Le-a făcut transplanturi de păr răniţilor de la Colectiv

Mărturiile Dr. Felix Popescu, medicul care a făcut transplant de păr răniţilor de la Colectiv.

Tragedia de la Colectiv, România, a fost probabil una dintre cele mai triste poveşti a ultimilor 25 de ani. Şi nu a fost o poveste. E o realitate. Zeci de tineri au murit, şi mult mai mulţi au suferit arsuri îngrozitoare. Unii dintre ei au stat multe luni bune în comă prin spitalele din Europa, iar când s-au trezit, s-au confruntat cu realitatea zdrobitoare. Pe lângă aspectul fizic, vor trebui să se lupte de aici înainte cu traumele psihice prin care vor trece, scrie life.ro.

Pentru câţiva dintre ei a apărut un înger păzitor la momentul potrivit. Nimeni nu va putea vreodată să le redea ce au pierdut. Dr. Felix Popescu a încercat să le aline măcar puţin suferinţa, aşa că a deschis uşa cabinetului şi i-a chemat pe toţi cei care aveau nevoie să le facă implant de păr şi de sprâncene. A operat mai mult de 10 pacienţi şi urmează să mai opereze. Costurile sunt destul de mari, le suportă singur pentru că îi simte pe toţi cei care au fost atunci în Colectiv ca pe nişte apropiaţi de-ai săi, ca pe „copiii” săi, căci aşa vorbeşte despre ei. Au fost operaţii grele ce s-au lăsat cu complicaţii dar şi cu premiere: a făcut primele operaţii de transplant de păr din lume pe grefe de piele.

În viaţa de zi cu zi este unul dintre cei mai cool medici pe care i-am întâlnit. Cu părul lung, cu o bonetă de medic cu sigla Harley Davidson, fost motociclist este mare pasionat şi practicant al sporturilor de apă. Şi rocker!

Deşi am vorbit despre o tragedie, a fost unul dintre cele mai interesante interviuri pe care le-am înregistrat vreodată, căci omul, medic cu două specializări (chirurgie plastică şi obstetrică-ginecologie) este un domn. Nu o să-i placă titulatura de domn, dar când o va citi va fi prea târziu. L-am catalogat deja.

A operat o mulţime de vedete de la noi şi oricât l-ar ajuta asta la imagine şi oricât s-ar fotografia cu ele, probabil, cei mai de suflet pacienţi ai săi vor rămâne „copiii” de la Colectiv.

Câte operaţii de transplant aţi făcut pentru răniţii de la Colectiv?

E greu să vă spun. Ca şi pacienţi, fiecare a fost operat de vreo două ori, cel puţin. Chiar am pacienţi care au venit şi trebuie să vină şi a treia oară. Sunt mai mult de 10 copii pe care i-am operat şi sunt programaţi şi alţii noi.

Adică aţi deschis uşa şi aţi zis: cine a fost acolo, în Colectiv….

Da, cine a fost, să vină la mine. Problema nu s-a pus că nu au venit, ci că au alte tratamente în desfăşurare care multe dintre ele pot interfera cu transplantul de păr. Până la urmă nu este o interveţie care să salveze vieţi transplantul de păr, este o chestie pentru resocializare, pentru recăpătarea aspectului. Iar asta, de obicei, se face mai târziu când întreg organismul poate suporta operaţia fără să existe complicaţii.

Bancă transformată în hotel
Articolul anterior
Un fermier îşi hrăneşte purceii cu Cola
Articolul următor