Limba Soacrei și Cușma lui Guguță, într-un restaurant moldovenesc din Alaska. Doi bloggeri, uimiți și surprinși

Bloggerii de la „HaiHui în doi”, unul dintre cele mai populare canale de YouTube dedicate călătoriilor din România, au ajuns în Alaska. Acolo au vizitat singurul restaurant cu specific moldovenesc din Alaska, situat în orașul Fairbanks, care are și o denumire specială – „Soba”, scrie www.diez.md.

(video) Limba Soacrei și Cușma lui Guguță, într-un restaurant moldovenesc din Alaska. Doi bloggeri din România l-au vizitat

„Asta chiar n-ați mai auzit-o – să mănânci mămăligă în Alaska la un restaurant”, au menționat călătorii de peste Prut când au văzut bucatele din meniu. Bloggerii din România și-au dat comandă de plăcintă cu brânză, zeamă de găină, friptură de porc, clătite cu brânză și, desigur, vin moldovenesc: „Curcubeu pe cerul gurii”.

„Locuind de mai mulți ani în SUA și tot colindând de la un restaurant la altul, dorul de casă, de tradiții și de mâncare oricum era mare. În câțiva ani ne-am pus un scop pe care am vrut să-l atingem, și acesta era visul nostru american – restaurant moldovenesc în Alaska”, a menționat Ala, proprietara restaurantului „Soba” din Alaska. Ea mai spune că cele mai populare feluri de mâncare printre vizitatorii restaurantului sunt mămăliga și plăcintele cu brânză.

Restaurantul cu bucate tradiționale moldovenești a fost deschis în anul 2018.

https://diez.md/wp-content/uploads/2023/04/interior-soba-restaurant-620x349.jpg
https://diez.md/wp-content/uploads/2023/04/fata-ro-620x349.jpg
https://diez.md/wp-content/uploads/2023/04/friptura-de-porc-620x349.jpg

Rusoaicele care și-au pierdut soții în Ucraina ridică banii de despăgubire cu sacoşa. Economia rusească, inundată de cash

Mercenarii ruşi ucişi în Ucraina contribuie în mod involuntar la alimentarea unui boom al numerarului acasă, un efect secundar neobişnuit al războiului.

Rusoaicele care și-au pierdut soții în Ucraina ridică banii cu sacoșa

Despăgubirile pentru soldații Wagner morți pe front se plătesc în bani cash, cu sacoșa, iar rudele lor ocolesc băncile, sporind cererea de lichidități în economia rusă, transmite Digi24.ro. 

Banii plătiţi sub formă de despăgubiri pentru mercenarii ruși uciși pe front în Ucraina, care pot ajunge până la cinci milioane de ruble (60.000 de dolari) per persoană, la care se adaugă şi soldele necolectate, ajung la rude de obicei în sacoșe, au declarat pentru Bloomberg mai multe femei care au dorit să îşi păstreze anonimatul, potrivit Agerpres. 

Ele au spus că au fost nevoite să călătorească până la punctele de ridicare a banilor de pe teritoriul Rusiei. Multora din aceste femei li s-a spus să evite să depună numerarul la bancă. Oksana, o femeie din Celeabinsk, regiunea munţilor Urali, al cărei soţ a murit luptând pentru gruparea paramilitară Wagner la Bahmut, nu a avut nevoie de alte instrucţiuni: ea a a spus că nu a vrut să aibă „probleme” cu sistemul fiscal şi că nu are documente care să precizeze de unde au venit banii. „Wagner a plătit tot ceea ce trebuia să plătească. Am cumpărat deja un apartament”, a spus Oksana. 

Inundație de bani cash Finanţarea acordată soldaţilor angajaţi de Wagner, care potrivit analiştilor americani ar avea 50.000 de luptători în Ucraina, a devenit un adevărat robinet de numerar care se scurge prin economia rusească. Acest volum mare de ruble este un exemplu evident al distorsiunilor provocate de războiul care a intrat în cea de a 16-a lună. 

„Creşterea utilizării numerarului ar putea indica mai multe schimbări pentru economia rusească, niciuna însă de bun augur. Creşterea cererii de numerar semnalează încredere redusă în băncile locale, anxietate ridicată cu privire la viitor în rândul gospodăriilor, care preferă să păstreze banii gheaţă în pofida inflaţiei, o extindere a economiei gri, precum şi deteriorarea respectării obligaţiilor fiscale”, susţine Alexander Isakov, economist specializat pe Rusia la Bloomberg. 

