Lacul din Moldova pe care plutesc aproape 200 de lebede. Este privit de localnici ca o binecuvântare!

Imagine de poveste în satul Putineşti din raionul Floreşti. Pe lacul din sat plutesc aproape 200 de lebede. Fenomenul este privit de localnici ca o binecuvântare. Păsările grațioase, dar și zeci de rațe sălbatice, bucură ochii sătenilor deja de cinci ani și sunt o adevărată atracție pentru turiști.

Pe lacul din Putinești plutesc aproape 200 de lebede. Ce zic localnicii

Dacă iarna nu este prea friguroasă, lebedele rămân pe râu. S-a întâmplat și în acest an. Pentru ele au fost create toate condițiile necesare, doar că oamenii nu renunță la tradiția de a le hrăni cu pâine, în loc de semințe, fructe sau pomușoare, transmite nordnews.md.

„Le hrănim cu pâine când vin mai aproape. De frica noastră nu prea vin, poate doar la câțiva metri distanță.”

„Anul acesta sunt mult mai multe. Nu știu de ce.”

„E o frumusețe mare. Le-am admirat toată iarna. Le hrănim, le privim. Servim o ceașcă de cafea sau ceai și admirăm lebedele”, au spus oamenii.

Minodora Chilari este proprietara unei săli de petreceri, situată chiar pe malul râului. Pentru ea, fiecare dimineață începe cu o cafea, servită privind peisajul naturii.

„Când vina la noi la sală, lebedele le atrag atenția în primul rând. Mai întâi își fac poze cu ele, le admiră, vor să le hrănească. Ele pot veni aproape. Alaltăieri au fost vizitatori din Orhei, curioși să vadă lebedele din Putinești. Vin și consătenii, copiii, pentru a sta pe malul lacului.”

În acest an, numărul lebedelor aproape că s-a dublat. Primarul intenționează să amenajeze aici o zonă de agrement.

„Ele depun aici ouă. Spre iarnă pleacă, dar revin în localitatea noastră. Sunt vreo 185 de lebede. O spun sătenii care le-a numărat”, a declarat Ghenadie Chefu, primarul satului Putinești.

Lebăda este inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova. Lebedele albe sunt un simbol al iubirii eterne și al devotamentului. Se crede că lebedele, la fel ca porumbeii, formează perechi pe viață și pot trăi împreună până la 100 de ani. Reportajul video poate fi urmărit aici.

Ce stat corupt e Rusia: îi iartă de orice pe Prigojin și pe mercenari, dar îi amenință cu închisoarea pe oamenii simpli, care s-au manifestat în stradă și pe rețelele sociale

La o oră după ce Prigojin a spus că oprește marșul care a ridicat la grad de alertă maximă Rusia lui Putin, două știri au apărut în presa din Moscova: Peskov a precizat că participanții la rebeliunea militară vor fi absolviți de orice dosar penal, dar, în schimb, Comitetul Național pentru Antiterorism al Rusiei a anunțat oficial populația că va fi pedepsită.

„În rândul populației, există acum cazuri de răspândire a mesajelor provocatoare cu apeluri de a participa la mitinguri neautorizate și proteste în sprijinul acțiunilor ilegale ale PMC Wagner, a explicat Comitetul Național pentru Antiterorism”, a scris, sâmbătă seara, ziarul rusesc Kommersant, conform Libertatea. Asta după ce Prigojin își întorsese din drum trupele.

„Aceste acțiuni sunt penale și măsuri administrative sau răspunderea penală vor fi aplicate participanților”, se spune în mesajul contra populației, pe care Comitetul pentru Antiterorism l-a trimis agenției oficiale TASS, de unde știrea a ajuns la Kommersant.

Nu i-au putut împiedica pe luptătorii lui Prigojin să treacă granița, să ocupe administrația militară și aeroportul din Rostov, un oraș de 1,1 milioane de locuitori, să străbată peste 800 de kilometri în mai puțin de 24 de ore și să ajungă la două ore de Moscova. 

De ei le-a fost frică. 

