Ministrul adjunct al Securitățîi Sociale și Muncii din Lituania, Vytautas Silinskas, a anunțat că, în ultima vreme, tot mai mulți cetățeni se întorc în Lituania în loc să o părăsească, informează Delfi. El a precizat că rată actuală de ocupare a forței de muncă în țară este cea mai ridicată din ultimii 24 de ani.
Pentru al treilea an consecutiv, numărul lituanienilor care se întorc depășește numărul celor care pleacă. Guvernul ar dori să îi atragă înapoi pe lituanienii plecați.
„Din ce în ce mai mulți lituanieni se întorc să trăiască în Lituania. Conform datelor preliminare, anul trecut au fost aproximativ 14.000 de astfel de persoane”, a declarat Edita Urbanovic, managerul de proiect al „I Choose Lithuania”.
Alți aproximativ o jumătate de milion de lituanieni ar dori să se întoarcă acasă.
„Primim din ce în ce mai multe solicitări din Marea Britanie, Norvegia, Germania, SUA și chiar din America Latină”, a declarat Urbanovic.
Prim-ministru, din 2020, este Ingrida Simonyte, o politiciana independența care a deținut anterior postul de ministru de finanțe.
Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism le interzice atletelor transgender să concureze în probele feminine
Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism a interzis atletelor transgender să concureze în competițiile internaționale la categoria „feminin”.
Președintele forului, Lord Coe, a declarat că, începând cu 31 martie, niciunui atlet transgender care la pubertate avea sex masculin, iar ulterior a făcut tranziția către cel feminin, nu i se va mai permite să concureze în competițiile internaționale la categoria „feminin”, scrie BBC și Sky News.
Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism va înființa un grup de lucru pentru a efectua cercetări suplimentare cu privire la criteriile de eligibilitate în ceea ce privește persoanele transgender.
„Nu spunem că măsura va fi pentru totdeauna”, a mai adăugat Coe.
Conform regulilor anterioare, Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism le cerea femeilor transgender să își reducă cantitatea de testosteron din sânge la maximum 5nmol/L și să rămână sub acest prag în mod continuu pentru o perioadă de 12 luni înainte de a concura la categoria „feminin”.
Lord Coe a adăugat că decizia a fost „ghidată de principiul primordial care este acela de a proteja categoria feminin”.
El a mai precizat că, în prezent, nu există sportivi transgenderi care să concureze la nivel internațional în acest sport.
Consiliul Mondial de Atletism a votat, de asemenea, reducerea cantității de testosteron din sânge permisă pentru sportivii cu diferențe de dezvoltare sexuală (DSD), cum ar fi sud-africana Caster Semenya.
Atleții cu DSD vor trebui să își reducă nivelul de testosteron în sânge sub 2,5 nanomoli pe litru, față de cinci, și trebuie să rămână sub acest prag timp de doi ani pentru a putea concura la nivel internațional la categoria feminină în orice probă de atletism.
Conform reglementărilor anterioare, atleții cu DSD erau restricționați doar în probele cuprinse între 400 m și o milă.
Vor fi introduse prevederi provizorii pentru atleții DSD care concurează deja în competiții care nu erau restricționate anterior, cerându-le să își suprime nivelul de testosteron sub 2,5nmol/L timp de cel puțin șase luni înainte de a li se permite să concureze din nou.
„Deciziile sunt întotdeauna dificile atunci când implică nevoi și drepturi conflictuale între diferite grupuri, dar noi continuăm să considerăm că trebuie să menținem echitatea pentru atletele feminine mai presus de orice alte considerente”, a declarat Lord Coe.
„Vom fi ghidați în acest sens de știința din jurul performanței fizice și a avantajului masculin, care se va dezvolta în mod inevitabil în următorii ani. Pe măsură ce vor fi disponibile mai multe dovezi, ne vom revizui poziția, dar credem că integritatea categoriei feminine în atletism este primordială”, a mai precizat acesta.
