Lorena Bogza a vorbit despre simptomele Covid-19 și lupta sa cu noul virus

Lorena Bogza a vorbit astăzi, pe pagina sa de socializare, despre simptomele Coronavirusului, după ce ieri a anunțat că a contractat acest virus. Prezentatoarea TV urmează tratament la domiciliu și spune că abia așteaptă să treacă a 7-a – a 9-a zi, fără simptome alarmante, și atunci poate considera că este vindecată.

separator

Primele simptome resimțite:

,,De cand m-am intalnit cu Covidu’ am devenit atat de sentimentala! Dragi prieteni, cei care ati trecut prin asta, a mai avut cineva aceasta experienta? Se intampla ceva cu hormonii, cred!
Am promis ca voi reveni cu simptome, trairi.

La inceput am avut un usor disconfort in gat, l-am identificat mai tarziu si l-am pus in puzzle. Initial nu am atras atentia.

Joi am avut usoare dureri de cap si parca nu prea ma puteam concentra la fel de bine. Aveam si o stare de oboseala, insa asta nu era ceva nou. De aceea nu m-am ingrijorat. Seara am realizat emisiunea In Profunzime cu Maia Sandu (online, pentru orice eventualitate si fara cameramani in studiou) si pana spre dimineata urmatoare totul a fost ok.

M-am trezit cu o durere musculara acuta, cu febra 38.3 si cand am vazut ca nu prea ma asculta picioarele (un soi de slabiciune, nu stiu cum), mi-am spus ca e el.

Vineri deja am avut dureri mai acute de cap, tuse seaca (destul de rara), febra musculara, febra pana in 38.5, oboseala. Nu stiu daca mai avea sens sa fac testul, era deja evident.

Sambata de dimineata a venit echipa mobila de la un centru privat si am facut testul, am dat si analize de sange. Rezultatul a venit in cateva ore. Pozitiv. Pentru ca eram sigura ca asa va fi, nu am avut nicio reactie. A venit ca un lucru firesc. M-au bucurat, insa, analizele de sange, care erau bune. Proteina C Reactiva era destul de mare, dar medicii spun ca este firesc in situatia mea. Nu am incercat niciun simptom nou in aceasta zi. Doar vocea un pic ragusita.
Duminica a trecut usor, a fost o zi lunga si frumoasa. ♥️

Am citit fiecare mesaj cu urari de sanatate pe care l-am primit. Si chiar mi-a adus sanatate si o stare minunata! Va multumesc nespus pentru grija, dragi prieteni! ♥️

Luni dupa-amiaza am inceput sa simt usoare dureri de articulatii, un usor disconfort in partea stanga a corpului, difuz. Starea de oboseala persista, febra musculara, tusea si durerile de cap – la fel. Dar nimic nu este insuportabil!! Sunt dureri relativ mici. Nu am mai avut febra.
Aceasta este situatia pana acum.

Un lucru important (inteleg ca este poate cel mai important in cazul domnului Covid) este monitorizarea din ora in ora a nivelului de oxigen in sange – valorile normale sunt intre 95-100%. Daca scade sub 95% si dupa exercitii fizice nu creste, atunci e cazul sa ne alarmam. Dispozitivul care masoara nivelul oxigenului in sange se numeste oximetru. Sunt si pulsoximetre, care indica si pulsul.
Un alt lucru important este ca bolnavii sa stea la aer cat mai mult si sa faca miscare (fara a depune mare efort)”.

Prezentatoarea TV a vorbit și despre tratamentul pe care îl urmează, dar pentru că boala evoluează diferit de la caz la caz, în funcție de starea de sănătate a organismului, recomandă ca medicația să fie coordonată cu un medic specialist.

,,Se recomanda neaparat Vitamina C, Zinc si Vitamina D3 (mai sunt si altele).
Inhalatii cu bicarbonat de sodiu sau Respisun, igiena cavitatii bucale, gargara cu sare si bicarbonat. Asta pentru a distruge virusii care eventual vor sa se instaleze.

Despre medicatie nu are sens sa povestesc pentru ca fiecare e cu problemele lui si covidul se cearta diferit cu fiecare. Dar daca suntem pregatiti (avem grija de imunitatea noastra, mancam sanatos, ne odihnim suficient), atunci invingem! Sigur, il putem invinge si daca nu stam chiar foarte bine la toate capitolele, dar mai greu. El este foarte abil 😞 Despre cazurile complicate nu am caderea sa vorbesc. Asta o pot face doar medicii”, dezvăluie prezentatoarea TV.

Jurnalista îi îndeamnă pe toți să respecte măsurile de precauție.

