Locuitorii unui oraş din Bulgaria au marcat Boboteaza dansând în apa rece ca gheața a unui râu

Zeci de bărbaţi bulgari au dansat şi au cântat în apele reci ale râului Tundja, din oraşul Kalofer, în centrul Bulgariei, marcând miercuri sărbătoarea creştină a Bobotezei şi ignorând totodată restricţiile impuse pentru stoparea transmiterii coronavirusului.

Locuitorii unui oraş din Bulgaria au marcat Boboteaza dansând într-un râu

În cadrul acestui ritual popular, preoţi ortodocşi aruncă un crucifix în apele unui lac sau râu, iar persoana care îl aduce înapoi la mal va fi, potrivit credinţei, eliberată de spiritele rele şi va fi sănătoasă tot anul, transmite Agerpres.ro.

În ciuda apelurilor lansate de autorităţi de a anula evenimentul, circa 70 de bărbaţi din Kalofer au luat parte la ritual, în timp ce alte zeci de persoane s-au adunat pe malurile râului pentru a privi.

”Am încercat… să nu-l ţinem, dar nu a fost posibil. Chiar dacă nu îi ajutam, l-ar fi făcut oricum”, a spus primarul oraşului Kalofer, Rumen Stoyanov. ”Este un eveniment important pentru comunitate… Am încercat să limităm accesul, dar nu am reuşit”.

După recuperarea crucifixului, bărbaţii s-au prins de umeri unul pe celălalt, au cântat şi au dansat în cerc pe muzică de tobe şi cimpoi.

Evenimentul din Kalofer a suscitat dezbateri intense pe reţelele de socializare, existând voci care l-au încurajat, dar şi voci care au solicitat ca participanţii şi municipalitatea să fie amendaţi pentru încălcarea regulilor care, spun aceştia, ar putea duce la infectări cu coronavirus.

Diana Voevuțki, într-o poză rară alături de primul ei soț: ,,14 ani a trebuit să trăiesc ca să mă accept în rolul de soție de înger”
Articolul anterior
Marea Britanie raportează peste 1.000 de morți de Covid-19, în doar o zi
Articolul următor
Alte articole interesante