Lanuri de porumb, varză și floarea-soarelui, arse de erbicide într-o localitate din Moldova

Câțiva agricultori din satul Aluniș, raionul Râșcani, au rămas fără culturi. Porumbul, floarea-soarelui, soia, dar și unele legume, precum varza, se usucă din cauza unui alt agricultor, din satul vecin, care şi-a stropit câmpul cu erbicide.

separator

Gospodarul crede că de vină ar fi pilotul, care a ignorat puterea vântului. La rândul său, pilotul spune că va achita toate daunele.

Totul s-a întâmplat în seara zilei de 2 iulie, pe un câmp din moșia satului. Acum, din cauza substanței chimice, plantele ard, zic sătenii. În asemenea situație, fermierii rămân fără recoltă și, deci, fără venit, transmite jurnaltv.md.

Însă cel mai afectat a fost porumbul. Dacă privești în lanul de două hectare, ai zice că a venit octombrie în luna iulie: toate frunzele s-au îngălbenit și se usucă. Nenorocirea a lovit și alți agricultori. Le-au fost afectate hectare întregi.

Agricultorul, pe al cărui câmp se efectua stropirea cu erbicide, a refuzat să vorbească direct în fața camerei. Pilotul avionului a spus că nu are nicio vină. Totul s-ar fi întâmplat din cauza vântului. Chiar și așa, el a declarat că dacă recolta va fi afectată din cauza substanței chimice, el va achita toate daunele.

Potrivit primarului din Aluniș, Ion Vacariuc, au fost afectate zeci de hectare de culturi agricole, iar în cel mai scurt timp va fi organizată o comisie, care va analiza toate pagubele și va lua o decizie în acest sens. Primarul a mai declarat că în scurt timp, consilierii urmează să abordeze problema culturilor deteriorate.

Catherine Zeta-Jones și Michael Douglas și-au felicitat fiica cu prilejul celor 20 de ani împliniți

Cel mai mic copil al cuplului, Carys, a împlinit 20 de ani săptămâna trecută și a primit sincere felicitări de la ambii părinți. Actrița britanică în vârstă de 53 de ani, câștigătoare a Oscarului, Catherine Zeta-Jones, care este căsătorită de mulți ani cu Michael Douglas, a distribuit un videoclip emoționant pe contul ei de Instagram în onoarea zilei de naștere a fiicei sale.

Кэтрин Зета-Джонс и Майкл Дуглас, м дочь, Кэтрин Зета-Джонс дети, Кэтрин Зета-Джонс фильмы, Майкл Дуглас дети

„Acum 20 de ani, în această zi, fiica mea Carys a venit în brațele mele și nu există o zi pe care să nu o prețuiesc. La mulți ani, frumoasă doamnă”, a semnat Zeta-Jones în videoclip.

În clip, micuța Carys își arată abilitățile de dans în fața unui lac.

Michael Douglas, în vârstă de 78 de ani, a împărtășit și el cuvinte calde în onoarea zilei fiicei sale. „Fiica mea dragă, Carys, la mulți ani ție!”, a semnat actorul o poză în care fata pozează pe canapea lângă chitara electrică.

„Acum că ai trecut de adolescență, să ai un an nou minunat, dragă! Te iubesc! Tata”.

Carys este cel mai mic copil din familia lui Michael și Catherine. Cuplul mai are un fiu de 22 de ani, Dylan. Douglas este, de asemenea, tatăl lui Cameron, fiul său în vârstă de 44 de ani, născut de fosta soție Diandra Looker.

VIDEO viral! ”A promis vremuri bune, dar plouă de trei săptămâni deja”

Un VIDEO marca ZERODOIOFFICIAL a devenit viral și a trezit amuzamentul internauților. Iată despre ce este vorba.

Maestrul în arte cu acte în regulă, Cătălin Lungu, este ”indignat” că ”vremurile bune” nu mai vin și a găsit probabil cine e de vină că plouă în continuu de trei sîptămâni și a făcut o parodie la acest subiect.

Vedeți VIDEO mai jos…

Recolta de fructe din Moldova ar putea fi compromisă. Ce spun fermierii?

Precipitațiile care se înregistrează de peste trei săptămâni, dar și temperaturile joase, mai ales pe timp de noapte, au un impact negativ asupra pomilor fructiferi, care riscă să nu fie polenizați, susțin experții.

Flori – Hai la Plimbare :O)

Totodată, din cauza că albinele nu sunt active, în acest an ar putea fi afectată și producția de miere. În timp ce apicultorii stimulează cu hrană familiile de albine, agricultorii tratează copacii de boli și vătămători, transmite moldova1.md.

„Iată aici avem caisul care este afectat de la condițiile climaterice nepotrivite. Nu a fost polenizare, în primul rând, că a fost timpul rece, dar albina absolut nu a fost. Cu natura nu ne putem lupta, iată aici sunt fructele, le atingi puțin și ele cad.”

Galina Morari-Țugulschi are la Zâmbreni, Ialoveni, o livadă cu cais, cireși și percici. Fermiera spune că, din cauza precipitațiilor menținute săptămâni în șir, dar și a temperaturilor joase, în acest an au avut de suferit toți pomii fructiferi.

„Comparativ cu anul trecut mult mai multe cheltuieli, fiindcă anul trecut nu a plouat și anume fungii aceștia de la molenioză, de la ciupercile acestea, ele sunt active și sunt foarte agresive în perioada când e umed afară și e rece”, menționează antreprenoarea.

În prezent, albinele sunt într-o stare de repaus, nu se dezvoltă rapid și stau cu rezervele de hrană pe care le au în cuib, susțin apicultorii.

„Dacă nu au posibilitate să zboare atunci apicultorul trebuie să le toarne cu ceainicul niște siropaș.”

Totodată, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, familiile de albine nu cresc cantitatea de puiet necesară, mai spun apicultorii.

„Toți apicultorii practic așteaptă culesul de la salcâmul alb și ele nu o să dovedească să-și formeze masa de albine care o să participe la culesul de miere. O familie de albine s-ar dezvolta normal fără a se reține, când în cuibul familiei este 8-10 kg de miere și se va păstra un fagure, doi”, spune președintele Asociației Naționale a Apicultorilor, Andrei Zagareanu.

În același timp, experții în agricultură susțin că ploile și temperaturile joase au influențat negativ aproape toate plantațiile multianuale și culturile de toamnă.

„De început operațiunile agricole conform tehnologiilor, de pregătit tot materialul semincer, săditor și de intrat în câmp și de efectuat toate lucrările care sunt necesare. Precipitații sunt suficiente pentru a începe anul agricol. Apicultorii trebuie să aibă grijă de albini, ca ele să fie amplasate cât mai aproape de plantațiile multianuale, ca să poată să polenizeze absolut toate culturile ca să avem și roadă bună”, spune expertul în agricultură Pintilie Pârvan. Reportajul video poate fi urmărit aici.

Medicii dezvăluie cum afectează coronavirusul întregul organism
Articolul anterior
Avertisment dur al OMS: E foarte puţin probabil ca virusul să fie eradicat
Articolul următor