Lecție de patriotism de la o tânără ucraineancă. Alona are doar 20 de ani și a rămas să-și apere țara

„Vladimir Putin nu are nicio șansă în Ucraina. Sunt sigură de asta”, spune Alona Doroșenko, o fată ucraineană de doar 20 de ani, care a rămas la Kiev pentru a lupta contra rușilor invadatori. Nu este singură. Ea și alți tineri au primit arme și intenționează să-și apere țara.

Alona putea să plece din Ucraina în prima zi de război. Astăzi, ea și familia ei erau în siguranță, cu un acoperiș deasupra capului, fără a trăi cu spaima că poate nu vor mai apuca ziua de mâine. Însă nimic din toate astea. Tânăra de 20 de ani nici nu a vrut să audă de așa ceva. A rămas și nu intenționează să plece. „Nu voi pleca, pentru că dacă toți pleacă, cine ne va apăra țara?”.

I s-a dat o armă și este convinsă că ucrainenii îl vor învinge pe Vladimir Putin.

La Kiev, unde locuiește Alona, ​​viața continuă într-un adăpost. Tânăra de 20 de ani trăiește împreună cu familia într-un imobil din centrul orașului. La subsol. S-a alăturat unei gărzi civice și, împreună cu alți tineri își protejează blocurile. Noaptea patrulează zona de pe acoperișuri și distribuie alimente.

„Nu există pâine, așa că o coacem într-un restaurant și o livrăm direct oamenilor acasă. Ne descurcăm. Nu există alt scenariu decât eșecul lui Vladimir Putin. Ucraina va câștiga acest război”, declară tânăra de 20 de ani.

A studiat în Polonia, dar s-a întors în țara ei

Alona a urmat liceul în orașul Poznań din Polonia. A vrut să studieze psihologia tot acolo, dar dorul de casă a făcut-o să se întoarcă în Ucraina. Tânăra de 20 de ani, împreună cu mama ei, tatăl vitreg și două surori mai mici, au decis să rămână acasă, la Kiev. 

„Am rugat-o să se urce în tren, să se salveze, să trimită măcar fetele mai mici în Polonia. Dar ea este dură și vrea să-și apere casa. Iar familia nu vrea să lase singură”, mărturisește Danuta Janczewska, care a fost tutorele Alonei când fata studia la Poznań. 

Alona nu se teme de armata rusă

Alona nu se teme de soldații ruși.

„Sunt copii neantrenați care au fost recrutați în armată în ultimul moment. Noi avem militari cu experiență. Avem arme. Suntem în stare să ne apărăm și nu ne vom da bătuți. Sunt sigură că vom câștiga. Nu există altă cale. Putin va pierde lupta pentru Ucraina”, spune hotărâtă tânăra. 

https://twitter.com/i/status/1505918880946003970

Alona este una dintre numeroasele femei care au rămas în Ucraina. În prezent, aproximativ 31.000 de femei fac parte din armata ucraineană. Numărul reprezintă 15% din totalul personalului armatei ucrainene, cifră care s-a dublat odată cu începerea conflictului din Donbas, în estul Ucrainei, în 2014.

sursa: www.observatornews.ro

Casele în stil scandinav, ecologice și eficiente energetic, devin populare și în Moldova. Se construiesc în 60 de zile

Construcția caselor în stil scandinav este, în prezent, una dintre cele mai populare tendințe arhitecturale, mai ales, datorită faptului că este și o metodă prietenoasă mediului. În ultimii ani, și moldovenii au început, din ce in ce mai mult, să opteze pentru asemenea locuințe, iar motivele sunt numeroase.

Principalele componente ale stilului scandinav sau nordic sunt utilizarea materialelor naturale, funcționalitatea, și nu în ultimul rând, siguranța. Versatile, simple și practice, aceste case sunt caracterizate și prin mobilitatea lor, deoarece pot fi transportate cu ușurință oriunde doriți.

De asemenea, au și un preț avantajos. Costul lor nu diferă mult de cel al caselor obișnuite, în schimb, sunt mai eficiente și sigure, plusuri care trebuie luate neapărat în calcul. Poți afla mai multe aici.

Un elev de 13 ani din Telenești, internat în stare de comă după consum de țuică

Un copil de 13 ani din raionul Telenești ar fi băut țuică în incinta gimnaziului, iar apoi a ajuns la spital, în stare de comă. Medicii afirmă că asemenea situații sunt destul de frecvente. Directorul gimnaziului, unde învață băiatul, a refuzat să comenteze acest caz, transmite Jurnaltv.md.

Totul s-a întâmplat la sfârșitul anului trecut. Potrivit unei persoane apropiate copilului, care ne-a oferit detalii sub protecția anonimatului, elevul din clasa a VII-a ar fi consumat țuică la școală, împreună cu un alt coleg. Băiatul s-ar fi îmbătat atât de tare, încât nici nu a putut urca în autobuzul școlar ca să meargă acasă.

ANONIM: „Șoferul a văzut în ce stare este și a refuzat să-l ia. El a fost nevoit să meargă pe jos, dar în starea în care era, nu a putut să ajungă acasă. A căzut undeva și a adormit.”

Copilul de 13 ani ar fi zăcut pe marginea drumului în frig, până l-a observat un trecător, care l-a învelit cu o pătură și a chemat ambulanța. Sursa noastră susține că băiatul face parte dintr-o familie unde deseori se consumă alcool.

ANONIM: „Am vorbit cu băiatul. El nu vede în asta o problemă.”. Citește continuarea aici.

​Incendiu la o rafinărie din Rusia. Circa 100 de metri pătrați au ars

Un incendiu a izbucnit miercuri la o rafinărie din regiunea Rostov din sudul Rusiei, în apropiere de granița cu Ucraina, și a fost ulterior stins, a anunțat presa de stat, citând Ministerul pentru Situații de Urgență, transmite Reuters.

​Incendiu la o rafinărie din Rusia: Circa 100 de metri pătrați au ars

„În regiunea Rostov, orașul Novoșahtinsk, a fost primit un mesaj la ora 10:24 a.m., ora Moscovei, despre un incendiu pe teritoriul unei uzine de prelucrare a produselor petroliere”, a precizat ministerul, transmite tv8.md.

Incendiul a izbucnit pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați și a fost stins aproximativ o oră mai târziu, a relatat agenția de știri Interfax, adăugând că mica rafinărie aparținea unei companii numite Resource LLC.

Potrivit informațiilor preliminare, incendiul a fost cauzat de o „încălcare a procesului tehnologic”.

Novoșahtinsk se află la aproximativ nouă km de granița cu Ucraina. O altă rafinărie din Novoșahtinsk a fost lovită de două drone în iunie anul trecut, în ceea ce autoritățile au numit „acțiuni teroriste de la granița de vest”, cu referire la Ucraina.

Incendiul de miercuri a fost al doilea în două zile produs la o rafinărie rusă, după incidentul de marți de la o unitate Lukoil din Nijni Novgorod, la est de Moscova.

Doi frați luptă în războiul din Ucraina de pe baricade diferite. Unul e general în armata rusă, iar altul colonel în cea ucraineană: ”E inuman!”
Articolul anterior
Gaz mai scump în luna aprilie. Care ar fi motivul, conform șefului Moldovagaz
Articolul următor