Localitatea din Moldova în care au secat toate fântânile

Locuitorii comunei Balatina, raionul Glodeni, trăiesc un adevărat coşmar după ce apa din fântâni a secat şi sunt nevoiţi să o cumpere. Ei spun că nu pot nici să-şi adape animalele sau să-şi ude grădinile.

Pentru a nu muri de sete, oamenii plătesc unui căruțaș care le aduce apă de băut şi de adăpat animalele, transmite Publika.md. ”200 de litri de apă – 50 de lei. Plătim şi ne aduce, dacă nu în fiecare zi, peste o zi. O punem în butoaie, bem uncrop. Dar ce să facem? Altă ieşire din situaţie nu avem.”

În satul vecin, Tomeştii Noi, locuitorii spun că, deşi au apă, aceasta nu este potabilă. ”Avem mari probleme cu apa, eu am doi copii, ambii sunt bolnavi cu pancreasul. Calul nu bea apă de la noi din fântână, miroase tare a chimicale.”

Autorităţile spun că problema apei în cele două sate este veche, dar promit să o soluţioneze până la sfârşitul anului.

Marian Ţărnă, vicepreşedinte raionul Glodeni: ”Componentele apei, amoniacul avem mărit de două ori, fluorul este de patru ori concentraţia acestor elemente în apă. Problema va fi rezolvată la finele anului 2021, dar să fiu bine înţeles, nu în fiecare gospodărie, la fiecare locatar o să ajungă apa. Primordial vor fi instituţiile publice, şcoală, grădiniţă.”

În cele două sate, Balatina şi Tomeştii Noi, locuiesc circa 5.000 de oameni.

Guvernul Franței a anunțat că țara a intrat în al 4-lea val al pandemiei
Articolul anterior
“Dacă te legi de IA mea te bag în butoi” – cu ce l-a supărat Nicoleta Adam pe Gabriel Nebunu
Articolul următor
Alte articole interesante