Nu pot da în Prigojin, dau în cetățeni

Cu arma în mână și tancurile pe trailere, mergând nestingheriți cu viteză de Porsche, ceea ce nu s-a mai văzut la o lovitură de stat, câteva mii de soldați hotărâți și bine antrenați au defilat. Au călcat în picioare legea marțială, starea de urgență și legile antiterorism, nu le-a păsat de nimic. 

Și, pentru că statul rus a fost umilit, își cheamă câinii să se repeadă la cineva. Latră la oamenii care și-au arătat susținerea față de insurecția militară și la cei care, sperând că vocea lor se poate auzi acum, vor să protesteze împotriva lui Putin. Imaginile de la Rostov arată ca la finalul meciului, când suporterii își așteaptă echipa victorioasă la vestiare. Tineri ruși cu tricoul lui Messi pe ei au ieșit să aplaude plecarea trupelor lui Prigojin.

E mai grav să te aduni pe internet sau într-o piață publică și să arăți o foaie goală decât să ajungi, cu turela îndreptată spre Kremlin, aproape de Moscova? 

Nu, nu e mai grav, dar un regim devine din ce în ce mai represiv pe măsură ce e mai slab. Cele 24 de ore absolut neașteptate, în care Putin a tremurat, nu doar de nervi, ci și de frică, ne-au dat o lecție formidabilă.

Putin o să respecte când o să fie înfrânt

Niciodată Rusia nu o să mai cucerească nici Ucraina, nici Estonia, nici România sau Polonia. Dar, chiar dacă se va pune problema forței brute, nucleare (puțin probabil datorită apartenenței la NATO) aceste țări din Est, altădată supuse Rusiei, se vor pulveriza mai degrabă în praf de stele decât să accepte oamenii să fie închiși și înjosiți, așa cum face Putin cu cetățenii săi.

Cât despre orizonturile unei înțelegeri, unei păci, sigur că acestea rămân deschise. Dar marșul semi victorios al juntei militare a lui Prigojin, care lasă în urmă cetățeni civili complet înfrânți, ne-a dovedit că, de respectat, Putin și gașca lui o să respecte când o să fie învinși. 

Menajeră care lucrează într-un hotel din Grecia, ofensată de acuzațiile că se fură din camere: „Habar nu aveți ce găsim”

Chiar dacă sunt planificate cu atenție, unele vacanțe sunt pline de neprevăzut și se pot termina prost în cazul unor turiști. Cei care experimentează situații neplăcute le relatează pentru a-i avertiza și pe alții să nu pățească la fel.

Este cazul unui cuplu care a descoperit cu ajutorul unei camere ascunse că menajerele ar umblu prin bagaje, dar și prin seiful dintr-o cameră de hotel din Madeira. Întâmplarea a fost relatată de o româncă, prietenă a celor doi, într-un grup dedicat vacanțelor din Grecia, pentru a-i pune în temă pe turiști cu aceste pratici ale cameristelor.

„Un cuplu de prieteni abia s-au întors din Madeira și soțul a pus hidden cam în trolley lăsat în cameră. În mai puțin de 30 de secunde una din femeile de la curățenie a controlat seiful, sub saltea, sertarele și valiza. Ideal ar fi să nu lăsați lucruri de valoare în camera, sau cel puțin nu in locuri comune!”, a scris femeia pe grupul Forum Grecia, de pe Facebook, scrie ziare.com.

„O cameristă nu și-ar risca serviciul”

Cazul a fost analizat în comentarii. Printre cei care au reacționat este și o româncă ce lucrează ca menajeră în hotelurile din Grecia.

„Haideți să va dau eu un răspuns pertinent ținând cont că sunt de „cealaltă” baricadă… Sunt cameristă de fff mulți ani într-un hotel din Grecia. În primul rând, o cameristă nu și-ar risca serviciul, ținând cont că de obicei majoritatea locuiesc în zone turistice și se cunosc, să „cotrobăie” prin lucrurile clienților și mai ales să fure o pereche de pantaloni scurți, sau mă rog, ce poate fura dintr-un bagaj de vacanță? Seifurile dacă sunt cu cifru le știe doar cel care îl folosește și un card de siguranță care îl are managerul și în caz că uitați codul vine personal cu încă o persoană să-l deschidă. În ceea ce privește sertarele, da, obișnuim să le deschidem să le curățăm, referitor la asta, habar nu aveți ce găsim în ele (scrum de țigară, cipsuri, resturi de mâncare, etc).

