Lucrătorii medicali de pe ambulanțe: atacați de virus, epuizați de temperaturile ridicate

Îmbrăcați ore în șir în combinezoane, lucrătorii medicali vin din misiuni uzi până la piele, iar pentru a avea grijă de sănătatea altora, își pun în pericol propria viață. Pentru unii dintre ei, căldura a devenit mai periculoasă decât noul virus.

separator

Ziua în amiază mare, pe caniculă, când se recomandă evitarea ieșirilor, medicul de pe ambulanță, Viorica Petcova își pune echipamentele de protecție și pleacă în misiuni. Unele durează chiar și câteva ore. Pacienții COVID-19 au nevoie de ajutorul ei și al colegilor săi.

„Ziua mea de muncă trebui să se încheie la 20:30, dar dacă eu și colegii mei suntem implicați într-o misiune, putem să ajungem acasă și după ora 22:00. Echipa specializată de reanimare și terapie intensivă, din care fac parte, intervine în cele mai grave cazuri. Pe lângă acordarea primului ajutor, suntem implicați și în transportarea bolnavilor intubați, care sunt dependenți de oxigen, dintr-un spital în altul”, afirmă doctorul de urgență.

Temperaturile caniculare le dau mari bătăi de cap medicilor de pe ambulanță. „Dacă afară sunt 40 de grade, în aceste combinezoane simțim că parcă ar fi 50 de grade, poate chiar 55. Imediat ce punem echipamentele pe noi începem a transpira, ne aburesc ochelarii și vizierele, simțim cum masca se îmbibă cu picături de transpirație. Au fost momente când ne scoteam hainele și le scurgeam, atât erau de umede. Este foarte greu de suportat această căldură. După fiecare misiune așteptăm cu nerăbdare să luăm o gură de aer și să bem un pahar cu apă”, povestește doctorul.

Lucrătorii medicali din Substația Centru de asistență medicală urgentă prespitalicească intervin zilnic la cel puțin zece chemări. Mulți dintre pacienții care îi așteaptă au simptome specifice virusului SARS-CoV-2. „De 4-5 ori pe zi trebuie să ne îmbrăcăm în aceste combinezoane pentru asistarea bolnavilor de COVID-19 și de alte 4-5 ori ne echipăm pentru a merge la pacienții suspectați de coronavirus”, spune medicul de pe ambulanță.

În cei 36 de ani de muncă alertă și solicitantă, nu a învățat să treacă fără lacrimi peste cazurile în care nu se mai poate face nimic pentru un pacient. „Cel mai greu este să constatăm un deces. În perioada pandemiei, noi practic suntem unicii care ajungem peste tot. Și atunci când nu mai poți face nimic pentru cineva, îți pare rău. De multe ori, nu-mi pot stăpâni lacrimile în astfel de cazuri. Plângeau rudele, plângeam și eu”, spune trist medicul.

Pentru Viorica Petcova, COVID-19 este o boală nemiloasă, care atacă, în aceeași măsură, copii, adulții și bătrânii. „Eu cred că acest virus poate fi învins, dacă ne mobilizăm toți și respectăm regulile elementare, începând cu protecția personală, menținerea distanței fizice, purtarea corectă a măștilor, spălatul mâinilor, evitarea întâlnirilor în grupuri mari. Trebuie să ne mobilizăm, să înțelegem că avem un dușman invizibil și că trebuie să luptăm împreună împotriva lui”, precizează angajata Substației Centru de asistență medicală urgentă prespitalicească.

Între timp, angajații de pe ambulanțe nu renunță, în pofida condițiilor extreme, mulți nu și-au luat nici concedii pentru că știu că acum este nevoie de ei mai mult decât oricând.

sursa reportaj: www.msmps.gov.md

Doi elevi din Moldova au obținut locul I la un concurs global de AI

Nikita Moglan și Daniela Malancea, de la Liceul Teoretic “Iulia Hasdeu” din municipiul Chișinău au obținut locul 1 la concursul global de Inteligență Artificială organizat de compania americană Intel. Inclusiv, Oleg Rata și Anastasia Batrincea de la Liceul Teoretic „Nicolae Milescu Spătaru” din mun. Chișinău au câștigat competiția INTEL , la categoria 13-17 ani. Pentru prima dată, Republica Moldova câștigă la nivel global asemenea concurs, Competiției INTEL AI Global Impact Festival 2024.

