Locuitorii din Vadul-Rașcov și-au recreat straiele naționale. Un tribut impresionant pentru datinile strămoșești

Cu trei stele ale norocului și un arbore al vieții, un simbol al veșnicii tinereți și al vieții fără de moarte – așa arăta ia tradițională a gospodinelor din satul Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești, la începutul secolului XIX.

separator

Expuse în casa familiei poetului Dumitru Matcovschi, costumele tradiționale au fost reconstituite în cadrul proiectului „Comorile stâncilor Nistrene”, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

Ia tradițională a femeilor din Vadul-Rașcov

Cămașa pentru femei are altiță, iar mai sus de aceasta este cusut arborele vieții — simbolul veșnicii tinereți și al vieții fără de moarte, urmat de ornamentul jemnei — pâinea mirilor, simbolul belșugului. Încrețul, ornamentația mânecii între altiță și râuri, este cusut în forma brazdelor de aur, iar pe piept și pe spate sunt reprezentate râuri cu flori stilizate. Este o cămașă de mireasă. S-a încercat realizarea unei replici cât mai fidele originalului.

Cămașa tradițională a bărbaților din Vadul-Rașcov

Cămașa pentru bărbații din Vadul-Rașcov este o cămașă de tip tunică. Cea mai valoroasă compoziție ornamentală, cusută după tradiție, este amplasată la umăr și reprezintă pământul înconjurat de ape. Culorile ațelor fac trimitere la semnificația pământului și a apelor.

La confecționarea pieselor s-a folosit pânză de in natural, ață de bumbac și lână naturală. Catrințele și brâiele au fost țesute de o tânără din satul Lozova, raionul Strășeni. Iile au fost reproduse de trei femei din Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești, și din comuna Rașcov, amplasată în stânga Nistrului.

Experta în etnografie Varvara Buzilă le-a ghidat munca.

Proiectul „Comorile stâncilor nistrene” a fost realizat de AO „Casa de acasă” din satul Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești, în parteneriat cu un grup de inițiativă din satul Rașcov, stânga Nistrului. Colaborarea a fost susținută financiar de Uniunea Europeană în cadrul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Patru minori din Chișinău au comis trei furturi

Patru minori cu vârstele cuprinse între 13 și 15 ani din capitală, sunt cercetați penal fiind suspectați de comiterea a trei furturi din locuințe în sectorul Botanica al capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Suspecții acționau ziua, după ce se asigurau că proprietarii au plecat de acasă și, prin forțarea geamurilor, pătrundeau în locuințe de unde sustrăgeau bani. Suma prejudiciului cauzat părților vătămate a fost estimată la aproximativ 39.000 de lei. În urma măsurilor speciale de investigație și urmărire penală întreprinse de polițiștii de la Botanica, suspecții au fost identificați și reținuți, iar asupra lor a fost depistată o parte din banii sustrași. Minorii sunt cercetați penal pentru furt, iar conform legislației persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă  amendă de până la 67 500 lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 240 de ore sau închisoare de până la 4 ani.

Un șofer a ajuns în șanț, din cauza condițiilor meteo

Aseară, un echipaj al Batalionului de Patrulare și Reacționare Operativă (BPRO) al Direcției de Poliție Chișinău a acordat ajutor unui șofer mașina căruia, din cauza condițiilor meteo, a derapat de pe partea carosabilă și a rămas blocată, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Din fericire nimeni nu a avut de suferit, iar polițiștii l-au ajutat pe bărbat să pornească vehiculul și să-și continue drumul în siguranță.

În context, îndemnăm șoferii să sporească atenția în trafic și să adapteze viteza în funcție de condițiile de drum, mai ales în această perioadă când vremea este schimbătoare.

Totodată, în cazul în care v-ați pomenit într-o situație de risc, apelați imediat la 112 sau cereți ajutor celui mai apropiat echipaj de poliție.

Moldova și-a făcut un nou prieten la Bruxelles: Maia Sandu s-a întâlnit cu António Costa, noul Președinte al Consiliului European

În cadrul vizitei de lucru la Bruxelles, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu António Costa, care a preluat funcția de Președinte al Consiliului European din data de 1 Decembrie, informează unica.md.

”Moldova și-a făcut un nou prieten la Bruxelles – António Costa, care, de la 1 decembrie, a preluat funcția de Președinte al Consiliului European. Președintele Costa sprijină, din toată inima, drumul european al Moldovei. Pentru perioada imediat următoare, am convenit să începem cât mai repede implementarea programului de creștere economică, susținut de UE, să finalizăm în 2025 negocierile pentru aderarea la Zona unică de plăți, pentru ca moldovenii să nu mai plătească taxe pentru tranzacțiile cu băncile din UE și să eliminăm, în totalitate, taxele de roaming.

António Costa, care anterior a fost Prim-ministru al Portugaliei, a lăudat comunitatea muncitoare de moldoveni de acolo, care contribuie semnificativ la economia țării sale. Împreună cu António Costa și Uniunea Europeană, suntem pe drumul cel bun, iar Moldova va continua să progreseze și să construiască un viitor mai bun pentru toți cetățenii săi.”

O tânără mămică din Chișinău confecționează suvenire personalizate, felicitări pentru miri, mărturii și alte lucrușoare deosebite!
Articolul anterior
Ultima oră! NASA a descoperit mari cantități de gaz metan pe Marte, ceea ce sugerează viaţă extraterestră
Articolul următor