Liz Taylor, blestemul bolilor fără sfârșit. De câte ori a fentat moartea: „Am trecut prin lucruri care ar fi doborât un bou“

Actrița s-a confruntat cu probleme majore de sănătate întreaga viață, unele atât de grave, încât supraviețuirea a părut de multe ori un miracol, scrie adevarul.ro.

Elizabeth Taylor ar fi împlinit astăzi 91 de ani. Deși a murit în 2011, la vârsta de 79 de ani, ea rămâne și azi unul dintre cele mai mari simboluri ale Hollywoodului, iar moștenirea sa artistică este imensă. În spatele acestei străluciri, a stat, însă, foarte multă suferință, căci Liz Taylor s-a luptat constant, încă din copilărie, cu diverse boli, unele dintre ele foarte grave.

În ciuda numeroaselor probleme de sănătate, care nu de puține ori i-au transformat munca într-un adevărat chin, actrița a avut o carieră prodigioasă, cu zeci de roluri.

În timp ce filma „National Velvet“, în 1944, Taylor, pe atunci în vârstă de 12 ani, a fost aruncată din șa de un cal și s-a rănit grav la spate. Acest accident, dar și scolioza cu care fusese diagnosticată, i-au cauzat dureri cronice de spate, cu care s-a confruntat toată viața.

A fost declarată moartă în timpul unei operații

În 1953, a fost la un pas să-și piardă vederea, când o așchie ruginită i-a intrat în ochi, pe platoul de filmare al peliculei „Elephant Walk“. A fost operată de urgență, iar medicii au reușit să-i salveze ochiul.

În 1961, s-a îmbolnăvit grav de pneumonie, necesitând o traheotomie de urgență. „Am fost declarată moartă de patru ori“, spunea despre această experiență într-un interviu acordat lui Larry King, în 2006. În 1990, actrița a petrecut trei luni în spital cu o nouă formă gravă de pneumonie și a avut încă o formă ușoară, în 2000. În 1968 a suferit o histerectomie parțială.

În 1994 și 1995 a suferit două operații prin care i s-au pus proteze de șold, iar apoi a suferit un accident vascular cerebral. „Corpul meu este un dezastru“, declara ea în 2004, descriind numeroasele probleme de sănătate.

În 1997, medicii au descoperit și au îndepărtat cu succes o tumoare benignă pe creier. La scurt timp după aceea, Taylor apărea pe coperta revistei „Life“ și declara: „Am trecut prin lucruri care ar fi doborât un bou“.

În 2002, afla că are carncer de piele, însă actrița a făcut radioterapie timp de trei luni și medicul ei a anunțat rezultate uimitoare: Liz Taylor se vindecase.

În 2004, starul american a suferit o intervenție chirurgicală la coloana vertebrală. „Cred că oamenii se gândesc: «Doamne, mai trăiește?». Dar e ceva în mine care mă face să lupt. Pur și simplu mă tot întorc“, declara Elizabeth Taylor.

Tot în 2004, Talyor a dezvăluit că a fost diagnosticată cu insuficiență cardiacă, afecțiune care a și răpus-o, șapte ani mai târziu. Elizabeth Taylor și-a petrecut ultimii ani din viață într-un scaun cu rotile. Cu șase săptămâni înainte de a muri, ea a fost internată din cauza problemelor cardiace, însă, din cauza complicațiilor, nu a mai putut fi salvată.

„Nu cred că sufletul moare. Cred că sufletele noastre rămân undeva… cred că ceva continuă“, a spus ea într-un interviu din 2006.

Temperaturi de +47 de grade Celsius, înregistrate în România. Sute de apeluri la 112 din cauza caniculei

Valul de aer tropical care a lovit sud-estul Europei aduce temperaturi extreme și un disconfort termic greu de suportat. În România, aproape toată țara se află sub cod roșu de caniculă, iar în unele zone temperatura resimțită la nivelul solului a fost și de +47 de grade, potrivit presei de peste Prut.

La camerele de gardă, sute de persoane au avut nevoie de ajutor, după ce au ieșit în soarele arzător și li s-a făcut rău. La Iași, un bunic de 84 de ani a avut nevoie de ajutor medical după ce, ieșit în soarele amiezii, s-a împiedicat și a căzut în apropierea unei bănci. Șansa lui a fost că niște tineri au sunat imediat la 112.

În Mehedinți au fost, în numai 24 de ore, 120 de apeluri la 112 de la oameni cărora li s-a făcut rău din cauza caniculei.

La Timișoara, la orele prânzului, s-au înregistrat 39 de grade Celsius, iar din acest motiv străzile au fost aproape pustii. Foarte puține persoane s-au încumetat să iasă afară din casă.

În Timișoara și Arad, temperatura resimțită a fost de 43-44 de grade. Puținii oameni care au ieșit afară pe caniculă au căutat fântânile ca să se răcorească.