Dacă au lucruri personale le închidem la loc fără să atingem nimic. Cu hainele din valiză, nu cred că v-a deschis cineva trolerul să caute în el, dar da, strângem chiloți, ciorapi, haine împrăștiate peste tot și le punem în troler sau pe scaune (în cazul în care avem loc). Niciodată nu mi-a păsat ce au turiștii. Ce pot avea decât haine? Banii? Să-mi risc un salariu de 1500 de euro să vă fur d-voastră cât??? Sunt turiști englezi mulți ce-și lasă foarte mulți bani împrăștiați pe noptiere, aur pe mese, de trebuie să ai grijă când ștergi praful să nu iei din greșeală ceva. Haideți să nu mai exagerăm. Apropo, știți ce face o cameristă în camera d-voastră?

În atâția ani de când lucrez NICIODATĂ și când spun asta nu exagerez, nu am auzit să fure o cameristă din camera turistului pentru că nu și-ar mai găsi niciodată de muncă! Chiar aș fi curioasă, dacă puteți în privat să-mi dați filmarea și vă spun cu toată sinceritatea dacă a fost o tentativă de furt sau nu, în funcție de ce făceau în cameră!”

„În Italia au furat cameristele românce brățările și alte podoabe de aur ale soției. Hotel de 4 stele”, a dat replica un membru al grupului.

„Unor cunoștințe le-au fost furați 900 de euro din camera vilei”

„Cu tot respectul, sigur că nu tot personalul administrativ este pus în aceeași „oală”. Însă, chiar ieri, am aflat că unor cunoștințe le-au fost furați 900 euro din camera vilei în care au fost cazați. A fost chemată poliția, însă nu s-a rezolvat nimic pentru că, ghinion sau intenție, vila nu are camere de supraveghere”, a adăugat altcineva.

„Călătoresc des, am în fiecare lună 2-3 cazări în hoteluri (am peste 200 de rezervări), dar niciodată nu mi-a dispărut nimic din cameră.”

„Aveți dreptate, merg în Grecia de 12 ani, niciodată nu mi-a dispărut nimic din cameră, acolo spunea de Madeira.”

„În Grecia chiar am lăsat pe pat 5 euro pentru cameristă, pentru că noi plecăm dimineața și nu o întâlneam. A făcut curat, dar banii i-am găsit tot acolo. Deci se confirmă ceea ce spuneți Dvs.

Pe de altă parte, în Asia, am lăsat pe masă (greșeala mea) portofelul cu vreo 10-15 euro și ceva lei. Euro au dispărut, leii au rămas.”

„Codul moral universal al cameristelor! Deci ar trebui să le spun amicilor mei întorși din Turcia recent că air pod pro-urile ce au dispărut din camera de hotel și arată pe harta într-o proprietate străină în care ei nu au fost că nu e posibil să le fi furat nimic, că toate cameristele au un cod moral puternic? Nu înțeleg treaba cu vorbitul ăsta pentru toată lumea, există fel și fel de oameni.”

„Se întâmplă aproape peste tot în lume”

„Mergem în Grecia de 13 ani, câteodată și de 2 ori pe an. Am stat în locații de 2*, de 4* sau în apartamente unde se făcea curățenie. Niciodată nu ne-a lipsit nimic, am lăsat și bani în camera, bijuterii de aur…etc. Că se uita prin sertare, sau îmi mută hainele și le aranjează, nu am nici o problemă, măcar în concediu să nu mai trebuiască să strâng după soțul. Doamnele foarte harnice, bacșișul îl lăsăm pe pat și trebuie să le spun că e al lor, altfel nu îl luau. Tot respectul pentru doamnele care fac ordine și curățenie după turiști fiindcă sincer, unii dintre ei te crucești ce lasă în urma lor și în camere și la restaurante.”

