image-285

Maia Sandu după Summit: Astăzi ne-am arătat puterea și unitatea

„Astăzi aici, la 20 de kilometri de Ucraina, am reunit întregul continent pentru a reafirma hotărârea noastră colectivă și fermă de a readuce pacea în Europa. Astăzi ne-am arătat puterea și unitatea într-un moment în care stabilitatea continentului nostru este în pericol. Am arătat că suntem uniți împotriva celei mai mari agresiuni militare de la al Doilea Război Mondial încoace și împotriva încălcării dreptului internațional”. Declarațiile aparțin președintei Maia Sandu și au fost făcute în cadrul conferinței de presă de totalizare a Summitului Comunității Politice Europene, transmite IPN.

Maia Sandu (@sandumaiamd) / Twitter

Șefa statului a precizat că în cadrului summitului s-a discutat despre securitate, despre nevoia de a proteja continentul european de război, agresiune și amenințări hibride. „Am fost de acord că vom continua eforturile pentru integrarea continentului nostru pentru o mai mare cooperare strategică, o mai bună conectivitate și mai multă acțiune în materie de energie, reziliență și climă”, a notat președinta.

Potrivit ei, părțile au mai convenit să-și intensifice eforturile comune pentru a consolida rezistența de securitate și cibernetică a infrastructurii critice europene, inclusiv rețele de electricitate.

„Măsurile noastre comune vor aduce mai aproape laolaltă familia europeană. Și asta va face Europa mai puternică și mai sigură. Cu toții am recunoscut că această Comunitate Politică Europeană, care s-a bazat pe succesul primei reuniuni la Praga, reprezintă o ocazie unică pentru un dialog și pentru relații bilaterale”, a mai spus Maia Sandu.

A treia ediție a Summitului CPE va avea loc în Spania.

Moment sfâșietor, suprins de martori la Kiev. Un bunel stă încremenit lângă nepoțica sa, ucisă noaptea trecută

Cadru sfâșietor la Kiev. Un bărbat în etate, așezat pe un scaun, stă nemișcat lângă corpul neînsuflețit al nepoatei sale, ucise noaptea trecută în urma unui atac violent al forțelor armate ruse.

Martorii spun că bunelul a stat ore în șir lângă nepoțica sa până i-au adus un scaun.

Canalele de telegram ucrainene menționează că bărbatul și-a pierdut în această noapte fiica și nepoțica.

Acestea nu ar fi reușit să se ascundă în timpul alertei antiaeriene și au fost ucise, scrie alerta.md.

Cecenii lui Ramzan Kadîrov, trimiși să înlocuiască mercenarii Wagner în Ucraina. Ce urmărește Vladimir Putin?

Ofensiva stagnată a Rusiei în regiunea Donețk din estul Ucrainei servește drept scenă pentru politica intestină a Kremlinului, potrivit Institutului pentru Studierea Războiului (ISW). Președintele Vladimir Putin și aliații săi din ierarhia militară rusă pot folosi luptele acerbe de acolo pentru a tăia aripile potențialilor rivali.Ramzan Kadîrov, liderul cecen Foto Getty Images

Ramzan Kadîrov, liderul cecen Foto Getty Images

Potrivit ISW, armata rusă pare să fi ordonat forțelor loiale liderului cecen Ramzan Kadîrov – un loial lui Vladimir Putin, dar una dintre puținele figuri ale elitei ruse cu o bază de putere militară independentă – să treacă la ofensiva în regiunea Donețk, scrie Adevarul.

Ordinul – confirmat de Kadîrov și unul dintre comandanții săi de top – vine în momentul în care forțele mercenare ale Grupului Wagner conduse de oligarhul Evgheni Prigojin au început să se retragă din orașul ocupat Bahmut după luni de lupte aprige și pierderi grele. Ieșirea lor urmează tensiunilor cu ierarhia militară rusă, pe care Prigojin a acuzat-o în mod repetat că a redus în mod intenționat livrările de muniții pentru luptătorii Wagner.

ISW a sugerat că noua desfășurare cecenă nu va umple golul lăsat de luptătorii cu experiență și numeroși ai Wagner. În plus, Kremlinul ar putea folosi situația pentru a slăbi relația Prigojin-Kadîrov care s-a dovedit anterior problematică pentru armata rusă regulată .

