Loturi de înghețată contaminate cu oxid de etilenă, retrase de pe piaţă

Mai multe loturi de înghețată au fost retrase de pe piața din Moldova pentru că erau contaminate cu oxid de etilenă.

Loturi impunătoare de înghețată au fost retrase din magazinele din Moldova, după ce inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au depistat prezenţa oxidului de etilenă la niveluri mai mari decât cele permise de legislaţia UE, scrie timpul.md. Este vorba despre sortimentele de înghețată Snickers, Bounty și Twix, produse de compania Mars, care au ajuns și pe rafturile magazinelor din Republica Moldova.

„În cadrul anchetei de serviciu a fost stabilit ca produsele au fost importate de 3 companii, iar în baza documentelor ce atestă trasabilitatea produselor au fost identificate locurile unde au fost distribuite aceste produsele și a fost asigurată retragerea produselor din loturile de producere menționate în notificare ca fiind contaminate”, anunță ANSA.

Astfel, produsele au fost retrase din magazine şi urmează a fi returnate în țara de origine, mai anunță ANSA.

La fel, țările membre ale Uniunii Europene au organizat o serie de întruniri în cadrul reuniunilor coordonatorilor de criză pentru hrană și furaje din 29 iunie 2021, 30 iunie 2021 și 13 iulie 2021 privind prezența oxidului de etilenă peste limita de cuantificare în unele materii prime folosite în producerea înghețatei (aditiv E410).

„Ca răspuns la solicitările statelor membre, Comisia Europeană a oferit analiza legislației aplicabile nivelurilor maxime de reziduuri. Statele membre au concluzionat că, în conformitate cu dispozițiile legale stabilite pentru produsele care conțin aditivul E410 despre care se știe că este contaminat cu oxid de etilenă nu se poate defini un nivel sigur de expunere pentru consumatori și, prin urmare, orice nivel la care consumatorii pot fi expuși, prezintă un risc potențial pentru consumatori, în consecință, pentru a asigura un nivel ridicat de protecție a sănătății, a fost hotărât ca operatorii din sectorul alimentar care au introdus produsele pe piața UE, sub controlul autorităților naționale competente, să asigure retragerea acestor produse de pe piața UE și să informeze consumatorii”, se mai arată în comunicat.

Amintim că în data de 16 iulie, Comisia Europeană a cerut retragerea de pe piață a tututor produselor care conţin un aditiv numit roşcovă care ar fi contaminat cu oxid de etilenă, un pesticid cancerigen interzis în Europa.

Femeile puternice nu aleargă niciodată după bărbaţi nehotărâţi
Articolul anterior
Punctele de trecere a frontierei au fost luate cu asalt săptămâna trecută
Articolul următor