Localnicii de la Edineț au sărbătorit Ziua Națională a Portului Popular

Edineț, orașul în care tradițiile prind viață! Localnicii au sărbătorit astăzi Ziua Națională a Portului Popular, un eveniment anual ce scoate în evidență frumusețea autentică a cămășii tradiționale românești. Sub genericul „Port ie cu mândrie”, străzile s-au umplut de culoare și muzică.

De la cei mai mici până la cei mai vârstnici, au îmbrăcat cu mândrie costumele populare, arătând că tradițiile moldovenești sunt încă vii și respectate, transmite nordnews.md.

„Suntem mândri că purtăm ie. Ne mândrim că suntem moldoveni și avem o așa sărbătoare frumoasă. Pentru mine, acest port popular înseamnă inima poporului nostru, iar tinerele generații trebuie să cunoască acest lucru și să le transmită urmașilor lor”, spune Nicoleta Nigalcuța, artistă.

Primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocari, a subliniat importanța păstrării tradițiilor.

„Bogăția noastră este tot ceea ce ține de tradiție, folclor, acest lucru îl facem aici, la Edineț. Este o încercare de a ieși din cotidian, de a ieși prin ceea ce avem mai scump: costumul național, portul popular, cămașa populară, ia populară”, susține Constantin Cojocari, primarul municipiului Edineț

„Ia cu altiță include cu sine fiecare element, un an din viața poporului nostru, din istoria noastră glorioasă, din natura acestui pământ frumos și din frumusețea sufletului neamului nostru românesc”, menționează Ludmila Botnariuc, șefa interimară a Centrului de Cultură Edineț

În Republica Moldova, începând cu anul 2015, în fiecare a patra duminică a lunii iunie, se sărbătorește Ziua Națională a Portului Popular, un prilej de a celebra și de a transmite mai departe bogăția culturală a națiunii.

Mai mulți elevi au vizitat Președinția în cadrul programului „Excursia europeană”

Mai multe grupuri de elevi au vizitat Președinția Republicii Moldova datorită programului „Excursia Europeană”. Entuziasmați, copiii au aflat detalii despre atribuțiile președintelui, precum și despre arhitectura și istoria clădirii prezidențiale, potrivit unui comunicat al instituției prezidențiale.

Elevii au fost în sala primului Parlament, locul unde a fost votată Declarația de Independență a Republicii Moldova. De asemenea, copiii au mers în biblioteca prezidențială, care găzduiește o colecție vastă de cărți și documente importante. Vizitatorii au avut ocazia să vadă și colecția de cadouri primite de președinții moldoveni din partea liderilor mondiali.

Programul „Excursia Europeană”, destinat copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, se desfășoară până pe 18 august.

O femeie din Telenești, salvată după ce s-a înecat cu o bucată de carne

O femeie de 31 de ani dintr-o localitate din raionul Telenești a fost salvată de la sufocare după ce s-a înecat cu o bucată de carne în timpul mesei. Incidentul a avut loc pe  10 iulie, atunci când a parvenit un apel pentru acordarea asistenței medicale de urgență. 

Apelanta fiind pe fir cu operatorul 112, i s-a făcut legătura telefonică cu dispecerul medical din cadrul Dispeceratului comun de urgență al IMSP CNAMUP, care a luat inițiativa și îndruma ruda de la celălalt capăt al firului ce măsuri și cum să le îndeplinească pentru a debloca căile respiratorii ale pacientei.

Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, între timp a fost alocată cea mai apropiată ambulanță disponibilă, care se afla în localitatea Sărătenii Vechi din Telenești.

Ambulanța a ajuns la fața locului în doar șapte minute. Echipa medicală a preluat pacienta și a continuat manevrele de dezobstrucție, reușind să-i salveze viața.

Femeia, în stare stabilă, a fost transportată la Spitalul Raional Telenești. 

Situație critică în secțiile de boli infecțioase. Tot mai mulți copii ajung la spital cu simptome de enteroviroză

Secția de boli infecțioase a spitalului din Comrat nu mai are locuri libere. 24 de paturi din 24 sunt ocupate de minori, care ajung la spital cu simptome de enteroviroză.

Baby Boy Holding Mothers Hand

Potrivit șefei secției pediatrie din cadrul spitalului din Comrat, Evghenia Bratunova, toți pacienții manifestă aceleași simptome – febră, vomă, diaree și dureri abdominale, transmite Newtv.md.

„În fiecare zi avem copii internați, toate paturile sunt ocupate. Vorbim de minori cu vârstele de până la 16 ani. Toți pacienții manifestă aceleași simptome – febră, vomă, diaree și dureri abdominale. Este vorba despre virozele sezoniere, care se transmit pe cale orală și în cazul în care nu se respectă igiena personală. Cel mai des se îmbolnăvesc minorii, care intră în contact cu alți copii, merg la piscină, la teren de joacă”, a explicat Evghenia Bratunova.

Grecia, devastată din nou de incendii de proporții
Articolul anterior
Un bărbat căruia i s-a făcut rău în stradă, a fost ajutat de carabinieri
Articolul următor