Decizia a fost salutată de înotătoarea olimpică Sharron Davies, care a scris pe Twitter că regulile privind categoria „feminin” ar trebui să fie extinse pentru a le include și pe cele care concurează la nivel școlar.
Cristiano Ronaldo a mai stabilit un record! E unic în istoria fotbalului
Chiar dacă a ajuns la 38 de ani, Cristiano Ronaldo e de neoprit. Starul portughez a stabilit un record uluitor.
Titular în meciul pe care Portugalia l-a disputat împotriva reprezentative statului Liechtenstein, în preliminariile EURO 2024, CR7 a bifat meciul cu numărul 197 pentru naționala țării sale, conform protv.ro.
Astfel, el a devenit fotbalistul cu cele mai multe partide disputate pentru o echipă națională.
Înainte de meciul cu Liechtenstein, Ronaldo se afla la egalitate cu Bader Al-Mutawa (Kuweit), ambii cu 196 de meciuri pentru echipele lor naționale.
Cristiano Ronaldo, cel mai bun marcator din istorie pentru o echipă națională
Cristiano Ronaldo mai deține un record la nivelul echipelor națională. Starul portughez a marcat 118 goluri pentru naționala țării sale.
Ali Daei are 109 goluri marcate pentru Iran, iar Lionel Messi se laudă cu 98 de reușite pentru Argentina.
Cristiano Ronaldo a debutat în echipa naţională a țării sale la 20 august 2003, în meciul Portugalia – Kazahstan, scor 1-0.
Cumătrul lui Putin, Viktor Medvedciuk, are două noi companii petroliere: „Continui să fiu un om bogat”
În Rusia au fost fondate încă două companii petroliere. Acestea sunt direct legate de familia politicianului ucrainean pro-rus Viktor Medvedciuk. Jurnaliștii de la Radio Svaboda au relatat despre „schemele cumătrului lui Putin” într-o investigație jurnalistică, scrie newsmaker.md.
Potrivit anchetei, în ianuarie, Viktor Medvedciuk, în timpul unei emisiuni la postul de televiziune de stat rus RT, a spus că creează o nouă mișcare politică. Mișcarea ar trebui să unească milioane de oameni: „Cei care sunt în Rusia, care sunt parțial în Ucraina, care sunt în Europa. Aceștia sunt milioanele care nu sunt de acord cu acțiunile lui Zelenski”.
Concomitent cu declarația politicianului, directorul companiei „NZNP Trade” Alexander Dontsov, care este controlată de soția lui Medvedciuk, Oxana Marcenko, a devenit șeful a două noi companii petroliere rusești, „INGT” și „KNK”.
Fondatorul lor este „GK Market”, care nu dezvăluie informații despre proprietarii săi. Prin intermediul a două „fiice”, această societate pe acțiuni este legată de oamenii de afaceri Timur Abertasov și Nikolai Suhov, care au legătură cu afacerile soției lui Medvedciuk.
Jurnaliștii numesc compania „Трейдпроект” o „fiică”, aceasta deține șapte benzinării „ЛТК” – „Любимая топливная компания” din regiunea Lipetsk și 26 de benzinării „Новый поток” în regiunile Tiumen și Kurgan și, de asemenea, furnizează combustibil întreprinderilor.
A doua „fiică”, compania „ATI”, oferă servicii de intermediere pe piața gazelor naturale, motorinei, benzinei, petrolului, produselor petroliere și gazelor de hidrocarburi lichefiate.
În februarie, Medvedciuk a spus în cadrul emisiunii „Время покажет” că soția sa „are întreprinderi și bani în Rusia”, iar el însuși continuă să „fie un om bogat”.
Amintim că în septembrie 2022, Ucraina și Rusia au făcut schimb de prizonieri. Ucraina a eliberat, printre altele, unul dintre cei mai influenți politicieni pro-ruși din Ucraina, care este numit în mass-media „cumătrul” președintelui rus Putin. În schimbul lui Victor Medvedciuk, Rusia a eliberat aproximativ 200 de soldați ucraineni, inclusiv apărătorii uzinei din Mariupol, Azovstal, și comanda regimentului Azov.