Lot comercial de bijuterii și ochelari de soare, ascuns printre bagaje și colete, depistat la Leușeni

Funcționarii postului vamal Leușeni au supus verificărilor un autocar de model „Scania Irizar”, ce se deplasa din Franța spre Republica Moldova, condus de către un bărbat în vârstă de 42 ani, cu dublă cetățenie MDA/ROU.

În urma controlului fizic detaliat, printre bagaje personale și colete neînsoțite au fost depistate bijuterii și ochelari de soare, în cantități comerciale, nedeclarate organului vamal.

Bunurile au fost ridicate şi sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă să fie sancționată contravențional.

Kate Middleton a jucat tenis cu Roger Federer la Wimbledon. Imaginile rare cu soția Prințului William

Retras din activitate anul trecut la Laver Cup, Roger Federer le-a făcut pe plac fanilor săi și a apărut din nou pe un teren de tenis, la Wimbledon, acolo unde a cucerit cele mai multe titluri din carieră în turneele de Grand Slam (8). Lui Roger i s-a alăturat și prințesa de Wales, Kate Middleton, pentru a filma un scurt videoclip dedicat copiilor de mingi, scrie revista People, scrie digi24.ro.

De asemenea foarte apreciată, Kate Middleton nu a ezitat să-i ceară sfaturi lui Roger Federer, al treilea cel mai titrat tenismen din istorie (masculin, 20 de titluri majore): „Orice sfat cu privire la serviciul meu ar fi foarte util”. Roger a avut un răspuns pe măsură: „Serviciul arată bine”.

După câteva seturi, Kate Middleton îi privește pe băieții și fetele de mingi în acțiune. Mollie, unul dintre copiii de mingi îi arată prințesei cum să stea pe marginea terenului în poziție regulamentară și să arunce înapoi o minge de tenis către un jucător.

„Când urmăresc antrenamentul, la ce ar trebui să fiu atentă?”, îl întreabă Kate pe Alex, un alt copil de mingi, dorind să afle ce este important în această activitate, iar băiatul îi răspunde: „În principal disciplina și curățenia”.
La Wimbledon sunt aproximativ 250 de de copii de mingi, a căror vârsta medie este de 15 ani, potrivit site-ului Wimbledon.

Prigojin a vorbit pentru prima dată după încheierea rebeliunii: „Nu am vrut să vărsăm sânge rusesc.”

Liderul grupării paramilitare Wagner a transmis luni, 26 iunie, un mesaj audio pe canalul său de Telegram – primul după rebeliunea care a provocat haos în Rusia. Evgheni Prigojin vorbește despre motivele pentru care a pornit marșul mercenarilor spre Moscova, notează Libertatea, conform BBC.

Consecințele rebeliunii lui Prigojin

Într-o înregistrare audio de 11 minute, Prigojin spune că scopul marșului spre Moscova nu a fost răsturnarea conducerii ruse, ci să salveze Wagner, ameninţată de autorităţile ruse cu desfiinţarea de la 1 iulie.

„Am mărșăluit ca o formă de protest, nu pentru a răsturna conducerea Rusiei. Scopul marşului era să nu permitem distrugerea grupării Wagner și să cerem socoteală oficialilor care, prin acțiunile lor neprofesioniste, au comis un număr masiv de erori”, a transmis Prigojin.

El a mai spus că luptătorii Wagner regretă că „au fost nevoiți să lovească aviația rusă” – referire la declarația făcută sâmbătă că forțele sale au distrus un elicopter al armatei ruse, care i-a atacat. De asemenea, a reiterat faptul că a oprit marșul spre Moscova „pentru a evita vărsarea sângelui soldaților ruși”.

„Ne-am oprit în acel moment, când a devenit clar că va fi vărsat mult sânge. De aceea, credem că demonstrația a ceea ce intenționam să facem a fost suficientă. Decizia noastră de a ne întoarce a avut doi factori: nu am vrut să vărsăm sânge rusesc. În al doilea rând, am mărșăluit ca o demonstrație a protestului nostru”, a subliniat Prigojin.

