Lacrimi și durere! Fetița spulberată de o șoferiță pe o trecere de pietoni din Fălești este înmormântată azi

O familie îndurerată din Fălești își înmormântează astăzi, 5 noiembrie, fetiță de 10 de ani care a fost ucisă într-un accident. Copila fost spulberată pe trecerea de pietoni de o șoferiță în vârstă de 24 de ani.

Ca urmare fetița a fost internată la spital unde a decedat în seara zilei de 3 decembrie, iar astăzi este condusă cu lacrimi și durere în ultimul drum.

Liceul din Fălești unde învață copila a făcut o postare emoționantă pe pagina sa de Facebook.

”Ziua de 02 decembrie 2022, o zi de iarnă obișnuită, elevii în grabă vin la școală pentru a fi la timp la ore. Cu nerăbdare și bucurie s-a pornit la școală și eleva Botnarciuc Demedria din clasa a IV-a, însoțită de fratele său. Siguranța în trafic a copiilor este un subiect des abordat în societate și în școală, ei cunosc regulile de circulație destinate pietonilor. Aceste reguli au fost respectate și de cei doi copii, care au traversat drumul regulamentar la trecerea de pietoni, însă, un moment crucial a transformat o zi de iarnă obișnuită într-o zi de doliu pentru întregul oraș. Nerespectarea indicatorilor rutieri de către o cetățeană a provocat accidentul în urma căruia, eleva Demedria a decedat. Nemiloasă este soarta, prea devreme i-a furat copilăria. În urmă a rămas o familie îndurerată, profesori și colegi care îi vor purta amintirea cu multă tristețe în suflet. Drum lin spre stele, Demedria…Să-ți fie liniștită odihna printre îngeri…Condoleanțe familiei și celor îndurerați…P.S Stimați șoferi, viața unui copil este prioritară. Regulile de circulație există pentru a fi respectate și a preveni situații tragice … Fiți atenți în trafic!”

Creierul uman, mai mare la generațiile tinere. Ce spun specialiștii

Creierul uman este mult mai mare la generațiile tinere, arată studii recente. Conform acestor constatări, o regiune specifică a creierului, cunoscută sub numele de hipocamp, responsabilă de memorie și învățare, și-a mărit volumul cu 5,7% în ultimii ani, scrie evz.ro.

De asemenea, membrii Generației X au prezentat o creștere cu aproape 8% a volumului de substanță albă și o extindere a suprafeței substanței cenușii cu aproape 15% în comparație cu membrii Generației Silențioase, cei născuți între 1930 și 1945.

Creierul uman, mai mare la tineri

Analiza a implicat examinarea creierelor a peste 3.000 de cetățeni americani, cu vârste cuprinse între 55 și 65 de ani.

Rezultatele au arătat că persoanele născute în anii 1970 au în medie un volum total al creierului cu 6,6% mai mare decât cei născuți în anii 1930.

De altfel, noile studii arată că creierul uman ar putea crește treptat în timp, iar acest lucru ar putea reduce riscul de demență în rândul generațiilor mai tinere.

„Deceniul în care cineva se naște pare să influențeze dimensiunea creierului și, potențial, sănătatea creierului pe termen lung”, explică neurologul Charles DeCarli de la Universitatea California Davis.

Acesta e cel care a condus cercetarea: „Genetica joacă un rol major în determinarea dimensiunii creierului, dar descoperirile noastre indică faptul că influențele externe – cum ar fi factorii de sănătate, sociali, culturali și educaționali – pot juca, de asemenea, un rol”, a mai spus el.

Demența afectează milioane de oameni la nivel global

În prezent, demența afectează un număr semnificativ de persoane la nivel global.

Odată cu îmbătrânirea populației mondiale, se estimează că numărul diagnosticărilor pentru această afecțiune va crește de trei ori în următoarele trei decenii.

