Linella: ,,Suntem alături acum pentru un viitor mai bun. Sprijinim lupta cu Covid-19”

Rețeaua Linella se implică în lupta cu virusul Covid-19 și oferă susținere atât pentru sistemul medical, cât și pentru consumatori și persoanele vulnerabile care se confruntă cu lipsuri și greutăți.

separator

Vasile Dragan, fondator “Moldretail Group” S.R.L – rețeaua de magazine LINELLA:

,,Trecem cu toţii printr-o perioadă dificilă pe care o putem traversa doar împreună, cu solidaritate şi empatie pentru cei din jur. Noi, ca retailer, avem un rol important şi o mare responsabilitate, prin urmare, personalul  din magazine depun zilnic eforturi pentru ca fiecare client să îşi facă cumpărăturile într-un mod sigur, având în vedere condiţiile actuale.
În continuare, siguranța e cea mai importantă și acționăm conform unui plan de măsuri pe care le-am pus deja în aplicare. Ne dorim să sprijinim cât mai mult comunitatea și în această perioadă am venit cu mai multe inițiative de susținere atât al sistemului medical, cât și ajutând persoanele vulnerabile, care se confruntă cu dificultăți materiale severe și fac față cu greu acestei perioade de stres.”


Pe parcursul anilor, LINELLA s-a remarcat prin contribuția socială, care este una dintre direcțiile încorporate în activitatea companiei, iar în aceste momente rămân în continuare aproape de comunități și de persoanele care au nevoie de sprijin special în această perioadă, alăturându-se mai multor acțiuni de suport din întreaga țară, valoarea acestora fiind de peste 1,5 milioane lei:

– în data de 16 martie LINELLA a contribuit cu o donație de 100.000 de lei către spitalul Toma Ciorbă și 50.000 de lei către Spitalul Clinic Municipal de Urgență, sume alocate pentru consolidarea capacității sistemului medical moldovenesc de prevenire și tratare a pacienților;

– așa cum rețeaua de magazine Linella este prezentă pe întreg teritoriul țării și simt vulnerabilitatea lucrătorilor din regiuni, din 23 martie și pe durata întregii sitații excepționale, Linella aprovizionează zilnic personalul medical din substațiile Spitalului de Urgență din regiunea de nord a țării, cu câte 400 de prânzuri calde zilnic;

– achiziționarea din afara țării a 15.000 măști respiratorii de tip medical N95 și donarea acestora către instituțiile medicale care vor ajuta la protejarea sănătății personalului medical, dar și a pacienților, cât și la prevenirea răspândirii  virusului;

– în data de 5 aprilie au venit în sprijinul a 500 de familii social vulnerabile și persoane în etate din localitățile aflate în regim de carantină, cu produse alimentare de primă necesitate, pentru locuitorii din r. Soroca, r. Ștefan Vodă, s. Carahasani și s. Bălceana.

Alături de aceste acţiuni de solidaritate, LINELLA a implementat și o serie de măsuri de precauție, atât în magazine, în depozite, cât şi la sediul central, pentru  siguranţa şi protecţia angajaților și a consumatorilor, cum ar fi:

– Modificarea programului magazinelor: pentru mai multă siguranță în magazine, au fost luate măsuri suplimentare de prevenție, astfel toate magazinele Linella din țară, funcționează până la orele 22:00. Astfel putând să asigure fluxul de marfă și să fie luate măsurile necesare de igienă și dezinfecție relevante situației;

–  Limitarea accesului în magazine, în perioadele în care sunt aglomerate, la un număr redus de persoane;

– Instalarea ecranelor de protecție la casele de marcat, pentru protecția persoanlului, cât și a consumatorilor;

– Semnalizarea cu marcaje speciale pe podea, în zona caselor de marcat pentru indicarea distanței de cel puțin 1 metru între client;

– Igienizarea și dezinfectarea spațiilor și suprafețelor comune din magazine, la fiecare 2 ore;

– Aerisirea magazinelor de câteva ori pe zi, timp de 15-20 minute;

– Soluții dezinfectante și mănuși de protecție disponibile la intrarea în magazine, la care au acces atât echipele din magazine, cât și clienții;

