Legendarul actor Kirk Douglas a murit la 103 ani!

Doliu la Hollywood. Kirk Douglas, tatăl actorului Michael Douglas și socrul actriței Catherine Zeta Jones, a murit la 103 ani, miercuri, 5 februarie. Lengendarul actor rămăsese unul dintre ultimii supraviețuitor ai epocii de aur hollywoodiene.

separator
Kirk Douglas a murit în Los Angeles, iar vestea tristă a fost făcută chiar de fiul său, Michael Douglas. Actorul a scris un mesaj emoționant pe Instagram:

„Cu tristețe profundă, eu și frații mei vă anunțăm că Kirk Douglas ne-a părăsit azi (miercuri, 5 februarie n.r), la vârsta de 103 ani. Pentru lumea întreagă, el a fost o legendă, un actor din Epoca de Aur a filmelor care a ajuns să își trăiască anii de aur, un umanitar care a fost dedicat dreptății, iar cauzele în care a crezut au fost uns tandard către care noi toți am aspirat, dar pentru mine și prentru frații mei, Joel și Piterl, el a fost simplu -tata, pentur Catherine – un socru minunat, pentru nepoții și strănepoții lui – un bunic iubitor, iar pentru soția lui, Anna, un soț minunant”.

Kirk Douglas a avut o viață de film, la propriu și la figurat. Kirk Douglas s-a născut pe 9 decembrie 1916, cu numele Issur Danielovich, în Amsterdam, New York. Părinţii lui au fost imigranţi din Belarus, care au venit în Statele Unite ca să scape de pogromul evreiesc. Şi-au schimbat numele în Demsky. Copil fiind, Kirk Douglas era cunoscut ca Izzy Demsky, scrie click.ro.

Crescut în sărăcie, şi-a descoperit talentul pentru actorie în timpul liceului. A avut mai multe slujbe, inclusiv ca luptător într-un bâlci, ca să-şi poată permite să meargă la facultate. A primit o bursă şi a ajuns la Academia de Artă Dramatică Americană, potrivit news.ro.

Lauren Bacall a fost cea care l-a recomandat producătorului Hal Wallis. Acesta l-a urmărit pe Broadway şi a semnat cu el imediat pentru un rol alături de Barbara Stanwyck în filmul „Dragoste ciudată/ The Strange Love Of Martha Ivers” (1946). Nu a jucat rolul romanticului. Timp de un deceniu a fost star la Hollywood şi a primit trei nominalizări la Oscar pentru rolurile din filmele „Champion”, „Van Gogh/ Lust for Life” şi „The Bad And The Beautiful”.

Kirk Douglas a avut de luptat cu două tradiţii, în calitatea sa de actor. A sosit la Hollywood când vechiul sistem al studiourilor era pe cale de dispariţie, în opoziţie cu ascensiunea strălucitoare a unor staruri ca Lauren Bacall, Linda Darnell, Jane Greer şi Ann Sothern. În acelaşi timp, datorită calităţilor sale, s-a putut alia cu noua generaţie de actori.

După ce a interpretat unul dintre cele mai faimoase roluri ale sale, Van Gogh, în filmul regizat de Vincente Minnelli, „Lust for Life”, actorul a dezvăluit că a fost atât de afectat de viaţa bulversată a artistului, aşa încât a fost greu să-şi revină din acea stare. Soţia lui povestea că era atât de obsedat de rol, încât „venea acasă cu barba lui mare şi roşie ca Van Gogh, purtând acele cizme greoaie, şi călcând apăsat prin jurul casei, încât era înfricoşător”.

Kirk Douglas a supraviețuit unei prăbușiri cu elicopterul, în care doi pasageri au murit.

Kirk Douglas a avut propria companie de producţie. S-a împotrivit listei negre anticomuniste de la Hollywood prin angajarea lui Dalton Trumbo să scrie scenariul la „Spartacus” (1960), în care starul hollywoodian a jucat alături de Laurence Olivier. A lucrat cu cei mai buni regizori din epoca lui, printre care Stanley Kubrick, Billy Wilder, Howard Hawks, Vincente Minnelli, Joseph L Mankiewicz şi Elia Kazan.

Nu a fost longeviv doar datorită genelor bune, ci și pentru că a avut un noroc „nebun”! Kirk Douglas a supravieţuit unei prăbuşiri cu elicopterul, accident în care alţi doi pasageri au murit. A suferit un accident vascular cerebral în timpul discursului pe care l-a susţinut la o ediţie a Festivalului de Film de la Londra.

A câştigat un Oscar onorific în 1996, două Globuri de Aur , un premiu pentru întreaga carieră oferit de American Film Institute şi un Urs de Aur onorific decernat de organizatorii Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Trei morți și 179 de răniți, în urma avionului rupt în bucăți la Istanbul. Noi imagini video
Articolul anterior
Un copil a fost obligat să achite de 2 ori taxa de călătorie cu microbuzul
Articolul următor
Alte articole interesante