Cu toate acestea, riscul de demență pare să fie în scădere pentru generațiile mai tinere, care au și creierul mai mare, posibil din cauza adoptării unui stil de viață mai sănătos și a unei educații îmbunătățite.

Demența se caracterizează prin subțierea materiei cenușii a creierului, cunoscută sub numele de cortex, care este implicată în procesele cognitive precum memoria, învățarea și raționamentul.

Este adevărat că studiile au relevat că creierul pacienților cu Alzheimer prezintă o performanță cognitivă mai bună, sprijinind astfel ipoteza cunoscută sub numele de „rezerva cerebrală”.

Creierul a crescut de la o generație la alta

Pentru a investiga dacă dimensiunea creierului poate explica incidența redusă a demenței în rândul generațiilor mai tinere, DeCarli și echipa sa au analizat datele colectate în cadrul Studiului Framingham Heart, care a monitorizat starea de sănătate a americanilor născuți între 1930 și 1980.

În perioada cuprinsă între 1999 și 2019, când participanții aveau între 55 și 65 de ani, li s-au efectuat imagini prin rezonanță magnetică a creierelor. Cu toate acestea, datele rezultate din aceste imagini au devenit disponibile abia în octombrie 2023.

Analizând aceste rezultate, DeCarli și colegii săi au constatat că generațiile mai tinere prezintă volume cerebrale mai mari.

Echipa nu s-a limitat la a compara creierul celor născuți în anii 1930 și cu cei născuți în anii 1970. Ei au extins analiza și către cei 1.145 de adulți de vârstă similară care s-au născut în anii 1940 și 1950.

Rezultatele lor au confirmat din nou o creștere constantă și uniformă a volumului cerebral pe parcursul deceniilor – o constatare pe care cercetătorii o consideră a fi de impact mic la nivel individual, dar „probabil semnificativă la nivelul populației”.

Filmarea în care Igor Dodon primeşte de la Vlad Plahotniuc o pungă în care se presupune că erau bani va fi expertizată abia anul viitor

Filmarea în care se vede cum Igor Dodon primeşte de la oligarhul fugar Vlad Plahotniuc o pungă în care se presupune că erau bani va fi expertizată abia anul viitor, în luna martie. Procedura va costa până la nouăzeci de mii de lei şi va fi plătită de fostul preşedinte al Republicii Moldova. Procurorii spun, însa, că, în acest fel, întregul procesul este tergiversat, scrie tvrmoldova.md.

Centrul Național de Expertize Judiciare al Ministerului Justiţiei a acceptat să expertizeze principală probă în dosarul „Sacoşa”, dar abia în martie 2025. Nemulţumiţi, acuzatorii spun că întârzăierea cu care se va face expertiza împiedică finalizarea cercetării judecătoreşti şi, astfel, întregul dosar este blocat.  

PETRU IARMALIUC, procurorul de caz: „În martie 2025 vor începe să execute această expertiză. Cât va dura efectuarea expertizei este o altă întrebare, care la fel ține de numărul întrebărilor, de complexitate. Sunt doi experți. După răspuns este o expertiză complicată, ceea ce indică că poate dura încă un an, poate doi.  – Dar ce acțiuni se pot întrerpinde ca să excludeţi aceste pericole? – Instanța de judecată a dispus, ei pot interveni cu un demers de a urgenta”.

De cealaltă parte, Igor Dodon şi avocaţii lui susţin că analiza imaginilor este deosebit de complexă, iar Centrul de Expertize Judiciare este suprasolicitat.  

IGOR DODON, fost preşedinte al Republicii Moldova: „El se vede că este trucat. Eu cred că acest lucru expertiza va confirma. Suma este de 80 şi ceva de mii de lei. Eu cred că este o sumă mare. O să găsim posibilitatea să o achităm. Noi nu avem nicio intenţie să tergiversăm acest dosar, pentru că noi mai repede vrem să fie puse toate punctele pe i”.