„Madeira, Portugalia sau Grecia, postarea fiind OFF TOPIC? Lucruri de genul asta se întâmplă aproape peste tot în lume, nu la modul general, sunt cazuri izolate, dar tot se întâmplă. Ține de civilizație și respect. Toată treaba este să fim atenți cu lucrurile noastre, nu pitești banii sub saltea, că acum 100 de ani, nu lași lucruri de valoare în sertare. Iar despre seif, cred că l-a controlat fiindcă era deschis, ceea ce nu se recomandă dacă pui lucruri de valoare în el. Altfel trebuia să fie un spărgător foarte bun acea femeie să găsească combinația de 4 cifre în mai puțin de 30 de secunde, restul timpului fiindu-i ocupat cu salteaua, valiza, și sertarele.

Mai este și varianta, sunt turiști ale căror camere arată în timpul sejurului că un câmp de bătălie, după desfășurarea ei, iar femeia de serviciu aranja patul, pe noptiere, dulapul, unde este și seiful.”

„Nu mai era nici o bancnotă în portofel”

„Eu personal am pățit în Creta (Agia Marina) în 2010, am lăsat portofelul în care aveam cash 200€ în camera în altă geantă. Pur și simplu am uitat să iau portofelul cu mine. Era un hotel de 4*. Când am revenit în camera nu mai era nici o bancnotă în portofel.

Bineînțeles că am făcut reclamație la managerul hotelului, care și-a aparat personalul și nu a recunoscut nimeni nimic. Menționez că menajeră/camerista era de naționalitate albaneză (deci job sezonier).

Am fost la poliție, unde am dus portofelul pentru amprente, l-am lăsat acolo că și proba. Ulterior am mai stat încă 4 zile, timp în care poliția din Chania nu a mișcat un deget, nu am primit nici un răspuns.”

S-a câștigat cel mai mare premiu din istoria unui joc Loto, peste 10 milioane de euro. Cine este câștigătorul

Loteria Română anunţă, duminică seară, că S-a câştigat cel mai mare premiu din istoria jocului Loto 6/49, în valoare de peste 10 milioane de euro. Biletul, în valoare de aproape 470 de lei, a fost jucat la o agenţie din Bucureşti.

Cine a câștigat marele premiu la Loto 6/49. A luat 1,7 milioane de euro -  Playtech Știri

”La tragerea Loto 6/49 de astăzi, 25.06.2023, s-a câştigat la categoria I cel mai mare premiu din istoria acestui joc în valoare de 50.096.011,76 de lei (peste 10,10 milioane de euro). Biletul norocos a fost jucat la agenţia 76-081 din Bucureşti, Sectorul 6”, anunţă, duminică seară, Loteria Română.

Sursa citată a precizat că biletul a fost completat astfel: în zona A cu schema redusă cod 50, în zona B s-au jucat 7 numere şi în zona C, de asemenea, s-a jucat schema redusă cod 50, în total 67 de variante, pretul biletului fiind de 469,50 de lei.

”Pe lânga premiul de categoria I la Loto 6/49, s-au înregistrat şi 23 de câştiguri de categoria a III-a în valoare totală de 9.791,1 de lei şi 24 de câştiguri de categoria a IV-a în valoare totală de 720 de lei”, a mai transmis Loteria Română.

La tragerea Loto 5/40 s-a câştigat premiul la categoria a II-a în valoare de 91.177,20 de lei. Biletul norocos a fost jucat la o agenţie din Satu Mare.

La tragerea NOROC s-a câştigat un premiu la categoria a II -a în valoare de 289.288,44 de lei. Biletul norocos au fost jucat la o agenţie din Panciu, judeţul Vrancea. La acelaşi joc s-a câştigat şi premiul la categoria a III-aîin valoare de 57.970,80 de lei. Biletul norocos au fost jucat la o agentie din Galaţi.

Alla Pugaciova, după moartea designerului Veaceslav Zaițev: ,,Adio, prietenul meu”
Articolul anterior
Cât costă cea mai ieftină mașină din lume. Poate fi comandată online și ajunge acasă într-o cutie
Articolul următor