Locatarii a două blocuri din Capitală se plâng de starea proastă a balcoanelor: ”Pot oricând provoca o tragedie”

Locatarii a două blocuri cu 16 etaje, din Chişinău, se plâng de starea proastă a balcoanelor care pot oricând să provoace o tragedie, scrie tvrmoldova.md.

Tencuiala și elementele structurii de siguranță sunt deteriorate și pot duce la prăbușire. Specialiştii au inspectat locul şi susțin că vor face o evaluare a cheltuielilor de reparaţie ce urmează a fi suportate de locatarii.

În unul din blocurile cu pricina, din sectorul Buiucani al Chisinaului, pereții sunt jerpeliți și plini de mucegai. Mai grava e însa starea balcoanelor comune, din care se desprind şi cad bucăți de beton.

Balcoanele aparțin locatarilor pentru că sunt spații commune și recunosc că de multă vreme nu s-au mai făcut reparații.

Balcoanele sunt un real pericol pentru locatari. Angajaţii întreprinderii municipale pentru gestionarea fondului locativ dau asigurări că stare blocurilor din Chişinău este atent monitorizată în timp ce Direcţia locativ-comunală anunță că responsabil de reparaţia balcoanelor este gestionarul blocului şi locatarii acestuia.

MIHAIL CĂRĂRUŞ, director, întreprinderea municipală de gestionare a fondului locativ: „Noi în fiecare toamnă şi primăvară conform graficului de examinare a blocurilor de locuit, examinăm starea elementelor constructive a tuturor blocurilor locative. În rezultatul examinătii de toamnă s-a constat că la două blocuri locative aflate la noi la deservire starea balcoanelor este dezastruasă.  Este riascul de a cădea dat fiind faptul că e uzat betonul, e uzat metalul, armatura şi este risc”

GHENADIE DUBIŢA, şef adjunct, Direcţia Generală locativ-comunală şi amenajare: „Din sursele care le are gestionarul trebuie să efectuieze aceste reparaţii. Cu regret de cele mai multe ori gestionarii nu îşi îndeplinesc pe deplin obligaţiile. Dacă sursele financiare pe care le are gestionarul sunt insuficiente pentru a face aceste lucrări el este obligat să convoace adunarea generală a proprietarilor din bloc să-i informeze despre starea blocurilor. Proprietarii sunt coprorietarii a locurilor de uz comun, a elementelor constructive comune şi respectiv să stabilească cota de contribuţie a fiecărui proprietar”.

În Chişinău sunt 10 blocuri de locuinţe aflate în stare deplorabilă și  cu balcoane deteriorate. În urmă cu doi ani, la un bloc de pe strada Ismail, o placă din beton s-a desprins din parapetul unui balcon și a căzut de la înalțime, fără a face victim. În 2014 însă, un bărbat de 30 de ani a murit iar altul a fost rănit după ce balconul unui bloc din strada Eugen Coca s-a prăbuşit peste ei.

Copila ucisă de troleibuz va fi înmormântată mâine. Mama fetei: ,,Cui m-ai lăsat, nu o să pot trăi fără tine”

Copila de 12 ani, ucisă de un troleibuz, la Ciocana va fi înmormântată mâine, 26 martie. Mama fetei a lăsat un mesaj plin de durere pe o rețea de socializare.

 Fetița, ucisă de un troleibuz la Ciocana va fi înmormântată mâine. Mama copilei: Cui m-ai lăsat, nu o să pot trăi fără tine

„Cine are dorință să-și ia rămas bun de la Nastenika 26.03.23 la ora 13:30 fata noastră va fi în curte. Fetița mea cui m-ai lăsat, nu o să pot trăi fără tine….”, a scris mama copilei.

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane, drum şi text care spune „кто имеет желание попрощаться снастенькой 26.03.23 13:30 наша девочка будет дворе. доченька на кого ты меня оставила не смогу жить без тебя..... BONJOU”

Nereguli la Institutul Oncologic: alimente alterate sau păstrate necorespunzător. Alimente bune, ascunse în încăperi încuiate pentru a fi sustrase

Nereguli în alimentaţia pacienţilor de la Institutul Oncologic din Chişinău. Ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco, spune că în urma unui control inopinat s-au depistat alimente alterate sau păstrate necorespunzător.

Șeful unei secții din cadrul Institutului Oncologic, reținut pentru  corupție, plasat în arest pentru 20 de zile. CNA: un nou denunț a fost  depus pe numele lui – Ziarul de Gardă

De asemenea, cantităţi importante de produse, precum pâine, pește, ficat de curcan, carne de vită, crupe, ulei, sare şi zahăr, erau ascunse în încăperi încuiate. Într-o debara au fost găsite 17 lăzi cu prune uscate, 12 saci de mere uscate, 8 pachete de detergent praf şi altele.

Ministrul Sănătăţii afirmă că, de fapt, produsele erau pregătite pentru a fi sustrase din spital, scrie TVR Moldova.

Poliţia a întocmit un proces verbal în acest caz iar şefa blocului alimentar şi-a dat demisia. Nemerenco mai notează că, a doua zi după control, meniul s-a îmbunătățit, pacienţii primind cu chifle, eclaire și croissante coapte in bucătăria spitalului.

Amintim că verificările în spitale au început după ce mai multe femei s-au plâns, pe reţelele sociale, de mâncarea proastă din maternităţi.

„Ora Pământului”. Guvernul îndeamnă cetățenii să deconecteze lumina în această seară timp de o oră

Astăzi, 25 martie, marcăm „Ora Pământului”. În acest context, Guvernul îndeamnă cetățenii să deconecteze lumina timp de o oră, în intervalul 20:30 – 21:30.

ASTĂZI: ORA PĂMÂNTULUI 2022. Oameni din toată lumea sting lumina în această  seară, timp de o oră - Alba24

„În această sâmbătă, împreună cu instituțiile guvernamentale ne alăturăm mișcării globale „Ora Pământului”. Acțiunea reprezintă un simbol al respectului pentru natură, un aport în diminuarea consecințelor schimbărilor climatice. Te îndemnăm să deconectezi lumina timp de o oră, în intervalul 20:30 – 21:30”, se arată într-un comunicat emis de Guvern.

Potrivit Ministerului Mediului, anul acesta, de Ora Pământului 2023, World Wildlife Fund (#WWF) lansează provocarea de a dărui o oră pentru Pământ în fiecare lună. „O oră, în care alături de familie sau prieteni, să facem ceva care să aibă legătură cu protecţia naturii: să gătim cu ingrediente locale, să facem schimburi de haine, să plantăm sau să igienizăm zone din natură”, precizează sursa citată.

Ministerul Mediului avertizează, în context, că biodiversitatea se pierde într-un ritm fără precedent, iar economia mondială este dependentă de natură.

Earth Hour a fost organizat prima oară pe 31 martie 2007 în Sydney, când 2 milioane de oameni şi peste 2.100 companii au stins lumina timp de o oră, demonstrând astfel preocuparea faţă de una dintre cele mai mari probleme actuale: schimbarea accelerată a climei.

Din 2008, Earth Hour a devenit o mişcare globală, incluzând 100 milioane de oameni din mai mult de 30 de state ale lumii.

Ce avere uriașă are cel mai bogat câine din lume. A moștenit-o de la o contesă austriacă
Articolul anterior
Peste 2 luni de la dispariția Mădălinei în SUA! Căutările s-a mutat într-o zonă muntoasă, unde ar fi fost zărită mașina mamei
Articolul următor