Lacrimi pe chipurile ucrainenilor după ce Hersonul a fost eliberat. Momentul în care un soldat a fost ridicat în brațe

Primii soldați ucraineni au ajuns în orașul Herson, după aproape nouă luni de ocupație rusă. Din mai multe videoclipuri postate pe rețelele de socializare, se aud strigătele de bucurie ale ucrainenilor, dar și lacrimile lor de fericire.

Unul dintre videoclipuri arată un grup de soldați ucraineni în momentul în care ajung în fața clădirii administrative din centrul orașului Herson, care a fost ocupat de ruși în primele zile ale invaziei declanșate de Vladimir Putin pe 24 februarie, relatează adevarul.ro.

Unii locuitori ai orașului au dat jos steagul rusesc de pe clădire și l-au înlocuit cu cel ucrainean când rușii au anunțat încheierea retragerii pe malul stâng al râului Nipru.

Ulterior, oamenii s-au adunat în centrul orașului după ce pe rețelele de socializare au început să apară informații și imagini cu eliberarea altor localități din apropiere.

Într-o altă postare de pe rețelele de socializare, se vede cum un soldat ucrainean a fost ridicat în brațe.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat joi, 10 noiembrie, că „numărul steagurilor ucrainene care revin la locul lor în cadrul operațiunii de apărare este de ordinul zecilor”. În mesajul său zilnic publicat de Președinția ucraineană, liderul de la Kiev a vorbit despre „vești bune din sud”, precizând că „41 de așezări au fost eliberate”, notează Libertatea.

Vineri, șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a anunțat și eliberarea Hersonului. „Hersonul s-a întors sub controlul Ucrainei, unități ale forțelor armate ucrainene intră în oraș”, a scris Kuleba pe contul său de Twitter.

Ministrul de Externe al Ucrainei i-a îndemnat pe soldații ruși care se mai află la fața locului „să se predea imediat”.

Este vorba de a treilea regres semnificativ al rușilor de la începutul războiului. La sfârșitul lui martie, Rusia a renunțat la cucerirea Kievului, după care, în septembrie, a fost învinsă în regiunea Harkov.

„Ucraina este pe cale să obțină o nouă victorie și dovedește că, indiferent de ce spune sau face Rusia, Ucraina va câștiga”, a afirmat Dmitro Kuleba.

Schimb masiv de prizonieri de război între Ucraina și Rusia. Printre cei peste 100 sunt zeci de apărători ai Azovstal

Rusia și Ucraina au făcut un nou schimb de prizonieri de război după 10 luni de invazie. 

Schimb masiv de prizonieri de război între Ucraina și Rusia - Printre cei peste 100 sunt zeci de apărători ai Azovstal

Rusia şi Ucraina au făcut, joi, un schimb de câte 60 de prizonieri de război, au anunțat concomitent oficialii de la Kiev şi Moscova.

Imagine

Anunțul a fost făcut de Ziua Forțelor Armate ale Ucrainei.

Consilierul prezidenţial ucrainean Andrii Iermak i-a salutat pe ucrainenii care s-au întors ca pe nişte eroi şi a anunțat că printre ei se numără zeci de apărători ai oraşului Mariupol, inclusiv ai uzinei  asediate Azovstal.

„Continuăm să-i aducem acasă pe apărătorii Mariupolului – în lista celor 60 de prizonieri de astăzi sunt 34 dintre ei, dintre care 14 de la Azovstal. Unii sunt răniţi şi vor primi tot ajutorul necesar în Ucraina”, a anunțat Iermak.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că cei 60 de soldaţi ruşi eliberaţi vor fi transportaţi cu avionul la Moscova pentru a primi îngrijiri medicale şi sprijin psihologic.

Potrivit imaginilor difuzate de ministerul rus al apărării, bărbaţi în haine militare sunt văzuți cum coboară dintr-un autobuz şi vorbind la telefon.

Mai mulți dintre prizonierii ucraineni eliberați marți au fost deținuți pe teritoriul Rusiei, alții în lagărul de la Olenivka, din regiunea Doneţk ocupat de ruşi. Închisoarea a fost ținta unui atac cumplit în vara acestui an. Au fost acuzații reciproce din partea Moscovei și a Kievului. Ucraina a acuzat Rusia de crimă de război în urma bombardării din iulie a Olenivka, când au murit zeci de prizonieri. În același timp, Rusia a acuzat că Ucraina ar fi atacat închisoarea.

Un bărbat s-a trezit într-un sac de cadavre după ce medicii l-au declarat mort

Un bărbat în vârstă de 62 de ani, din Brazilia, s-a trezit într-un sac de cadavre la morgă, după ce medicii l-au declarat mort.

morga

Sora sa povestește filmul de groază prin care a trecut fratele său, care într-un final chiar a murit, la începutul lunii, conform Globo.

Femeia a declarat că fratele său, Jose Ribeiro, s-a trezit după ce a fost ținut cinci ore într-o cameră frigorifică de la morgă. El fusese declarat mort pe 29 noiembrie la Spitalul de Stat din Goiano Central-Nord (HCN), din Uruacu. Pe certificatul de deces scria că bărbatul murise de cancer la limbă.

Apoi el a fost trimis la o casă de pompe funebre din Rialma, unde a stat cinci ore într-un sac pentru cadavre. Când sacul a fost deschis pentru ca trupul să fie pregătit pentru a fi predat familiei, un angajat a descoperit că bărbatul avea ochii deschiși și respira destul de greu.

„Angajatul pompei de pompe funebre m-a sunat cerându-mi să merg acolo, pentru că fratele meu trăiește”, a spus sora lui Jose Ribeiro.

El a fost transferat de urgență la un spital, unde a murit după două zile din cauza hipotermiei suferite în timpul petrecut în camera frigorifică.

sursa

Tragedie la Florești! O familie întreagă a murit în urma unui incendiu izbucnit în locuința lor. Un copil de 3 ani, printre victime

O familie a decedat în urma unui incendiu produs pe 04 decembrie 2022 în localitatea Prodăneștii Vechi, raionul Florești. Potrivit primelor informații apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 07:35.

La fața locului au fost îndreptate trei echipaje de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au stabilit că o casă de locuit bătrânească cu suprafața de 35 m2 a fost cuprinsă de flăcări.

Angajații IGSU au reușit să lichideze focul către ora 08:48. În urma incendiului în interiorul locuinței au fost depistate cadavrele parțial carbonizate a unui bărbat în vârstă de 56 de ani, a unei femei în vârstă de 38 de ani, dar și a unui băiat în vârstă de 3 ani.

După efectuarea primelor investigații, o versiune prealabilă înaintată de specialiști este încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la exploatarea sobelor de încălzit pe combustibil solid, lemne și cărbune. Circumstanțele și cauza finală a producerii incendiului urmează a fi stabilită de Laboratorul experimental antiincendiar, care cercetează cazul la fața locului.

Potrivit datelor statistice de la începutul anului 2022 în Republica Moldova au fost înregistrate 1673 incendii, în care au decedat 116 persoane, inclusiv 2 copii. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează repetat cetățenii despre regulile de apărare împotriva incendiilor, la utilizarea sobelor și surselor de încălzire. Pompierii și salvatorii îndeamnă cetățenii să verifice sobele înainte de exploatarea acestora, să nu obtureze canalele de ventilare, să aerisească bine încăperile locuinței și să stingă focul din sobe pe parcursul nopții.

Roberta Metsola: „Toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene rămân necondiţionat alături de Republica Moldova”
Articolul anterior
Vloggerul Nekoglai a rugat să fie deportat mai repede în Moldova
Articolul următor