Lecție de patriotism de la o tânără ucraineancă. Alona are doar 20 de ani și a rămas să-și apere țara

„Vladimir Putin nu are nicio șansă în Ucraina. Sunt sigură de asta”, spune Alona Doroșenko, o fată ucraineană de doar 20 de ani, care a rămas la Kiev pentru a lupta contra rușilor invadatori. Nu este singură. Ea și alți tineri au primit arme și intenționează să-și apere țara.

Alona putea să plece din Ucraina în prima zi de război. Astăzi, ea și familia ei erau în siguranță, cu un acoperiș deasupra capului, fără a trăi cu spaima că poate nu vor mai apuca ziua de mâine. Însă nimic din toate astea. Tânăra de 20 de ani nici nu a vrut să audă de așa ceva. A rămas și nu intenționează să plece. „Nu voi pleca, pentru că dacă toți pleacă, cine ne va apăra țara?”.

I s-a dat o armă și este convinsă că ucrainenii îl vor învinge pe Vladimir Putin.

La Kiev, unde locuiește Alona, ​​viața continuă într-un adăpost. Tânăra de 20 de ani trăiește împreună cu familia într-un imobil din centrul orașului. La subsol. S-a alăturat unei gărzi civice și, împreună cu alți tineri își protejează blocurile. Noaptea patrulează zona de pe acoperișuri și distribuie alimente.

„Nu există pâine, așa că o coacem într-un restaurant și o livrăm direct oamenilor acasă. Ne descurcăm. Nu există alt scenariu decât eșecul lui Vladimir Putin. Ucraina va câștiga acest război”, declară tânăra de 20 de ani.

A studiat în Polonia, dar s-a întors în țara ei

Alona a urmat liceul în orașul Poznań din Polonia. A vrut să studieze psihologia tot acolo, dar dorul de casă a făcut-o să se întoarcă în Ucraina. Tânăra de 20 de ani, împreună cu mama ei, tatăl vitreg și două surori mai mici, au decis să rămână acasă, la Kiev. 

„Am rugat-o să se urce în tren, să se salveze, să trimită măcar fetele mai mici în Polonia. Dar ea este dură și vrea să-și apere casa. Iar familia nu vrea să lase singură”, mărturisește Danuta Janczewska, care a fost tutorele Alonei când fata studia la Poznań. 

Alona nu se teme de armata rusă

Alona nu se teme de soldații ruși.

„Sunt copii neantrenați care au fost recrutați în armată în ultimul moment. Noi avem militari cu experiență. Avem arme. Suntem în stare să ne apărăm și nu ne vom da bătuți. Sunt sigură că vom câștiga. Nu există altă cale. Putin va pierde lupta pentru Ucraina”, spune hotărâtă tânăra. 

https://twitter.com/i/status/1505918880946003970

Alona este una dintre numeroasele femei care au rămas în Ucraina. În prezent, aproximativ 31.000 de femei fac parte din armata ucraineană. Numărul reprezintă 15% din totalul personalului armatei ucrainene, cifră care s-a dublat odată cu începerea conflictului din Donbas, în estul Ucrainei, în 2014.

sursa: www.observatornews.ro

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Doi frați luptă în războiul din Ucraina de pe baricade diferite. Unul e general în armata rusă, iar altul colonel în cea ucraineană: ”E inuman!”
Articolul anterior
Gaz mai scump în luna aprilie. Care ar fi motivul, conform șefului Moldovagaz
Articolul următor