Lavrov acuză UE, printre ţipete de păun, că a devenit ”agresivă şi belicoasă” şi un ”apendice” al NATO

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a fost întrerupt vineri de un păun în timp ce acuza Uniunea Europeană că s-a transformat într-un actor „agresiv şi belicos”, urmând exemplul NATO, relatează agenția AFP, citată de News.ro.

„UE s-a transformat dintr-o platformă economică constructivă, aşa cum a fost creată, într-un actor agresiv şi belicos care-şi afişeză deja ambiţiile dincolo de continenul european”, a acuzat Lavrov la Duşanbe, capitala Tadjikistanului, unde se află într-o vizită oficială.

Serghei Lavrov a fost întrerupt de țipetele puternice ale unui păun înainte de a afirma că „dorinţa Kievului de a deveni membru al Uniunii Europene nu este nevinovată”.

El i-a acuzat pe oficialii europeni de faptul că se precipită „exact pe calea pe care NATO a trasat-o deja, confirmând astfel tendinţa unei fuziuni cu Alianţa Nord-Atlantică, şi vor servi, în fapt, ca un apendice” al NATO.

Lavrov a făcut aceste declaraţii în parcul unei reşedinţe oficiale, de unde și întreruperea discursului său de către păun. Video:

Relațiile dintre Rusia și UE, la un minim istoric

La sfârșitul lunii martie Rusia a anunțat „contra-sancțiuni” pentru Uniunea Europeană, interzicându-le membrilor Comisiei Europene, Parlamentului European și a altor demnitari din statele membre să intre în țară.

Toate statele membre ale blocului comunitar au fost incluse de Moscova pe lista sa a țărilor „neprietenoase” față de Rusia.

Josep Borrell, șeful diplomației UE, a anunțat joi că blocul comunitar va oferi un ajutor militar suplimentar Ucrainei în valoare de 500 de milioane de euro.

Anunțul făcut de oficialul european a venit după ce mai devreme în cursul săptămânii aceasta afirmase că UE ar trebui să confiște rezervele valutare blocate ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina.

sursa

Rusia susține că a ”eliberat complet” uzina Azvostal din Mariupol. Șeful luptătorilor ar fi fost evacuat într-un ”blindat special”

Armata rusă a declarat vineri că a „eliberat complet” combinatul siderurgic Azovstal din oraşul strategic Mariupol, în sud-estul Ucrainei, după capitularea ultimilor soldaţi ucraineni prezenţi acolo, notează AFP, conform ziare.com.

„De la 16 mai, 2.439 de nazişti din (regimentul) Azov şi soldaţi ucraineni blocaţi în uzină s-au predat. Astăzi, 20 mai, ultimul grup de 531 de luptători s-a predat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, într-un comunicat postat pe Telegram.

Potrivit acestei surse, preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost informat de ministrul apărării, Serghei Şoigu, despre „încheierea operaţiunii şi eliberarea completă a combinatului (Azovstal) şi a oraşului Mariupol”.

Igor Konaşenkov a subliniat că şeful luptătorilor din regimentul Azov la faţa locului s-a predat şi a fost evacuat din uzină într-un „vehicul blindat special” pentru a nu fi atacat de locuitorii ostili.

Momentul în care Palatul Culturii din Harkov este distrus de o rachetă rusească. Mai mulți oameni au fost răniți

Palatul Culturii din orașul Lozova, regiunea Harkov, a fost lovit de o rachetă vineri, 20 mai.

Din primele informații, în urma atacului lansat de Rusia, șapte persoane au fost rănite. Printre acestea se află și un copil de 11 ani, a anunțat directorul Centrului de Asistență Medicală de Urgență, Victor Zabașta.

„Ocupanții au identificat cultura, educația și umanitatea drept dușmanii lor. Și acum nu fac economie de rachete sau bombe”, a scris președintele Volodimir Zelenski pe Facebook.

Harkov este al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

Tot vineri, armata rusă a bombardat o școală din Severodoneţk, în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, unde se adăposteau peste 200 de oameni, mulţi dintre ei copii. Atacul s-a soldat cu trei morți. Video teribil:

”Soldații ruși au furat linguri, furculițe, cârlige de rufe”. Declarațiile puținilor supraviețuitori dintr-un sat ucrainean aproape distrus

Satul Kutuzovka din regiunea Harkov a fost ținut captiv de ocupanți din martie până la sfârșitul lunii aprilie. Localnicii au povestit presei că ocupanții s-au comportat ca niște barbari.

Soldații ruși au tras din acest sat asupra Harkovului, care se află la doar 10 kilometri distanță.

Acum, satul este sub controlul apărătorilor ucraineni, dar este adesea supus unor noi bombardamente.

Potrivit jurnaliștilor, majoritatea caselor au fost distruse sau, în cel mai bun caz, au rămas doar fără geamuri.

Locuitorii nu mai au lumină sau apă, astfel că cei care au rămas în sat trebuie să adune apa de ploaie și să gătească mâncare pe grătarul din vecinătate.

Acum a fost adus ajutor umanitar în sat, dar în timpul ocupației au fost nevoiți să se hrănească cu propriile provizii.

Alexandru, un localnic, a povestit că soldații ruși au ocupat clădiri administrative și chiar apartamente.

Un alt localnic, Konstantin, i-a acuzat pe ruși că furau tot ce puteau.

”Nu erau soldați, ci hoți. Bandiți, dependenți de droguri. 90% din sat a fost distrus. Au furat lucruri, furculițe, linguri, covoare, tricouri, cârlige de rufe”, a spus bărbatul.

Potrivit Obozrevatel, când apărătorii ucraineni au început să elibereze satul, rușii au abandonat totul și au fugit ”precum caii, pierzând chiar și mitralierele. Video:

sursa

Rusia îi sfătuieşte pe ruşi să nu călătorească în Regatul Unit
Articolul anterior
Hackerii au tăiat accesul armatei ruse la votcă
Articolul următor