”Lovitură puternică în inima marinei ruse”. Ce înseamnă distrugerea navei amiral a rușilor în Marea Neagră

Una dintre cele mai importante nave de război ale marinei ruse, crucișătorul Moskva/Moscova fie plutește abandonată, fie s-a scufundat în Mărea Negră, o lovitură masivă pentru o armată care luptă împotriva rezistenței ucrainene de 50 de zile, relatează CNN

Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse  la Marea Neagră

Marinarii ruși au fost evacuați de pe crucișătorul cu rachete ghidate, Moskva/Moscova, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră. Presa rusă a anunțat miercuri că un incendiu a detonat muniție la bord.

Presa de stat TASS și RIA au scris, citând Ministerul rus al Apărării, că nava de război Moscova a fost grav avariată în incident. Cauza incendiului este investigată. Canalele rusești nu au oferit informații despre posibilele victime. Însă cu câteva ore mai devreme, un oficial ucrainean a susținut că nava de război rusă a fost lovită de rachete de croazieră trase din Ucraina.

Din cauza furtunii mari de pe Marea Neagră, care blochează sateliții, CNN nu a putut confirma vizual dacă nava a fost lovită sau care este starea ei actuală. Analiștii militari susțin că un incendiu la bordul unei astfel de nave poate fi catastrofal și duce la o explozie care o poate scufunda.

Indiferent de cauza incendiului, analiștii militari spun că incidentul lovește puternic în inima marinei ruse, precum și în mândria națională. Este comparabil cu pierderea unei nave americane de război în timpul celui de-al Doilea Război Mondial sau a unui portavion în prezent.

„Doar pierderea unui submarin cu rachete balistice sau a singurului portavion al Rusiei Kutznetsov ar aduce o lovitură mai gravă pentru moralul Rusiei și pentru reputația marinei în ochii rușilor”, a comentat Carl Schuster, un fost căpitan al Marinei SUA și fost director de operațiuni la Centrul Comun de Informații al Comandamentului Pacific al SUA.

Alessio Patalano, profesor în strategie militară la King’s College din Londra, a spus că pierderea navei de război ar fi o „lovitură masivă” pentru Rusia. „Navele operează departe de atenția publicului, iar activitățile lor sunt rareori subiect de știri. Dar sunt bucăți mari plutitoare de teritoriu național, iar atunci când pierzi una, care pe deasupra mai este și navă amiral, mesajul politic și simbolic – pe lângă pierderea militară – iese în evidență tocmai din cauza asta”, a comentat acesta.

sursa

Val de nemulțumiri în mediul online după anunțarea compensațiilor

După ce marți, 10 decembrie, au fost anunțate compensațiile pentru cei care au solicitat ajutor din partea statului în perioada rece a anului, astăzi, mediul online abundă în postări, prin care oamenii se plâng de faptul că nu au fost evaluați corect, scrie libertv.md.

Mai mult, unii spun că deși au venituri modeste, au fost încadrați în categoria “non-vulnerabili”.

Un exemplu este o familie cu doi copii mici, care a primit 310 lei compensație, deși factura la gaz a ajuns la 1.800 de lei. O altă familie, formată din trei persoane, dintre care două cu dizabilități, a scris că a primit 300 de lei drept compensație. Într-o situație similară, o familie cu trei copii, unul având dizabilitate severă, se întreabă cum să gestioneze facturile de mii de lei dintr-un venit lunar de 11.000 de lei, în condițiile în care compensația este de doar 300 de lei.

Alexei Buzu a declarat că nemulțumirile sunt normale într-un program care implică peste 700.000 de gospodării.

„Acum, este o reacție firească. Această reacție am observat-o și în anii precedenți. Trebuie să înțelegem că atunci când avem peste 700 de mii de gospodării înregistrate, vorbim de aproximativ 1 milion 400 mii de cetățeni, chiar și 2-3% din aceștia, dacă sunt nemulțumiți, au anumite neclarități, este un număr destul de semnificativ. De aceea, reiterez, noi suntem gata să discutăm, să clarificăm fiecare cetățean care are anumite întrebări, neclarități, suspiciuni. Să ne contacteze la Lina Verde 080005000, să ne scrie pe support@compensatii.gov.md,” a menționat oficialul.

Alexei Buzu a mai specificat că pentru luna decembrie, compensațiile pentru consumatorii de gaz vor crește pentru a reflecta și majorarea de tarif.

Cine este avocatul reținut pentru mită grasă 

Avocatul reținut în dosarul de „trafic de influență în circumstanțe agravante” cu mită de zeci de mii de euro și care se află acum în izolatorul Centrului Național Anticorupție este fostul procuror Nicu Șendrea, au declarat pentru unimedia.info surse din cadrul anchetei.

Nicu Șendrea și-a luat licența de avocat în 2021.

Până atunci, acesta a fost procuror raional, apoi municipal.

Nicu Șendrea a devenit cunoscut opiniei publice după altercațiile cu activistul Pavel Grigoriuc, soldate cu spitalizarea procurorului, actual avocat și un dosar penal pe cealaltă parte a conflictului.

În 2017, presa scria că Șendrea ar fi fost protejat de un adjunct al Procurorului General, iar averea  acestuia s-ar fi îmbunătățit semnificativ în acea perioadă.

Cadavrul unui bărbat, dat dispărut, găsit într-un iaz din satul Mărinești

Cadavrul unui bărbat de 39 de ani, locuitor al satului Mărinești, a fost descoperit pe 10 decembrie în iazul din extravilanul localității. Potrivit Inspectoratului de Poliție Sângerei, victima era dată dispărută și era căutată de autorități, scrie nordnews.md.

La fața locului s-au deplasat polițiștii, care au constatat preliminar că trupul neînsuflețit nu prezenta urme de violență. Cadavrul a fost transportat la expertiza medico-legală pentru a stabili cauza exactă a decesului.

Deocamdată, nu se cunosc alte detalii despre împrejurările tragediei, iar poliția continuă investigațiile.

14 moldoveni păgubiți de 310 mii lei, în cadrul unei scheme de tip ,,piramida financiară”
Articolul anterior
Trei scenarii în care războiul din Ucraina ar putea escalada și atrage NATO în conflict
Articolul următor