Lukaşenko ameninţă: „Astăzi este Ucraina, mâine pot fi Moldova, statele baltice, Polonia sau România”

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a declarat în timpul manifestațiilor de sâmbătă de Ziua Unității, că Republica Moldova ar putea avea soarta Ucrainei de acum, alături de România, statele baltice şi Polonia. Prima ţară care a reacţionat a fost România, convocându-l pe ambasadorul belarus la Ministerul de Externe.

Economica.net - Belarus: Președintele Lukașenko amenință cu represalii  militare capitalele occidentale - Economica.net

Ministrul Afacerilor Externe de la Bucureşti, Bogdan Aurescu, a dispus convocarea însărcinatului cu afaceri al Belarusului în România pentru a-i comunica poziţia faţă de declaraţiile lui Lukaşenko.

„Partea română respinge ferm astfel de afirmații inadmisibile, care alimentează retorica bazată pe apel la forță și amenințarea cu forța în relațiile internaționale. De asemenea, nu poate fi ignorat rolul și responsabilitatea internațională ale Belarusului în calitate de complice al Rusiei în susținerea războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

Totodată, MAE reamintește că România este stat membru al NATO și beneficiază, în cel mai înalt grad, de toate garanțiile de securitate care decurg din acest statut în conformitate cu clauza de apărare colectivă din art.5 al Tratatului Atlanticului de Nord, NATO fiind cea mai puternică alianță politico-militară din istorie”, i s-a comunicat diplomatului din Belarus la Bucureşti, potrivit unui comunicat de presă al MAE al României.

sursa

Ce se întâmplă dacă pui mâncarea caldă în frigider. Pericolul este uriaș

Cu toții știm că mâncarea trebuie pusă în frigider pentru a se păstra mai multe zile. Este însă un lucru la care puțini se gândesc, și anume ce se întâmplă dacă pui mâncarea caldă în frigider. Pericolul este uriaș, de aceea nu ar trebui să facem acest lucru niciodată, scrie adevarul.ro.

Regula de a aștepta ca mâncarea să se răcească înainte de a o pune în frigider ar trebui cunoscută și respectată de oricine are un frigider în casă. Totuși, probabil mulți se întreabă de ce nu putem pune mâncarea caldă în frigider. Ei bine, iată de ce s-a împământenit această „tradiție” printre români!

Pentru că sigur că au fost momente în care am fi vrut să scăpăm mai repede de sarcina aceasta, însă parcă și timpul stă în loc, atunci când așteptăm. Iar să așteptăm ca mâncarea să se răcească nu poate fi diferit.

Motivul din spatele acestei reguli este unul foarte simplu. Iar pentru cei care nu țin cont de temperatură, trebuie să știți că vă expuneți la un risc imens de sănătate, ca să nu mai vorbim că veți fi nevoiți să plătiți mai mult la curent!

Ce se întâmplă când pui oala fierbinte în frigider!

Prima consecință ne-o putem imagina cu toții: se vor încălzi și produsele din jur, scăzându-le semnificativ perioada de valabilitate.

Citește continuarea pe Click!.ro și află care este adevăratul motiv pentru cre nu se pune mâncarea caldă în frigider.

Tragedia unei proaspete mămici. De ce i-au fost amputate membrele la scurt timp după naștere

O enormă bucurie s-a transformat într-o tragedie, pentru o mamă din Texas. După ce a devenit mămică, pentru a doua oară, femeia era să moară. Medicii au fost nevoiți să ia o decizie radicală, pentru a-i salva viața, scrie adevarul.ro.

Krystina Pacheco, în vârstă de 29 de ani, din Pleasanton, Texas, a născut-o pe fiica ei, Amelia, pe 24 octombrie 2022. Ea a povestit că nașterea prin cezariană a decurs normal, fără incidente. Două zile mai târziu, chiar după ce a fost externată de la spital, mănica a făcut febră.

Nu s-a îngrijorat întrucât a presupus că astfel de simptome sunt normale, ca parte din recuperarea ei după operație. Pentru a-și reveni mai rapid, o asistentă i-a dat ibuprofen.

Tânăra sa simțit rău în continuare, iar în momentul în care a mers la medic, acesta a trimis-o, de urgență, la camera de gardă, scrie Yahoo News.

Femeia a intrat în șoc septic

Tânăra a fost transportată, cu avionul, la un spital din San Antonio, unde medicii au descoperit că trupul său era în șoc septic.

Îmi amintesc că nu mai puteam respira și nu mai vedeam și am început să dispar, încet. L-am auzit pe soțul meu spunând: „Te rog, întoarce-te la noi, te rog, copiii tăi au nevoie de tine. Am nevoie de tine. Am nevoie să fii aici și să mă ajuți cu bebelușii noștri”, și acesta este ultimul lucru pe care mi-l amintesc.”, a declarat Krystina Pacheco, pentru ABC News.

Șocul septic este cel mai periculos stadiu al sepsisului și apare ca răspuns al organismului la o infecție puternică. Potrivit National Institutes of Health, „fără tratament rapid, poate duce la leziuni tisulare, insuficiență respiratorie și chiar deces”.

În șoc septic, corpul are tensiune arterială periculos de scăzută. Factorii de risc includ o infecție recentă sau o intervenție chirurgicală. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, sepsisul este a doua cauză principală de deces în urma unei sarcini în Statele Unite, după afecțiunile cardiovasculare.

În cazul femeii, începuseră să fie afectate mai multe organe vitale: inima, plămânii și rinichii.