Vladimir Putin a promis cheltuieli nelimitate pentru efortul de război, în timp ce guvernul de la Moscova a secretizat o parte fără precedent a cheltuielilor statului. Responsabil cu supravegherea sistemului de circulaţie a numerarului este viceguvernatorul Băncii Rusiei, Sergey Belov, fost ofiţer în cadrul armatei, care se ocupă şi de instituţiile speciale care direcţionează banii de la bugetul de stat spre trupele de pe front. 

Cererea de numerar are legătură cu operaţiunea specială 

Banii alocaţi pentru militari sunt un motiv major pentru care numerarul a devenit mijlocul preferat de plată, potrivit unor oficiali ruşi care sunt de părere că evaziunea fiscală este puţin probabil să joace un rol important. Spre deosebire de situaţia din anii ’90, când angajatorii plăteau salarii în numerar pentru a ocoli taxele, acum mentalitatea este diferită, spune Oleg Vyugin, fost oficial de la banca centrală şi Ministerul rus al Finanţelor.

„Taxele au rămas la acelaşi nivel, care este acceptabil pentru oameni şi companii”, a spus Vyugin. Ceeea ce s-a schimbat „este că acum există o nouă sursă de cerere de numerar, care are legătură cu operaţiunea militară specială”, a mai spus Vyugin, utilizând expresia preferată a Kremlinului pentru războiul din Ucraina. 

Ruşii au scos sume record din bănci în luna februarie 2022, când a demarat invazia din Ucraina. Însă, această frenezie s-a dovedit una de scurtă durată, pe măsură ce Banca Rusiei a atras fonduri înapoi în sistemul financiar prin majorarea în regim de urgenţă a dobânzii de referinţă, care a ajutat la restabilirea încrederii. 

Bani trimiși cu camionul 

De data aceasta, dinamica este complet diferită. Numerarul în circulaţie a crescut timp de 10 luni consecutive, ajungând la 1.400 de miliarde de ruble, peste vârful atins în luna martie 2022, potrivit datelor băncii centrale. 

Acest calendar coincide cu asaltul condus de Wagner asupra oraşului Bahmut din estul Ucrainei, cea mai lungă şi mai sângeroasă bătălie de până acum. 

Înfiinţat de Evgheni Prigojin în luna mai 2014, grupul privat de mercenari Wagner are un statut juridic neclar în Rusia. În condiţiile în care Wagner nu este rezident fiscal în Rusia, grupul şi-a derulat întotdeauna afacerile în numerar, chiar dacă a primit finanţare de la bugetul statului rus, potrivit lui Marat Gabidullin, care a lucrat cu Prigojin timp de patru ani, până în 2019. 

Contractele sunt semnate cu o altă companie deţinută de Prigojin, iar banii gheaţă sunt livraţi de câteva ori pe lună, prin intermediul unui vehicul, la o bază Wagner din sudul Rusiei, a dezvăluit Gabidullin, care acum trăieşte în Franţa. 

„Toate plăţile, bonusurile, cheltuieile cu înmormântarea şi altele au fost făcute întotdeauna în bani gheaţă, în plicuri, atât atunci, cât şi acum”, a spus Gabidullin. 

Această economie pe bază de numerar este emblematică pentru schimbările din Rusia, ale cărei bănci erau, înainte de război, în avangarda Europei în furnizarea de servicii digitale. 

Acum mari părţi ale economiei trebuie să opereze pe ascuns.

Simulare video. Cum s-a produs implozia submersibilului Titan

Dispărut la 18 iunie, în Atlanticul de Nord, submersibilul Titan, care aparținea companiei Ocean Gate, a suferit o „implozie catastrofală” în adâncurile oceanului, a anunțat, joi, Paza de Coastă a SUA.

submersibil titan

Cele cinci persoane care au urcat la bord – miliardarul britanic Hamish Harding; afaceristul pakistanez Shahzada Dawood; fiul acestuia, Sulaiman Dawood; exploratorul francez Paul-Henry Nargeolet şi directorul executiv şi fondatorul OceanGate, Stockton Rush – sunt considerate decedate.

Mai multe resturi submersibilului Titan au fost găsite la aproximativ 500 de metri de epava vaslui Titanic, scrie protv.ro.

Recent, a apărut pe YouTube un videoclip înfiorător, în care este prezentată o simulare a imploziei pe care a suferit-o submersibilul Titan.