În mijlocul acestor zile de arșiță, oamenii din mai multe cartiere din Zalău au rămas fără apă de aproape o săptămână, în urma suprasolicitării sistemului.

Reprezentanții companiei locale de apă spun că problema vine de la cei care folosesc apa pentru a-și uda grădinile sau pentru piscine. Ei susțin că situația din Zalău, dar și din alte părți, se va înrăutăți, dacă perioada de caniculă se prelungește.

Cerc de foc deasupra României

Veștile nu sunt prea bune. Hărțile din satelit arată că România va fi pârjolită de soare și săptămâna viitoare.

Cercul de foc care staționează deasupra țării noastre vine ca urmare a ciocnirii unei mase de aer mai reci, din vestul Europei, cu o masă de aer tropical, formată în Africa, cu temperaturi chiar și de 50 de grade.

În urma ciocnirii celor două blocuri, valul tropical este împins în sus, deasupra zonei Balcanilor și Europei de Est, ca o cupolă fierbinte.

Oana Păduraru, meteorolog ANM: „Temperaturile măsurate la umbră în zonele vizate de codul roșu vor fi până la 42°, însă cele resimțite deja știm că sunt cu mult mai ridicate față de acestea, mai ales în zonele centrale ale orașelor unde temperaturile ajung chiar să se apropie de 46-47°, dacă nu chiar mai mult”.

Valul de căldură va continua să se amplifice, va fi caniculă și duminică, iar codul roșu a fost prelungit până la jumătatea săptămânii viitoare și extins pe o arie mai mare a țării. Temperaturile vor depăși 43 de grade la umbră, iar temperatura resimțită de corp poate fi cu 4-5 grade mai mare, mai ales în marile orașe unde putem să avem chiar și 47 de grade temperatura resimțită.

Disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. În toată țara, indicele de temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități, valoare la care avem aceea senzație de sufocare.

România: un tren a deraiat. Peste 200 de pasageri au rămas în câmp pe timp de caniculă

Pasagerii unui tren Inter City Cluj-Napoca – București au rămas în câmp, pe timp de caniculă, aceștia urmând a fi preluați cu autobuzele din Rupea, până în gara Brașov. Trenul a fost nevoit să oprească din cauza unei alte garnituri care a deraiat, scrie adevărul.ro

Călătorii, rămași în câmp Foto: CFR

Trenul internaţional IRN 347 (Curtici – Bucureşti Nord) a fost oprit din circulaţie începând cu ora 12:10 din cauza deraierii unuia dintre vagoane, informează sâmbătă CFR SA. „Evenimentul feroviar s-a produs pe firul I, între staţiile Rupea şi Racos, la km 237+400, interval feroviar pe care se circula cu restricţiale de viteză de 30 km/h. Precizăm faptul că firul II Rupea – Racoş este închis permanent pentru lucrări de reabilitare, traficul feroviar pe intervalul respectiv fiind trasat doar pe firul I”, informează compania.

La scurt timp după incident, un tren care venea de la Cluj-Napoca și avea traseul pe aceeași linie, a fost nevoit să oprească în câmp. Potrivit CFR Călători, pasagerii din tren și-au continuat drumul cu microbuze până la Brașov, de unde urmau să ia trenul cu destinația București.

Litoralul românesc este invadat de alge din cauza caniculei

Plajele mai multor stațiuni de la Marea Neagră arată ca o câmpie înverzită, după ce algele au fost aduse de curenți la mal. Înmulțirea algelor e cauzată de canicula de pe litoral, au anunțat vineri seară Apele Române Dobrogea-Litoral, care au precizat că se fac eforturi noapte de noapte pentru curăţarea plajelor.

Litoralul românesc este invadat de alge din cauza caniculei

Foto: libertatea.ro

Plaje invadate de alge au fost semnalate de turiști pe rețelele sociale la Năvodari, Constanţa, Mamaia şi Saturn. Apele Române Dobrogea-Litoral au anunţat, vineri seară, că se fac eforturi în fiecare noapte pentru curăţarea plajelor de alge, cu utilaje de mare tonaj, transmite libertatea.ro

De asemenea, conform reprezentanților instituției, codul portocaliu de caniculă de pe litoralul românesc „a dus la o intensificare a fenomenului de înflorire algală în multe stațiuni de pe malul Mării Negre”.

„Acest fenomen complică adesea munca asiduă a colegilor noştri. Echipele Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanţa, din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, intervin la malul mării în fiecare seară, acolo unde este necesar, pentru a aduna algele smulse din larg şi aduse la mal de curenţii marini”, au transmis, vineri seară, reprezentanţii Apele Romane Dobrogea-Litoral.

Soldații ruși îi trimit o înregistrare video lui Putin în care se plâng că ”au fost trimiși la măcel”
Articolul anterior
Unde greșesc toți părinții! Cele mai folosite medicamente pentru febră nu trebuie combinate, mai ales la copii
Articolul următor