,,Un lucru, insa, este cert: ca tot mai putini sa ajunga in situatia de a se bate cu nenorocitul acesta de virus, este foarte important sa purtam masca, sa respectam distantarea fizica, sa ne spalam pe maini. Sa stiti ca eu am avut mare grija, dar se pare ca, undeva, m-a prins nepregatita.
Acestea sunt doar cateva impresii. Astept a saptea zi (inteleg ca e de referinta) sa vedem cum va fi. Va tin la curent. Multumesc medicilor absolut extraordinari! ♥️ Va imbratisez si va multumesc pentru grija!! ♥️”, a mai comunicat Lorena Bogza.

Rachete ruseşti au lovit vineri depozite de cereale şi alimente din portul Pivdenni, în regiunea Odesa

Rachete ruseşti au lovit vineri portul Pivdenni din regiunea Odesa din sudul Ucrainei, distrugând depozitele de cereale şi produse alimentare, au declarat preşedintele Volodimir Zelenski şi alţi oficiali, transmite Reuters, preluat de News.ro.

”… au lovit portul maritim Pivdenni. Mai multe rachete au lovit facilităţi portuare, nu numai ucrainene, ci şi din Singapore”, a spus Zelenski într-o adresă virtuală adresată Consiliului NATO-Ucraina.

Ministerul Ucrainei pentru Restaurare, într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram, a declarat că atacul ”a distrus depozitele şi bunurile agricole care erau destinate exportului în Asia şi Africa”.

Guvernatorul regional a declarat că o persoană a fost rănită în atac, în timp ce comandamentul militar din sudul Ucrainei a spus că atacul a stârnit incendii.

Canalele locale Telegram au distribuit videoclipuri cu fum negru puternic care se ridică de la locul atacului.

Zelenski, într-o postare ulterioară pe X, a spus că atacul ”a făcut parte dintr-o strategie deliberată a Rusiei” de a dăuna Ucrainei şi ţărilor care se bazează pe exporturile sale alimentare.

„Dragi parteneri din Sudul Global, aceasta este adevărata atitudine a Rusiei faţă de voi, securitatea alimentară şi bunăstarea voastră. Rusia este dispusă să facă rău oamenilor din ţările voastre pentru a-şi atinge scopul nebunesc de a ne distruge ţara cu orice preţ”, a scris el.

Ucraina a făcut apel de luni de zile la ţările în care Rusia are mai multe contacte de lungă durată – în Africa, America Latină şi Asia – pentru un sprijin mai mare pentru poziţia Kievului.

Infrastructura portuară a Ucrainei a suferit frecvent atacuri ruseşti de când Rusia s-a retras vara trecută dintr-un acord intermediat de ONU care a garantat transporturi sigure de cereale ucrainene. Kievul şi-a stabilit de atunci propriul coridor maritim pentru transporturi.

De asemenea, Rusia şi-a intensificat recent utilizarea rachetelor balistice mai greu de interceptat, pentru a lovi regiunile sudice ale Ucrainei. Săptămâna trecută, firma naţională de căi ferate a Ucrainei a impus o interdicţie a livrărilor către marele port Ciornomorsk, situat tot în regiunea Odesa.

Presa a relatat că atacurile ruseşti ar putea să fi deteriorat şinele de cale ferată către terminalele de cereale ale portului.

Google face o reorganizare masivă de structură pentru a accelera dezvoltarea și lansarea produselor de inteligență artificială

Directorul general al Google, Sundar Pichai, a reorganizat structura și funcțiile de conducere ale gigantului tehnologic pentru a accelera dezvoltarea și lansarea produselor de inteligență artificială, după ce s-a confruntat cu critici pentru că a rămas în urma unor rivali precum Microsoft, scrie Financial Times.

Toate echipele care lucrează la modelele sale de inteligență artificială, inclusiv la robotul de chat Gemini, vor fi unificate în cadrul diviziei DeepMind, condusă de Demis Hassabis, potrivit unei note de serviciu publicate joi. Aceasta va include cercetarea, modelele, puterea de calcul și pe cei responsabili de supravegherea acurateței și fiabilității acestora.

O nouă echipă pentru platforme și dispozitive, condusă de Rick Osterloh, vicepreședinte senior pentru dispozitive și servicii, va cuprinde pe cei care lucrează la hardware și software din spatele Android, browserul Chrome, căutarea și fotografiile. Hiroshi Lockheimer, șeful departamentului Android, va fi mutat pentru a lucra la alte produse și va fi înlocuit de Sameer Samat, vicepreședinte al gestionării produselor pentru Android și Google Play.

„Aceste schimbări continuă munca pe care am depus-o în ultimul an pentru a ne simplifica structura și pentru a îmbunătăți viteza și execuția”, a declarat Pichai. „Ne va ajuta să punem un turbo în ecosistemele Android și Chrome, să aducem mai repede cele mai bune inovații partenerilor … … și, pe plan intern, va accelera, de asemenea, procesul decizional.”