În imagini este prezentat un model 3D al submersibilului Titan în timp ce acesta coboară pe fundul oceanului.

Animația arată o prăbușire bruscă și rapidă, care a determinat vehiculul subacvatic să se transforme într-o minge de foc.

Ambarcațiunea se descompune în bucăți și ulterior cade pe fundul oceanului.

Rusia: Sute de copii vor fi antrenați în tabere militaro-patriotice

În regiunea Tiumen, estul Rusiei, 900 de adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 14 şi 17 ani sunt la antrenament în tabere militare-sportive.

Copiii vor face pregătire fizică, vor învăța să tragă cu Kalașnikovul și să arunce grenade de mână, să piloteze drone și vor deprinde elementele de bază ale medicinei tactice, transmite Libertatea.

„La 14 ani, băieții și fetele sunt deja mari, au nevoie de linii directoare în viață. În taberele militaro-patriorice, copiii vor fi învățați ce au nevoie, iar în câțiva ani vor merge cu plăcere să slujească în armată”, au explicat autoritățile locale.

Clasele vor fi conduse de instructori cu experiență din filiala Tiumen a Centrului VOIN, care au fost instruiți la Universitatea Forțelor Speciale Ruse, Centrul Patriotic Multifuncțional al Tineretului Mașuk și Universitatea Pedagogică de Stat din Moscova, cu participarea Centrului de Formare pentru Medicină Tactică.

Elevii vor participa la lecții de curaj, se vor întâlni cu veterani ai Marelui Război Patriotic și ai operațiunii militare speciale, cu reprezentanți ai agențiilor de aplicare a legii sau cu sportivi și antrenori celebri.

„Vor studia istoria Rusiei, cu exemplele isprăvilor sovietice ale soldaților și ofițerilor ruși”, se arată în raportul în Departamentul de Educație Fizică, Sport și Educație suplimentară din regiunea Tiumen.

Taberele vor fi deschise la nivel național, în alte 10 regiuni: Buriația, Kalmuchia, Tatarstan, Cecenia, Habarovsk, Belgorod, Kemerovo, Pskov, Sverdlovsk și Iamalo-Neneț.

Fiecare dintre tabere va dura 21 de zile și va primi până la 300 de copii, băieți și fete, cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani.

Rușii așteaptă peste 9.000 de adolescenți-absolvenți

Până la sfârșitul verii, peste 9.000 de adolescenți vor lua parte la cantonamentul unde vor învăța elementele de bază ale securității naționale, să tragă cu arme de foc, medicină tactică, comunicații și pilotaj de drone și vor participa la jocuri sportive militare.

Inaugurarea taberelor militaro-patriotice a avut loc pe 11 mai 2023. În septembrie 2022, ideea a fost susținută și de președintele rus Vladimir Putin.

Scopul taberelor este și de a forma o poziție civică activă, o atitudine pozitivă față de Forțele Armate ale Federației Ruse, față de serviciul militar.

Curatorul proiectului este Daniil Martinov, ofițer în trupele speciale cecene, fost șef al gărzilor de corp ale lui Ramzan Kadîrov, membru al Consiliului de Supraveghere, consilier al ministrului situațiilor de urgență. Amiralul Serghei Avakianț este președintele Consiliului.

Kadîrov organizează tabere militare pentru copii de 6 ani

Ramzan Kadîrov a preluat copii din Ucraina ocupată (regiunile Luhansk și Donețk) și i-a adus în Cecenia pentru reeducare. 200 de adolescenți dificili cu vârste între 12 și 17 ani, au fost supuși la Groznîi unui program de educație militaro-patriotică.

În decembrie anul trecut, liderul cecen Ramzan Kadîrov anunța planuri de a deschide cel puțin zece tabere de pregătire militară pentru copiii în diferite regiuni rusești.

În Cecenia există tabere paramilitare pentru copii încă din 2017, unde adolescenții învață meșteșugul războiului.

La nivel oficial, programul Adolescenții Rusiei este dedicat transmiterii valorilor spirituale, culturale, și patriotice copiilor.

Inițiativa taberelor a fost lansată de Maria Lvova-Belova, comisarul pentru drepturile copilului pe lângă președintele Federației Ruse, pe numele căreia Curtea Penală de la Haga a emis un mandat de arestare.

Moldexpo va găzdui Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret
Articolul anterior
„Aveți ceva interzis”. Farsa făcută lui Pasha Parfeni la aeroport, în timp ce lua avionul să zboare în Marea Britanie
Articolul următor