Localitatea din Moldova care are un parc fotovoltaic propriu și cazangerii pe bază de biomasă

Localitatea Feștelița din raionul Ștefan Vodă este primul „sat inteligent energetic” din Republica Moldova, cu instituții publice ce înregistrează un consum redus de energie.

Timp de trei ani, în satul Feștelița a fost investit peste un milion de euro în proiecte energetice, care au redus simțitor cheltuielile pentru energie ale tuturor instituțiilor publice din localitate.

Nicolae Tudoreanu, primarul de Feștelița, a declarat astăzi, în cadrul evenimentului de inaugurare a Centrului de Excelență din localitate, că satul are un parc fotovoltaic propriu, cazangerii pe bază de biomasă la grădiniță, gimnaziu și la Casa de cultură, o centrală pe peleți la Primărie, o rețea modernă de iluminat stradal pe o distanță de 10,5 kilometri, instituții publice izolate termic, o sală de sport renovată, sistem de colectoare solare pentru încălzirea apei la grădiniță etc.

„Având în vedere criza energetică ce bântuie în zona noastră, noi, o localitate mică, suntem pregătiți s-o depășim cu succes”, a declarat primarul Tudoreanu.

Prezent la eveniment, Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a declarat că investițiile din fonduri europene s-au ridicat la jumătate de milion de euro în acest proiect.

„Trebuie să fiți mândri în calitate de cetățeni ai R. Moldova că ați contribuit la realizarea acestui proiect, pentru că orice leu economisit atunci când vine vorba de eficiență energetică înseamnă o țară mai puternică, mai puțin dependentă de resurse din exterior și înseamnă posibilități mai mari de dexvoltare în diferite direcții. Sper că și alte comunități din R. Moldova vor implementa proiecte similară”, a declarat șeful Delegației UE la Chișinău.

Nicolae Tudoreanu, primarul de Feștelița, a adăugat că cheia succesului pentru mulți primari din R. Moldova în implementarea unor proiecte reprezintă stagierile făcute în România și ajutorul unor localități ce reprezintă exemple pentru primăriile din stânga Prutului.

„UE și partenerii de dezvoltare sunt alături de Dvs. prin fapte. (…) România a fost și este mereu alături de Dvs. Dacă drumul Dvs. va merge către UE, către România, susținerea pentru Dvs. va crește ecponențoal”, a declarat și Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, prezent la inaugurarea Centrului de Excelență din Feștelița.

Menționăm că satul Feștelița este şi semnatar al Convenției Primarilor pentru Climă și Energie, începând din iunie 2013, fapt ce a permis accesarea fondurilor europene pentru proiecte de eficiență energetică și energie regenerabilă.

Soacra și ginerele au încins ringul cu un dans modern. Invitații au rămas fără cuvinte!
Articolul anterior
Peste 2.000 de noi cazuri și 29 de decese din cauza Covid-19, în Moldova
Articolul următor
Alte articole interesante