Tot astăzi, magistraţii Curţii Supreme de Justiţie au continuat audierea martorilor aduşi de acuzare. Dumitru Diacov, fost preşedinte de onoare al Partidului Democrat, a spus în faţa instanţei că nu a participat la discuţiile dintre Dodon şi Plahotniuc.

DUMITRU DIACOV, martor în dosar: „După toată atmosfera, după lux, după unele detalii recunosc că a fost în acel sediu (PDM). Mai mult nimic. Noi nu am fost operatori la acele filmuleţe. – Dar unde aţi văzut aceste imagini şi când? – La televizor, când dumneavoastră le-aţi arătat. – Deci, nu aţi fost martor la discuţii? – Nu”.

PETRU BALAN, avocatul lui Igor Dodon: „Martorul nu a dat declaraţii care să se refere direct la obiectul învinuirii. Declaraţiile lui au fost referitoare la activitatea lui politică în perioada respectivă.Pe mine mă interesează ca apărător doar martorii care dau doar declaraţii pertinente pentru obiectul învinuirii”.

PETRU IARMALIUC, procurorul de caz: „Fiecare martor confirmă o împrejurare, iar toate declarațiile se examineaza și se apreciaza de instanță în comun cu toate. O să vedeți că noi vom prezenta și alte documente care vor confirma și alte aspecte”.

Şedinţa a fost întreruptă, iar următoarea va avea loc pe 11 aprilie. Igor Dodon e învinuit de trădare de patrie, corupere pasivă, îmbogățire ilicită și acceptarea finanțării partidului de către un grup criminal organizat. Procurorii îl acuză pe fostul preşedinte că ar fi pretins de la Vlad Plahotniuc peste un milion de dolari pentru a promova interesele Partidului Democrat din Moldova. Dodon, care pledează nevinovat, riscă până la 20 de ani de închisoare.

Adriana Ochișanu lansează proiectul VOCEA MOLDOVEI! Talentul și muzica se întâlnesc într-un mod inedit la Arena Chișinău

Bucurați-vă de o seară de excepție alături de minunata interpretă Adriana Ochișanu, care lansează proiectul VOCEA MOLDOVEI.

Pe 20 aprilie 2024, Arena Chișinău va găzdui un concert unde talentul și muzica se întâlnesc într-un mod inedit. Alături de Adriana Ochișanu, veți avea ocazia să savurați interpretări memorabile din partea artiștilor de valoare:

– Horia Brenciu și HB Orchestra
– Ionuț Dolănescu
– Surorile Osoianu
– Alexandru Pop
– Laura Olteanu
– Corina Țepeș
– AKORD
– Cornelia Ștefăneț
– Frații Ștefăneț & Orchestra
– Baletul Național JOC

Experimentați o serată plină de diversitate muzicală, de la muzică populară și etnofolclorică la melodii ușoare, toate într-un cadru spectaculos. Rezervați-vă locurile pentru un eveniment de neuitat, unde „VOCEA MOLDOVEI” se va face auzită într-un mod memorabil.

Bilete puteți cumpăra AICI!

Bilete fizice, fără rezervare prealabilă puteți procura la casele iTicket pe adresele următoare:
•⁠ ⁠str. Vlaicu Pârcălab 27 (oficiul iTicket)
•⁠ ⁠bd. Dacia 47/6 (Librarius)
•⁠ ⁠bd. Moscova 1/1 (Librarius)
•⁠ ⁠bd. Mircea cel Bătrân 10 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Vasile Dokuceaev 13 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Piața Unirii Principatelor 3 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Anatolie Corobceanu 7a (Proper Coffee)

Ministrul Spînu face precizări privind livrarea gazului și energiei electrice
Articolul anterior
Apropiata Reginei Elisabeta: ”Căsnicia Prințului Harry cu Meghan Markle se va sfârși cu lacrimi”
Articolul următor