„Revenirea pretinsă a forțelor cecene la operațiuni ofensive i-ar scoate pe kadîroviți dintr-o pauză de aproape un an de la participarea la operațiuni de luptă de mare intensitate”, a scris ISW, menționând că trupele lui Kadîrov „au operat în mare parte în spate după ce au participat la luptele de la Mariupol, Severodonețk și Lîsîciansk.”

„Participarea limitată a unităților cecene pe linia frontului, alături de accentul puternic pus de Kadîrov pe recrutare, ar putea sugera că sângerosul lider cecen ezită să-și angajeze forțele în operațiunile ofensive de măcinare în Ucraina, în ciuda narațiunilor sale ultranaționaliste“.

Capacitățile îndoielnice ale forțelor cecene

„Este posibil ca Putin să-l fi constrâns pe Kadîrov să-și asume un rol ofensiv în război pentru a compensa retragerea Wagner”, a spus ISW despre luptele de la Bahmut.

Deși forțele ruse și Wagner au capturat orașul propriu-zis, lupte aprige continuă în jurul periferiei sale. În ultimele săptămâni, forțele ucrainene au avansat în sudul și nordul orașului devastat, făcând pozițiile rusești mai precare.

ISW a remarcat capacitățile îndoielnice ale forțelor cecene care se află încă în Ucraina, despre care Kadîrov a spus că numără aproximativ 7.000 de luptători. Expunerea lor limitată în prima linie și preponderența pentru bravadă pe rețelele de socializare le-a audus faima de „Batalionul TikTok” în rândul ucrainenilor și al observatorilor străini.

„Kremlinul ar putea percepe unitățile cecene ca pe o forță de asalt neexploatată care poate restabili capacitatea Rusiei de a susține eforturile ofensive simultane pe mai multe axe de avans”, se arată în raportul ISW. „Dacă afirmațiile lui Kadîrov că are 7.000 de soldați în Ucraina sunt cât de cât exacte, forțele sale nu vor putea organiza cu succes mai multe operațiuni ofensive semnificative”.

Alex Kokcharov, un analist de risc specializat în Rusia și Ucraina, a declarat pentru Newsweek: „Pe baza desfășurărilor anterioare ale diferitelor unități cecene în 2022, probabil că nu sunt cele mai pregătite trupe pentru luptă, în ciuda tuturor bravadelor lor pe rețelele sociale despre cât de minunate sunt.”

„Au avut loc mai multe incidente în care au fost dislocați în prima linie și au suferit pierderi semnificative”, a adăugat Kokcharov.

Unitățile cecene, a spus el, sunt efectiv „poliție paramilitară”, cu pregătire militară suplimentară, care operează separat de Ministerul rus al Apărării.

Rotația trupelor în regiunea Donbas, a spus Kokcharov, poate sugera probleme mai ample de forță pentru Moscova.

„Nu par să trimită trupe noi”, a spus el. „Ei folosesc trupe care sunt deja în Ucraina, ceea ce mi-ar sugera că se confruntă cu probleme de efective”.

Deteriorarea situației de-a lungul frontierei Ucraina-Rusia, a adăugat Kokcharov, ar putea întinde și mai mult forțele Kremlinului.

Ar putea exista un obiectiv politic mai profund pentru noua desfășurare, a scris ISW.

„Kremlinul ar putea încerca, de asemenea, să rupă relația lui Kadîrov cu finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, și să reaccentueze autoritatea federală asupra forțelor cecene”, se arată în raport, care subliniază modul în care Prigojin și Kadîrov au cooperat pentru a forța schimbări în cadrul structurii obișnuite de comandă în octombrie 2022 și să elibereze provizii suplimentare pentru luptătorii Wagner din Bahmut la începutul lui mai 2023.

„Putin ar fi putut percepe comportamentul lui Kadîrov ca pe o amenințare la adresa controlului său”, a sugerat ISW. „Putin sau comandamentul militar rus i-au ordonat lui Kadîrov să sporească prezența unităților sale pe câmpul de luptă ca răzbunare pentru încercarea de șantaj a lui Kadîrov”.