Liderii Armeniei și Azerbaidjanului vor pune capăt conflictului la Summitul din Moldova

Liderii Armeniei și Azerbaidjanului, care se află în plin proces de negocieri pentru a pune capăt conflictului lor, se vor întâlni joi în Republica Moldova sub egida lui Emmanuel Macron, Olaf Scholz și a președintelui Consiliului European Charles Michel, a confirmat marți Palatul Elysée, potrivit AFP.

Armenian act of flag burning criticized on Russian TV channel

Erevanul și Baku sunt în conflict de zeci de ani din cauza controlului asupra regiunii Nagorno-Karabah din Azerbaidjan, populată în principal de armeni, transmite Hotnews.ro.

Premierul armean Nikol Pachinian și președintele azer Ilham Aliev s-au întâlnit deja în același context la primul Summit al Comunității Politice Europene (CPE), care a avut loc la Praga în octombrie.

Cancelarul german Olaf Scholz nu a fost prezent la reuniunea de la Praga, dar va fi prezent la reuniunea de la Chișinău, în marja celui de-al doilea Summit al CPE.

Relațiile dintre președinții azer și francez au fost puternic tensionate la sfârșitul anului 2022, când Emmanuel Macron a acuzat Rusia că a „făcut jocul Baku” împotriva Armeniei, cu „complicitatea Turciei”.

Negocierile dintre Armenia și Azerbaidjan s-au intensificat și par să fi înregistrat progrese în ultimele săptămâni, sub impulsul Uniunii Europene și al Statelor Unite.

Discuții paralele au loc, de asemenea, sub auspiciile președintelui rus Vladimir Putin, așa cum a fost cazul săptămâna trecută la Moscova.

La 14 mai, în cadrul unei reuniuni organizate la Bruxelles de Charles Michel, aceștia au convenit asupra recunoașterii reciproce a integrității teritoriale.

„Un tratat de pace poate fi semnat”, a declarat vineri ambasadorul Azerbaidjanului la Paris, subliniind că discuțiile de la Chișinău ar putea fi decisive.

Baku și Erevan au purtat două războaie – la începutul anilor 1990 și din nou în 2020 – pentru controlul asupra Nagorno-Karabah.

În 2020, Armenia a cedat părți din teritoriul pe care l-a controlat timp de decenii.

De asemenea, azerii blochează de câteva luni un drum vital care leagă Armenia de Nagorno-Karabah.

Prima medalie de bronz la Jocurile Europene de la Cracovia! Serghei Tarnovschi, felicitat de Președinta Maia Sandu

Canoistul Serghei Tarnovschi de 26 de ani, a cucerit medalia de bronz la Jocurile Europene de la Cracovia-Malopolska pe distanța 500 de metri. El a înregistrat rezultatul 1:46.460, fiind întrecut de cehul Martin Fuksa (1:45.462) și românul Cătălin Chirilă (1:46.460).

Prima medalie de bronz la Jocurile Europene de la Cracovia. Cine este sportivul

Competiția a avut loc sâmbătă, 24 iunie, în ziua în care Serghei Tranovschi a împlinit 26 de ani, anunță Comitetul Național Olimpic și Sportiv.

Președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj de felicitare pentru sportivul nostru.

„La Jocurile Europene, în Cracovia-Malopolska, a fost arborat drapelul țării noastre și a răsunat Imnul de Stat al Republicii Moldova. Serghei Tarnovschi, Maestru Emerit al Sportului, a obținut medalia de bronz în proba de canoe sprint pe distanța de 500 de metri. Felicitări, Serghei! Felicitări antrenorilor și tuturor celor ce au contribuit la acest rezultat. Este prima medalie obținută de sportivii noștri la aceste competiții”, a menționat Maia Sandu, președinta R. Moldova.

Serghei Tarnovschi va ateriza în Chișinău pe data de 25 iunie la ora 14:05, cu zborul LO513 WAW/KIV. Comitetul Național Olimpic și Sportiv îndeamnă cetățenii să-l întâmpine la aeroport pentru a-i arăta „întreaga noastră recunoștință și mândrie”.

„Este momentul să ne întâmpinăm eroul nostru și să-i arătăm întreaga noastră recunoștință și mândrie!  Serghei Tarnovschi ne-a făcut inima să bată mai tare cu performanța sa strălucitoare și medalia de bronz obținută în competiția de canoe. Hai să ne adunăm cu toții la Aeroportul Internațional Chișinău pentru a-l întâmpina pe Serghei Tarnovschi și pentru a-i demonstra că suntem mândri de el și de realizările sale. Să-i transmitem zâmbete, aplauze și urări de bun venit călduroase!”

Povestea polițistului care a zăcut 12 ore la morgă, în urma unui accident rutier. I-a salvat viața un brancardier care trecea întâmplător pe alături și a observat că respira

Declarat mort după un teribil accident rutier, bărbatul a scăpat grație prezenței de spirit a unui brancardier care trecea întâmplător pe acolo și a observat că „mortul” are puls și respiră.