– Asigurarea cu măști de protecție pentru angajații din magazine;

– Echiparea cu viziere de protecție pentru angajații din prima linie;

– Recomandare pentru plata cu cardul sau cu telefonul;

– Recomandarea unui comportament responsabil prin cumpărarea doar a cantității necesare de produse;

– Recomandarea de a evita cumpărăturile în orele de vârf și staționarea pe termen lung în magazine;

– Recomandarea de a efectua cumpărături doar un singur membru al familiei sau apropiat;

Deși traversăm cu toții printr-o situație incertă, conducerea companiei  LINELLA asigură angajaților, că aceștia nu vor suferi micșorări salariale sau reducerea forței de muncă, în plus munca și efortul depus a angajaților din prima linie va fi răsplătită adițional.

În continuare, echipa LINELLA, anunță că vor urma și alte măsuri toate gândite și îndreptate pentru a ajuta comunitatea, ca astfel să trecem cu bine, împreună, peste  această perioadă.

Fostul președinte Igor Dodon, alături de mezinul său pe muntele Athos: ”Ne vom ruga pentru țară”

Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, a plecat într-un pelerinaj de câteva zile pe muntele Athos.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Igor Dodon a scris că a ajuns pe muntele Athos alături de fiul său mai mic, menționând că vor urma câteva zile de liniște și discuții cu călugării, transmite Știri.md.

„Am ajuns la muntele Athos, împreună cu feciorul cel mic. Vor urma câteva zile de liniște, discuții cu călugării și reflecții. Ne vom ruga pentru Moldova. Să fie pace și normalitate în țară”, a scris Igor Dodon.

De menționat că, în ultimii ani, fostul șef de stat a mers în mai multe pelerinaje pe muntele Athos, iar de fiecare dată, Igor Dodon a declarat că în timpul pelerinajului s-a rugat pentru poporul R. Moldova.

În Moldova se pregătește să fie introdusă o sărbătoare nouă

În Republica Moldova se pregătește să fie introdusă o sărbătoare nouă. Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a anunțat inițiativa de a institui “Ziua Antreprenorului”, scrie realitatea.md.

„Proiectul are drept scop aprecierea de către stat a importanței antreprenorilor în creșterea și dezvoltarea economiei naţionale, manifestarea de respect și recunoștință pentru antreprenorii onești care își dezvoltă afacerile în Republica Moldova, creează locuri de muncă, contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”, precizează autoritatea.

Evenimentul urmează să fie marcat anual, pe data de 21 august.

Potrivit Ministerului Economiei, în Republica Moldova există aproximativ 60.000 de întreprinderi, care angajează peste 70% din totalul muncitorilor din Republica Moldova, sau aproximativ 613.000 persoane. Autoritatea susține că instituirea sărbătorii va aprecia contribuția oamenilor de afaceri la progresul economic al Republicii Moldova.

Recensământul 2024 NU are nicio legătură cu o eventuală mobilizare militară în țară! Mituri despre acest proces

Biroul Național de Statistică informează că, la finele zilei de ieri, 16 aprilie, în cadrul Recensământului Populației și Locuințelor (RPL)  au fost recenzate circa 290 de mii de locuințe (inclusiv cele neocupate)  și circa 402 de mii de persoane (numărul populației recenzate include atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită).

În contextul în care au apărut diverse falsuri privind acest exercițiu, BNS a demontat zece mituri despre Recensământul 2024, transmite Știri.md.

Mitul nr. 1. Informația despre clădiri și locuințe este colectată pentru ca Fiscul să poată colecta mai multe impozite pe imobile sau să-i identifice pe cei care stau la chirie fără contracte oficiale.

BNS menționează că în cadrul recensământului nu vor fi colectate date despre valoarea casei sau apartamentului în care trăiești și nici nu vei fi întrebat(ă) dacă ai contract de chirie sau nu. Recenzorii vor colecta date privind materialele din care sunt construiți pereții, anul construcției clădirii, precum și date privind principalele comodități.

Mitul nr. 2. Recensământul se face pentru ca statul să afle câtă „carne de tun” este disponibilă pentru mobilizare în contextul războiului din Ucraina.

