Primăria municipiului Chișinău a stopat lucrările de aplicare a marcajului rutier pe trecerile de pietoni și asta pentru că au descoperit că cele 70 de tone de vopsea procurate sunt de calitatea cea mai proastă.
Acum, autoritățile municipale au transmis vopseaua pentru a fi supusă unei expertize, iar până atunci, pietonilor nu le rămâne decât să se asigure cel puțin de două ori înainte de a trece strada.
„Ne-au comunicat că este o problemă la vopsea, au solicitat şi au dat la o companie la expertiză a vopselei, urmează să vină săptămâna aceasta rezultatele şi după asta luăm o decizie ce facem în continuare. Marcajul rutier longitudinal, el se efectuează în fiecare noapte, dar vă asigur că la 1 septembrie vor fi marcate toate trecerile pietonale”, a declarat pentru TRM Adrian Boldurescu, şeful Direcţiei Transport Public Chişinău.
De menționat că, până acum, muncitorii au aplicat marcajul rutier pe 20 la sută din trecerile de pietoni din oraș. În acest an, pentru procurarea indicatoarelor rutiere şi pentru lucrările de marcaj, din bugetul municipal au fost alocate şase milioane de lei.
Eleva unui liceu a murit în urma unui infarct. Colegii sunt șocați
O elevă din clasa a XII-a din Deva, România, a murit fulgerător, în urma unui infarct. I s-ar fi făcut rău și a fost transportată la spital, dar medicii nu au mai putut face nimic pentru a o salva.
Decesul său a fost anunțat de către reprezentanții instituției de învățământ la care învăța.
„Cu multă durere în suflet dorim să-i adresăm un ultim omagiu, colegei noastre, Andra Hrubi. Niciunul dintre noi nu și-a imaginat că ne vom lua rămas bun pe vecie, n-am crezut că timpul trece pe nesimțite și că viața unui om este asemenea unei clipe, până când sufletul tău a ales să ne părăsească. Ai fost un înger încă din prima zi în care te-am cunoscut, ai reușit să arăți lumii ce e puritatea, ce înseamnă inocența, simplitatea și eleganța.
Ai trăit de mică în lumea cărților, ai avut o înclinație pentru tot ceea ce e frumos, iar în acest moment suntem convinși că acolo unde ești, îți trăiești propria poveste. Îți mulțumim pentru amintiri, clipele petrecute împreună și pentru prietenia ta sinceră. Te vom purta veșnic în inimile noastre. Rămas bun și drum lin spre Ceruri, dragă Andra! Clasa a 12-a F/S”, au transmis foștii colegi ai elevei pe pagina de Facebook a Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” din Deva.
Prietenii săi povestesc că adolescenta era pasionată de citit. În ultimii ani, citise peste 400 de cărți, de pe site-ul Goodreads, iar pe canalul său de TikTok se declara „puțin obsedată de haine și cărți” și a publicat zeci de filmulețe în care prezenta cărțile pe care le citise.
„Moartea Andrei mi-a îndurerat profund sufletul și inima. Am iubit această fetiță de când am cunoscut-o. Avea visuri frumoase pe care, sunt convinsă, că inteligența, ambiția, și tenacitatea ei le împlinea. Era lumina, rațiunea și toată iubirea lumii pentru mama și tatăl ei. Lumea este astăzi mai săracă fără Andra Hrubi. Îmi vor lipsi conversațiile cu ea, îmi vor lipsi zâmbetul și sinceritatea ei, delicatețea și dârzenia ei. Era minunată, frumoasă, caldă și hotărâtă în tot ce făcea”, a transmis o fostă apropiată a elevei, potrivit Adevărul.
Hoțul în lege Ivan Gușan, cunoscut ca „Nicu Patron”, a fost anunțat în căutare
Hoțul în lege Ivan Gușan, cunoscut ca „Nicu Patron” a fost anunțat în căutare. Acesta are rolul de organizator al șantajului de 5.000.000 lei pentru care recent a fost reținut fostul sportiv, Ivan Șoltoianu.
Suma de bani ar fi fost pretinsă de către ultimul, de la un fost deținut, cu care își ispășise pedeapsa în penitenciar. Ulterior reținerii efectuate de ofițerii Direcției criminalitate organizată a INI, cu sprijinul angajaților „Fulger,” procurorii PCCOCS au solicitat și au obținut în fața judecătorului plasarea acestuia în arest, pentru 30 de zile. Recent, Curtea de Apel Chișinău a respins recursul avocaților învinuitului și a menținut aplicarea arestului.