„Marşul nostru a scos la lumină atât de multe lucruri despre care am mai vorbit: probleme grave de securitate în ţară”, a mai spus liderul Wagner.

Prigojin a mai spus că preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, mediatorul între Wagner şi Kremlin, „a întins mâna şi a propus să se găsească soluţii pentru continuarea activităţii Wagner în mod legal”.

Evgheni Prigojin a anunțat vineri seară, 23 iunie, că pornește cu luptătorii săi spre Moscova, pentru „a opri răul din conducerea militară”. Luptătorii Wagner au preluat controlul asupra Comandamentului militar de Sud, din Rostov, la primele ore ale dimineții de sâmbătă, 24 iunie. Ulterior, în cursul serii de sâmbătă, Prigojin a declarat că le-a ordonat luptătorilor săi să oprească marșul spre Moscova și să se întoarcă la bazele lor „pentru a evita vărsarea de sânge”.

Prigojin a fost văzut ultima dată plecând din Rostov, sâmbătă seara, într-un SUV negru, în aplauzele locuitorilor, după ce Kremlinul a declarat că Lukașenko a încheiat un acord prin care Prigojin a acceptat să plece în Belarus și să pună capăt rebeliunii.

China a devenit în premieră cel mai mare exportator de mașini din lume

China a vândut mai multe autoturisme peste hotare decât orice altă ţară în primele trei luni ale anului, unul dintre motive fiind explozia livrărilor la clienţii din Rusia, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres.

Firma de consultanţă AlixPartners a informat luni că, în perioada ianuarie – martie 2023, China a livrat peste hotare 1,07 milioane de automobile, depăşind pentru prima dată Japonia, care mult timp a fost lider de necontestat la capitolul exporturi mondiale de automobile.

În primele trei luni ale acestui an, China a exportat 112.000 de automobile în Rusia, un număr comparabil cu cele livrate pe întreaga perioadă a anului trecut. Aceasta după ce constructorii auto occidentali au oprit livrările spre Rusia din cauza invaziei din Ucraina.

În schimb, succesul mărcilor de automobile chineze în Europa şi SUA rămâne limitat, în condiţiile în care constructorii chinezi au vândut doar 900.000 de vehicule pe aceste pieţe anul trecut.

Cu toate acestea, firma de consultanţă AlixPartners se aşteaptă ca livrările de automobile chineze pe aceste pieţe să urce cu 67% până în 2026, pe măsură ce o serie de companii, precum BYD Co. şi Xpeng Inc., îşi înmulţesc eforturile de a se extinde peste hotare.

China face tot mai multe mașini electrice

„Credem că acum este momentul în care mărcile chineze îşi vor începe influenţa lor perturbatoare asupra pieţelor occidentale”, a declarat directorul de la AlixPartners, Stephen Dyer, fost executiv la Ford Motor Co., cu prilejul unei conferinţe organizate la Shanghai.

Firma de consultanţă prognozează că, la nivel global, vânzările de vehicule uşoare vor creşte cu 5% în acest an, în principal graţie exploziei cererii pentru autoturisme electrice. La nivel regional, AlixPartners se aşteaptă la un avans de 10% în SUA, o creştere de 6% în Europa şi una de 3% în China.

De asemenea, în China, cea mai mare piaţă auto din lume, este posibil ca în acest an, pentru prima dată în ultimele patru decenii, constructorii chinezi îşi vor devansa rivalii străini, a estimat AlixPartners, adăugând că mărcile locale sunt mai bune la oferirea celor mai noi tehnologii cerute de consumatorii tineri.

Constructorii auto străini au probleme în a-şi menţine poziţia pe piaţa din China, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la viitorul lor pe termen lung în această ţară asiatică.

Afacerile din China ale unor constructori, precum Volkswagen AG sau General Motors Co., au devenit din ce în ce mai dificile pe măsură ce rivalii chinezi lansează pe piaţă numeroase modele electrice.

Vacanța de vară începe cu o lună plină de distracții la Shopping MallDova
Articolul anterior
Victoria Bonya, marea absentă la Festivalul de la Cannes! Vedeta rusă a povestit ce i s-a întâmplat în acest an: „M-a durut foarte tare burta”
Articolul următor