Jacob Pacheco a spus că soția sa a fost pusă simultan pe dializă pentru a-i ajuta rinichii și pe un aparat ECMO, un dispozitiv care elimină dioxidul de carbon din sânge și trimite înapoi sânge cu oxigen în corp. Acesta inimii și plămânilor să se odihnească și să se vindece.

Nu au vrut să ne spună cât de aproape era [de moarte], dar puteai să vezi pe fețele lor de fiecare dată când i-am întrebat”, a spus Jacob Pacheco, adăugând că medicii de la acea vreme i-au dat soției sale o rată de supraviețuire de numai 20%.

La mijlocul lunii noiembrie, starea femeii a început să se îmbunătățească, suficient încât medicii au putut să-i scoată tubul de oxigen, pentru a putea vorbi.

Primul lucru pe care mi l-a spus a fost: „Ce s-a întâmplat cu mine? Aproape că am murit?”Mi-au dat lacrimie: lacrimi de tristețe, lacrimi de bucurie,o grămadă de emoții care ne-au cuprins.”, și-a amintit Jacob Pacheco.

Odată cu trezirea, Krystina a fost nevoită să înfrunte o realitate dură. Medicii dat cumplita veste cum că este nevoie ca atât picioarele, cât și mâinile să îi fie amputate, din cauza complicațiilor suferite la terapie intensivă. Unul dintre factorii de risc ai unui aparat ECMO este fluxul sanguin slab la nivelul membrelor, care poate duce la necesitatea amputării, potrivit Clinicii Cleveland.

Mâinile și picioarele mele erau negre. Arătam ca o persoană care a suferit degerături, a spus femeia, adăugând că echipa ei medicală a încercat să facă tot ce a pututpentru a evita amputarea.

Recunoscătoare, pentu o nouă șansă la viață

Pe 11 februarie, la mai bine de 100 de zile după ce a fost spitalizată, Krystina Pacheco a putut să se întoarcă acasă. În tot acest timp, cel mai greu i-a fost să stea departe de micuții săi: fiica ei, acum în vârstă de acum 4 luni și fiul, de 2 ani.

Am plâns”, a spus ea despre momentul în care a ajuns acasă.

Krystina Pacheco a declarat, într-un interviu, că nu a suferit alte complicații din cauza șocului septic, dincolo de amputații. În prezent, face antrenamente acasă pentru a-și reface forțele și va începe, în curând, reabilitarea în ambulatoriu. 

Moldova începe să se alăture treptat la sancţiunile impuse de UE împotriva Rusie. Țara noastră sancționează mai mulți cetățeni ruși

R. Moldova a început să se alinieze treptat la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Federației Ruse pentru agresiunea contra Ucrainei și va sancționa „în câteva săptămâni” mai mulți cetățeni ruși, a anunțat ministrul de Externe, Nicu Popescu, într-un interviu la Europa Liberă.  

„Este vorba predominant de interdicții de călătorie, înghețarea conturilor bancare sau a bunurilor acestor persoane fizice care sunt implicate într-o măsură sau alta în agresiunea contra Ucrainei”, a declarat Popescu, pe 17 martie.

Potrivit ministrului, decizia a fost luată, dar va mai dura până ce vor fi îndepliniți „toți pașii legali”. El nu a dat numele indivizilor care urmează să primească interdicție de intrare în R. Moldova, dare a spus că lista va include „circa 25 de persoane” și că „aproximativ jumătate” sunt cetățeni ruși.

Popescu a vorbit Europei Libere pe fundalul protestelor antiguvernamentale de la Chișinău organizate de Partidul Șor și aliații formațiunii pro-ruse, despre care autoritățile cred că acționează la indicațiile Kremlinului pentru destabilizarea R. Moldova.

UE a introdus zece runde de sancțiuni împotriva Rusiei după ce forțele ruse au invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, de la sancțiuni punctuale împotriva unor indivizi și entități, la sancțiuni financiare și sancțiuni economice ample, țintind sectoare vitale ale economiei ruse ca cel energetic.

Ministrul Popescu a spus Europei Libere că UE a cerut R. Moldova „acum două săptămâni”, adică în martie 2023, să adere la un pachet de sancțiuni individuale în legătură cu invazia, care vizează pedepsirea unor persoane pentru încălcarea drepturilor omului.

Ca țară asociată cu UE, care a obținut în iunie 2022 și statut de țară candidată la aderare, R. Moldova urma să se alinieze sancțiunilor europene.

„Calendarul alinierii la sancțiuni nu depinde doar de noi. În fond, UE în anumite momente din an, invită țările să se alinieze la noi regimuri de sancțiuni (…) și R. Moldova s-a aliniat la acest regim”, a explicat Popescu, adăugând: „Ulterior ne vom alinia și alte regimuri de sancțiuni”.

La începutul invaziei rusești în Ucraina, autoritățile moldovene au spus că partenerii occidentali, inclusiv UE manifestă înțelegere față de poziția R. Moldova de a nu se alinia imediat sancțiunilor, pentru a evita un răspuns aspru al Rusiei de care depindea energetic.

Popescu a mai sugerat în interviu că R. Moldova încă nu examinează alinierea la sancțiunile economice contra Rusiei, dar a spus că Chișinăul le-a implementat „de facto” pe cele financiare, încă de la introducerea acestora, în 2022.

I-a adunat pe toți într-o fotografie: Andrei Năstase, alături de soție și cei trei copii, la 23 de ani de căsătorie
Articolul anterior
Vântul a făcut ravagii în Capitală. Un copac s-a prăbușit peste două mașini
Articolul următor