Acum, anunțarea în căutare a organizatorului schemei de șantaj – hoțul în lege cunoscut ca „Nicu Patron” cu rol de lider al organizației criminale implicate – are ca scop aducerea lui în fața justiției, pentru continuarea investigațiilor pe dosar. Suplimentar, în decembrie 2022, acesta urma să fie reținut de autoritățile din România, spre extrădare în Franța pentru executarea mandatului de arest european inclusiv pentru contrabandă cu țigări, într-un dosar în care PCCOCS a comunicat despre 50 de percheziții în cele două state și în Moldova. Anterior, învinuitul a fost condamnat în Italia, în dosarul „Caracatița.”
Investigațiile continuă, timp în care persoanele vizate beneficiază de prezumpția nevinovăției, potrivit legii.
Charles al III-lea avea 4 ani când şi-a văzut mama încoronată regină
Avea 4 ani când a fost prima dată la o încoronare. Cea a mamei sale, Elisabeta. Charles a fost primul copil din regatul Marii Britanii care a văzut cum e făcută mama lui, regină. Arhivele păstrează imaginea unui băieţel plictisit şi prea puţin copleşit de măreţia evenimentului. După 70 de ani, istoria se repetă. Cu Charles, personaj principal, scrie Observator.
Cel mai în vârstă rege care urcă pe tronul Regatului Britanic. Deşi a vrut o ceremonie mai simplă şi mai scurtă decât a mamei sale, numai măsurile de securitate costă de cinci ori mai mult: aproape 100 de milioane de lire.
Londra, iunie 1953. Plouă de câteva zile, dar miile de oameni, veniţi din tot regatul, nu se clintesc de pe străzi. Toţi aşteaptă ziua cea mare. Ziua încoronării Reginei Elisabeta a II-a. În dimineaţa de 2 iunie, a apărut soarele.
Charles, copil la încoronarea mamei sale, Elisabeta a II-a
Undeva, la o fereastră a palatului, un băieţel priveşte uimit tot ce se întâmpla în faţa casei lui. Şi în jurul mamei lui. Charles avea 4 ani. Primise şi el o invitaţie personalizată la marele eveniment, pe care a trebuit să o onoreze. A sosit la Westminster Abbey cu bona. După care s-a aşezat cuminte, în locul ce-i fusese special rezervat.
Câteva fotografii document arată un băieţel plictisit de măreţia evenimentului şi deloc impresionat de cei 8.000 de invitaţi, înghesuiţi în biserica antică.
Moment istoric, transmis live
Simpla prezență a lui Charles la încoronare a fost un moment istoric. A fost primul copil din Regatul Unit care și-a văzut mama Învestită ca suverană. Sora sa, prințesa Anne, avea doar 2 ani şi n-a avut voie la ceremonie. A stat şi ea, probabil, ca multe alte milioane de oameni, la televizor.
Ceremonia de încoronarea a mamei sale a fost prima din lume transmisă live. Singurul moment care nu s-a văzut la televizor a fost ungerea Elisabetei a II-a ca suverană, acesta fiind considerat ceva sacru. Evenimentul a înregistat un record de audienţă – numai în Marea Britanie 27 de milioane de oameni, adică trei sferturi din populaţie, l-au urmărit în direct.
Întreaga ceremonie, care a durat 3 ore, a costat 4 milioane de dolari şi a avut nevoie de 16 luni de pregătire.
Încoronarea regelui Charles, pe 6 mai 2023
Încoronarea lui Charles din 6 mai va respecta pas cu pas tradiţia, veche de 900 de ani, a acestui eveniment. Dar va fi o copie la scară mult redusă, mult mai modestă şi mai ieftină decât ceremonia Reginei Elisabeta. Palatul a confirmat prezenţa în catedrala Westmister Abbey a doar 2.000 de oaspeţi, iar slujba e programată să dureze o oră.
A doua zi, pe 7 mai, la castelul Windsor va avea loc un concert, la care au confirmat prezenta nume ca Lionel Richie si Kylie Minogue. Luni, 8 mai, va fi zi de sarbatoare publică în Regat. Regele Charles îi încurajează pe oameni să se implice în diverse activităţi de voluntariat şi să se bucure de faptul că sunt împreună.