Mișcările reprezintă cea mai mare revizuire a structurii Alphabet, compania mamă a Google, de la fuziunea unităților sale de inteligență artificială DeepMind și Google Brain, în urmă cu un an. Aceasta reprezintă o creștere majoră a puterii lui Hassabis, care s-a alăturat Google atunci când aceasta a cumpărat start-up-ul său în 2014 și care controlează în prezent o mare parte din dezvoltarea AI și din producția de produse.

Google încearcă să treacă peste un eșec din februarie, când a fost nevoit să întrerupă generarea de imagini în Gemini din cauza scandalului provocat de reprezentarea istorică inexactă a diferitelor etnii și genuri. Incidentul jenant a contribuit la percepția că modelul său era mai puțin capabil decât cele lansate de rivali precum OpenAI, Meta și Anthropic.

Pichai a fost criticat, de asemenea, pentru că a fost mai lent în comercializarea inteligenței artificiale generative, în ciuda faptului că tehnologia a fost creată intern de către cercetătorii săi. Unii au pus acest lucru pe seama structurii fragmentate a Google, a birocrației ce ține de o mare companie și a lipsei unui plan coerent la nivelul întregii companii pentru implementarea AI generativă în întreaga sa gamă de produse și servicii, a relatat Financial Times.

În special, parteneriatul de 13 miliarde de dolari încheiat de Microsoft cu OpenAI, care i-a oferit acces la mult-hulitul model ChatGPT, a fost o lovitură pentru Google și a făcut ca rivalul său să devină cea mai valoroasă companie listată la bursă din lume. Microsoft valorează acum peste 3 miliarde de dolari, față de Alphabet, a cărei capitalizare bursieră este de puțin mai puțin de 2 miliarde de dolari.

Reorganizarea de structură are loc înainte de publicarea rezultatelor Google pentru primul trimestru, pe 25 aprilie, și de conferința anuală a dezvoltatorilor I/O, care va avea loc pe 14 și 15 mai la sediul său din Mountain View, California.

Pichai a adoptat joi pe blog, de asemenea, un protest al angajaților din această săptămână împotriva unui contract de inteligență artificială și cloud cu guvernul și armata israeliană. Nouă lucrători care au ocupat biroul unui director executiv au fost arestați, iar miercuri a concediat 28 de angajați care ar fi fost implicați în grupul „No Tech for Apartheid”.

„În ultimă instanță, suntem un loc de muncă, iar politicile și așteptările noastre sunt clare: aceasta este o afacere și nu un loc în care să acționați într-un mod care să perturbe colegii sau să-i facă să se simtă nesiguri, să încercați să folosiți compania ca platformă personală sau să vă certați pe teme perturbatoare sau să dezbateți politică”, a scris Pichai.

sursa

Ofițerii vamali, pe urmele unui bărbat: A abandonat marfa de circa 600.000 de lei și a fugit

Ofițerii Echipelor Mobile ale Serviciului Vamal, acționând în baza informației operative pe traseul M-5, în apropierea satului Corlăteni, raionul Râșcani, au identificat și urmărit un mijloc de transport de model „Mercedes Sprinter”.

Șoferul se deplasa cu viteză accelerată, cu intenția de a fugi de echipa mobilă a Serviciului Vamal, însă, într-un final, s-a oprit și a abandonat mijlocul de transport, plecând într-o direcție necunoscută.

Mijlocul de transport a fost ridicat și transportat în zona de control vamal, unde a fost invitat și proprietarul mijlocului de transport, o altă persoană decât șoferul, care a permis deschiderea microbuzului și a participat la controlul acestuia.

Proprietarul nu a putut oferi informații veridice referitor la persoana căreia i-a încredințat unitatea de transport.

Urmare a controlului vamal în linia a doua, au fost depistate în compartimentul marfar al microbuzului, mărfuri în cantități comerciale, transportate în lipsa actelor de proveniență legală și/sau acte vamale.

Valoarea lotulului de mărfuri textile de origine străină este de circa 600.000 de lei.

Mărfurile și mijlocul de transport au fost reținute, iar investigațiile pe caz continuă, în scopul elucidării tuturor circumstanțelor, dar și identificarea persoanei care a fost la volanul mijlocului de transport și a fugit de la fața locului.

Covid-19 pierde teren în Italia. Contaminările scad a treia zi la rând
Articolul anterior
Maia Sandu: Oamenii își doresc alegeri anticipate, întrucât actualul parlament nu mai reprezintă votul cetățenilor
Articolul următor