Recensământul nu are nicio legătură cu o mobilizare militară. Acesta este o cercetare statistică care se organizează regulat, la fiecare zece ani.

Mitul nr. 3. Nu este nevoie de recensământ, pentru că toată informația deja există în alte surse.

BNS menționează că, este adevărat că biroul poate obține anumite informații din bazele de date administrative existente, cu toate acestea, bazele de date existente nu conțin toate statisticile necesare și, în plus, sunt deseori incomplete.

Mitul nr. 4. Datele personale nu trebuie comunicate recenzorilor, pentru că acestea vor ajunge pe mâinile escrocilor.

Confidențialitatea datelor personale este garantată de lege. Este practic imposibil ca datele personale comunicate recenzorilor să nimerească pe mâinile persoanelor terțe. După ce recenzorul va completa chestionarele, el va transmite datele colectate către un server securizat. Odată transmise către server, datele vor fi șterse automat de pe tableta recenzorului

Mitul nr. 5. Recensământul se face pentru a fura banii publici.

Recensământul populației este un exercițiu într-adevăr scump și din acest motiv el se organizează doar o dată la 10 ani. Pentru recensământ, din bugetul de stat al Moldovei, vor fi alocate în total 329 milioane de lei. Cea mai mare parte a banilor va acoperi remunerarea personalului temporar angajat. Trebuie de menționat că nu toate cheltuielile de recensământ vor fi achitate din banii statului.

Mitul nr. 6. Prin recensământ, statul vrea să afle despre toate veniturile și proprietățile noastre.

În primul rând, statul deja are informații despre veniturile și proprietățile noastre. De asemenea, chestionarele de recensământ nu conțin întrebări despre avere, câștiguri, impozite, datorii, colecții, moșteniri, conturi, firme, bunuri în posesia cetățenilor.

Mitul nr. 7. Dacă participi la recensământ, statul va afla care sunt veniturile tale, ce bunuri ai prin casă și câți membri ai familiei trăiesc împreună cu tine și va folosi această informație ca să-ți refuze compensațiile pentru energie sau alte plăți sociale.

Statul deja știe care sunt veniturile tale. Informația despre dotarea locuinței cu diferită tehnică de uz casnic (boiler, cazan, climatizor etc.), precum și despre numărul de membri ai gospodăriei, se colectează pentru a evalua condițiile de trai ale populației în medie, nu pentru a estima bunăstarea ta personală. 

Mitul nr. 8. Participarea la recensământ nu este obligatorie.

Participarea la recensământ este obligatorie. Articolul 7 din Legea privind recensământul populației și locuințelor stabilește clar această obligație.

Mitul nr. 9. Recensământul se face pentru că se apropie alegerile prezidențiale din 2024 și partidul de guvernământ vrea să-și creeze o bază de date cu care să fraudeze alegerile.

Recensământul populației și locuințelor este o cercetare statistică care se organizează regulat, la fiecare 10 ani, indiferent de evenimentele politice, cum ar fi alegerile, și indiferent de partidul care se află la guvernare în perioada desfășurării recensământului.

Mitul nr. 10. Nu are rost să participi la recensământ pentru că vor fi publicate doar rezultatele care îi convin guvernării, cum a fost în 2014.

Rezultatele recensământului precedent (2014) au fost publicate cu o întârziere mare (în anul 2017), cauzată în principal de tehnologia de colectare a datelor folosită atunci (pe suport de hârtie), precum și de necesitatea de a completa din alte surse datele care nu au reușit să fie colectate în cadrul recensământului. Ca acest lucru să nu se mai întâmple, pentru recensământul din 2024, a fost aleasă o altă tehnologie de colectare a datelor (electronică), care va permite o prelucrare mai rapidă, precum și o detaliere mai mare a informației. 

10 aprilie: În Moldova sunt confirmate 149 cazuri noi de Covid-19. Bilanț total: 1.438 cazuri
Articolul anterior
Din cele 149 cazuri de Covid-19 raportate astăzi, 40 sunt angajați ai sistemului medical
Articolul următor