Laura Codruta Kovesi propune ca Parchetul European să înceapă să lucreze din 1 iunie

Laura Codruta Kovesi, procurorul sef european, a trimis miercuri o scrisoare Comisiei Europene în care propune ca Parchetul European să își inceapă activitatea de urmărire penala din 1 iunie.

Kovesi afirmă în scrisoare că de la numirea Colegiului Parchetului European au fost adoptate decizii-cheie pentru înființarea instituției, a fost recrutat personal pentru biroul central din Luxemburg și a fost pregătit un sistem de gestionare a cazurilor, care poate fi utilizat.

Colegiul EPPO a numit deja procurori europeni delegați în 10 state, iar procedurile de selectie din celelalte state membre sunt în curs, susține Kovesi, potrivit unui comunicat de presa.

Biroul Procurorului General European (EPPO) are jurisdicție în 22 de țări europene. Ungaria, Polonia, Suedia, Danemarca si Irlanda au decis sa nu adere la acest proces.

Parchetul European va desfășura investigații transfrontaliere cu privire la fraude care implica fonduri UE ce depășesc 10.000 de euro sau cazuri de frauda transfrontaliera a TVA ce au ca rezultat daune care depășesc 10 milioane de euro.

Laura Codruta Kovesi a depus jurământul la sfârșitul lui septembrie, alături de cei 22 de colegi ai săi, proveniți din statele care participă la această cooperare întărită.

Patru persoane ar fi decedat în Rusia după imunizare cu Sputnik V. Specialiștii ruși neagă legătură cu vaccinul
Articolul anterior
Ocnița: Un bărbat de 46 de ani a fost găsit împușcat într-o casă
Articolul următor
Alte articole interesante