Nikita Moglan și Daniela Malancea au concurat alături de 105 echipe, au dezvoltat un proiect de inteligență artificială care are ca scop îmbunătățirea accesului echitabil la sănătate. Proiectul lor oferă diagnostice rapide pentru comunitățile dezavantajate, permițând atât pacienților din zone izolate, cât și furnizorilor de servicii medicale să obțină rapid informații esențiale.

Oleg Rata și Anastasia Batrincea au dezvoltat proiectul ,,Road Condition Recognition”, un exemplu de cum inteligența artificială poate transforma problemele cu care ne confruntăm în soluții inovatoare. Identificarea și evaluarea calității drumurilor din Chișinău nu doar că îmbunătățește siguranța rutieră, ci și condițiile de trai pentru toți cetățenii.

Patru persoane, încătușate în urma perchezițiilor de la Primăria Orhei

Patru persoane au fost reținute și urmează a fi plasate în izolator, în urma descinderilor efectuate vineri, 11 octombrie, la Primăria municipiului Orhei într-un dosar de corupție. Potrivit CNA, pe parcursul zilei, 18 funcționari publici printre care primarul și viceprimarul orașului Orhei, arhitectul-șef, agenți constatatori și mai mulți consilieri raionali au fost percheziționați.

Toate cele 18 persoane vizate urmează a fi recunoscute în calitate de bănuit.

„Potrivit faptelor investigate, mai multe persoane cu funcție de demnitate publică, funcționari publici și consilieri raionali, în vederea executării obligațiunilor care le reveneau în calitate de funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Orhei, ar fi acceptat și primit sistematic mijloace bănești ce nu li se cuvin de la diferite persoane printre care persoane publice, persoane cu funcție de demnitate publică, precum și de la membrii unui grup criminal organizat care acționau în interesele unei formațiuni politice.

Totodată, aceștia ar fi acceptat și primit remunerații ilicite în vederea susținerii unor formațiuni și persoane politice, participarea în calitate de organizatori și coordonatori la diverse acțiuni politice, acțiunile fiind executate în detrimentul principiilor de bună funcționare a autorității publice locale”, se arată în comunicatul emis de CNA.

Reprezentanții CNA precizează că despre rezultatele perchezițiilor, dar și sumele de bani depistate, vor reveni cu detalii suplimentare.

Notă: Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Un tânăr a rămas blocat sub un strat de pământ. Incident pe un șantier de construcții din țară

O persoană a fost salvată de angajații IGSU, după ce a rămas blocată sub un strat de pământ. Cazul a fost înregistrat în după amiaza zilei de vineri, 11 octombrie, pe o stradă din Chișinău, informează unica.md, cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență

„Incidentul a avut loc pe teritoriul unui șantier de pe strada Stroescu 24 din municipiul Chișinău. Aici, un bărbat a rămas blocat sub un strat de pământ care s-a surpat în timpul lucrărilor de construcție.

La fața locului au ajuns trei echipe de salvatori, care au stabilit că, în timpul efectuării lucrărilor de izolare a fundației, pământul lutos s-a surpat, iar, în consecință, bărbatul s-a prăbușit într-o groapă sub peretele unei case cu două nivele”, comunică Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Ulterior, tânărul de 24 de ani a fost predat medicilor de pe ambulanță pentru îngrijiri. Cauza și circumstanțele incidentului urmează a fi investigate de autoritățile competente.

UNICEF: 463.000.000 de copii au fost privaţi de acces la învăţământ la distanţă pe timp de pandemie
Articolul anterior
UNICEF a donat echipamente de protecție pentru lucrătorii din prima linie
Articolul următor