Povestea de viață a unui fost polițist rutier de peste Prut bate orice scenariu de film. El a înviat pur și simplu din morți, după ce a zăcut circa 12 ore la morgă, în împrejurări învăluite în mister.

Adjutantul șef Titus Honceriu va împlini în luna august vârsta de 80 de ani. În afara episodului de la morgă, viața l-a supus la suferințe de neimaginat: a trecut prin 16 intervenții chirurgicale și a fost diagnosticat cu o boală care de regulă nu iartă. S-ar putea scrie o carte despre viața lui.

Viața i-a fost presărată și de bucurie și de amărăciune, dar și de moarte. Moartea lui, scrie presa română. S-a întâmplat în ziua de 6 iunie 1972, zi de o importanță maximă pentru Nicolae Ceaușescu: ziua în care Fidel Castro, președintele Cubei, „El Lider Maximo”, a venit în România. Coloana oficială spre aeroportul Otopeni era condusă de motociclistul Titus Honceriu, de la Miliția Rutieră București. Avea doar 29 de ani. 

„Eram în misiune oficială, cu viteză, cu sirenele pornite, când din curtea CAP-ului Otopeni a ieșit o căruță cu doi cai. Nu am mai avut timp să frânez, cred că erau doar șapte metri între mine și atelaj. Am intrat în plin în căruța trasă de caii speriați, căruța s-a rupt. Inițial, nu am știut ce s-a întâmplat. M-am ridicat, aveam casca pe cap, dar după câteva clipe mi-am pierdut vederea, m-au cuprins durerile”, a declarat Titus Honceriu, pentru Adevărul. 

Colegii nu au mai așteptat ambulanța. L-au dus cu mașina la Elias, unde toate sălile de operații erau pline. A ajuns la Floreasca unde medicii nu i-au dat nici măcar o șansă de supraviețuire. 

„Am fost operat în fața studenților la medicină, ca material didactic, iar ei luau notițe. Aveam șapte coaste rupte, explozie de lob hepatic… Au venit cei mai buni chirurgi”, povestește polițistul. 

Când și-a revenit din operație, nu mai vedea nimic. Îl auzea însă pe medicul anestezist spunându-i soției sale să fie puternică, să nu mai plângă, că e femeie tânără și că asta a fost. La 12 ore de la accident a fost declarat mort și dus la morgă, printre cadavre. Ce s-a întâmplat, avea să afle de la alții. 

„M-au dezbrăcat, mi-au legat picioarele și m-au dus la morgă. Am stat acolo toată noaptea, nu îmi amintesc nimic. Dimineață însă, a venit un brancardier. Aducea trupul unei femei care se otrăvise. S-a uitat la mine, a văzut că mișc și i-a alarmat pe toți. M-au dus în Reanimare și mi-am revenit. Fusesem în moarte clinică”, poveste înfiorat polițistul.

Are un regret: nu l-a cunoscut niciodată pe brancardierul salvator. Ar fi vrut să îi mulțumească pentru că fără el ar fi fost de 51 de ani în mormânt. 

După ce a renăscut, trei luni a stat în spital. Era cel mai vechi pacient de acolo iar colegii dormeau cu rândul lângă el. 

Chiar și așa, cu trupul fărâmițat, la meserie nu a renunțat. A muncit 34 de ani.

„După 11 luni de concediu medical, am revenit la muncă. Mai întâi la secretariat, apoi a predat dirijarea, a fost polițist examinator și în cele din urmă am dat examen și am ajuns la biroul permise de conducere”, rememorează polițistul. După 34 de muncă, în 1998, a ieșit la pensie, cu fruntea sus.

Nu oricum, ci în aplauzele colegilor. După un destin zbuciumat, se considera totuși norocos: are familia aproape, iar fiul său i-a călcat pe urme și poartă cu mândrie uniforma de polițist. 

Dacă vedeți o rădașcă, nu o omorâți! Este o insectă inofensivă, inclusă în Cartea Roșie a Moldovei

Rădașca, Lucanus cervus, este una din cele mai cunoscute și cele mai mari insecte din țara noastră

Specia a fost menționată pentru prima dată în Moldova în anul 1917.

Rădașca a fost observată pe tot teritoriul Republicii Moldova, în special acolo unde s-au păstrat păduri cu stejari seculari, în parcuri sau cimitire vechi, cu arbori bătrâni.

Este o specie rară pentru Europa, fiind inclusă și în Cartea Roșie a Republicii Moldova cu statut de specie vulnerabilă.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Gândacul crește timp de 5 ani. Nu mușcă, se hrănește cu seva copacilor. Acești gândaci ordonați sunt implicați în prelucrarea frunzelor putrezite și a lemnului. ,,La urma urmei, nu ne este greu să le luăm și să le ducem la iarbă. Nu ucideți creaturi lipsite de apărare, aceasta este o specie rară. Să salvăm împreună insectele inofensive, oricum le este greu să supraviețuiască”.

sursa: Facebook

Gheorghe Cavcaliuc a fost blocat pe Facebook, îndată după sancțiunile europene emise
Articolul anterior
Urmărire ca în filme la Ialoveni. Trei șoferi beți, opriți de poliție
Articolul următor