Luptătorul Mihailo Dianov, eroul de la Azovstal, povestește momentul eliberării din captivitate. „Am stat în patru labe vreo cinci ore”

Prizonierii de război ucraineni nu au știut până la ultima clipă că vor fi trimiși acasă ca parte a unui schimb amplu de prizonieri. Lupătorul Mihail Dianov își amintește într-un interviu pentru ziarul „Censor.NET” ultimele zile de captivitate și povestește ce a simțit după sosirea în Ucraina.

Pe 20 septembrie, supraveghetorii ruși au intrat într-una dintre barăci și au strigat numele militarilor care trebuiau să plece. Dianov recunoaște că mai aștepta o altă deplasare la Comisia de anchetă pentru audieri. La punctul de control, ocupanții au împărțit prizonierii.

„Am stat în patru labe vreo cinci ore. Așteptam ce urma să se întâmple. Apoi am văzut că în partea stângă au fost scoși comandanții pușcașilor marini – Volyn, Dzus, Dobroy și altcineva. Erau într-un celulă de izolare disciplinară, acolo erau cei torturați, șocuri electrice, bastoane… Se apropie camioane militare KamAZ, iar oamenii stăteau deja într-unul dintre ele… Stăteam cu spatele la ei… Aud nume: Potchev, Kashirin, alții… Știu că aceștia sunt băieții mei, adică sunt deja în mașină. Și înțeleg că adunau marinari, sunt mulți, și sunt și „Azovi”.

Rușii le-au cerut prizonierilor de război să-și tragă șepcile sau glugă pe față. O bucată de celofan a fost pusă pe Dianov și înfășurată cu bandă adezivă. Chiar și în timpul transportului, după cum își amintește marinarul, rușii i-au batjocorit pe prizonieri. Unul dintre gardieni i-a pus piciorul pe pieptul lui Dianov pentru a-i strânge cât mai tare banda de pe față. În plus, înainte de schimb, ocupantul rus l-a lovit în față cu capul pentru „comportament greșit”.

La sosire, Dianov a auzit zgomotul unui motor cu reacție și a presupus că vor fi transportați pe calea aerului. Ulterior, militarul a aflat că încărcarea navei de transport a fost efectuată la Taganrog. Dianov a auzit un anunț al unui crainic care spunea că unul dintre avioane se pregătea să plece spre Moscova.

„Mi-am dat seama că zburăm spre nord-vest. M-am gândit că putem fi transportați cu feribotul în Belarus. Eram exact 200 de oameni în avion”.

La aterizare, un bărbat a intrat în salon și i-a salutat pe prizonierii de război cu fraza „Glorie Ucrainei!”. În primele clipe și-a sunat sora, soția și fiica, pentru că știa pe de rost toate numerele de telefon ale rudelor sale.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi stând în picioare
Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, persoane stând jos şi interior

Dianov și-a împărtășit amintirile și despre prima sa bătălie de lângă Mariupol și a povestit cum a ajuns pe teritoriul uzinei Azovstal.

sursa

Focul care arde neîncetat de 4.000 de ani. Nu se stinge nici când plouă sau ninge

„Muntele care arde”, aflat în peninsula Absheron din Azerbaidjan, a primit acest nume din cauza unui foc care arde neîncetat, relatează CNN.

Burning mountain in Yanar Dag, near Baku. Azerbaijan.

„Acest foc arde de 4.000 de ani și nu s-a stins niciodată. Nici chiar ploaia, zăpada, vântul nu îl sting”, spune spune Alieva Rahila, ghid turistic la versantul Yanar Dag.

Efect secundar al rezervelor abundente de gaze naturale ale țării, care uneori se ajung la suprafață, Yanar Dag este unul dintre numeroasele focuri alimentate din subteran și care i-au fascinat și înspăimântat pe oameni de-a lungul mileniilor.

Exploratorul venețian Marco Polo a scris despre fenomenul misterios când a trecut prin Azerbaidjan în secolul al XIII-lea. Alți comercianți de pe Drumul Mătăsii au adus veștile despre flăcări în călătoriile lor prin alte țări.

Acesta este motivul pentru care țara și-a câștigat supranumele de „țara focului”.

Astfel de focuri au fost numeroase în Azerbaidjan, dar pentru că au dus la o reducere a presiunii gazului în subteran, interferând cu extracția comercială a gazelor, majoritatea au fost stinse.

Yanar Dag este unul dintre puținele exemple rămase și poate cel mai impresionant.

La un moment dat, a jucat un rol cheie în vechea religie zoroastriană, care a fost fondată în Iran și a înflorit în Azerbaidjan în mileniul 1 î.Hr.

Pentru zoroastrieni, focul era o legătură între oameni și lumea supranaturală și un mediu prin care se pot dobândi înțelegerea și înțelepciunea spirituală. Este purificator și susține viața și este o parte importantă a ritualului religios.

Astăzi, cei mai mulți turiști care ajung la Yanar Dag vin mai degrabă pentru spectacol decât pentru împlinire religioasă.

Experiența este cea mai impresionantă noaptea sau iarna. Când ninge, fulgii se dizolvă în aer fără să atingă pământul, spune Rahila.

Yanar Dag, the burning mountain, in Baku Azerbaijan, a continuing natural gas fire showing the deposits below ground
Yanar Dag
Burning mountain, Yanar Dag, Azerbaijan
Yanar Dag, the burning mountain, in Baku Azerbaijan, a continuing natural gas fire showing the deposits below ground, cold tourists getting close
Yanar Dag

Incident în vamă: O femeie din Ucraina a intrat cu mașina în ghereta de control a polițiștilor

Incident la granița României cu Ucraina, în punctul de trecere al frontierei din Vicovu de Sus. O femeie din Ucraina a intrat cu mașina în ghereta de control a polițiștilor de frontieră.

pompieri langa o masina implicata in accident

Aceasta a vrut să ajungă în România, dar polițiștii au observat că mașina nu era în regulă din punct de vedere tehnic pentru a circula în siguranță. I s-a permis accesul, dar fără autoturism, așa că a hotărât să întoarcă mașina și să revină în Ucraina, conform Digi24.ro.

A fost momentul în care sa lovit ghereta cu mașina. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Polițiștii au deschis dosar penal pentru distrugere.

SMS-ul a împlinit 30 de ani. Primul mesaj a fost citit de pe un telefon care cântărea peste două kilograme

S-au împlinit 30 de ani de când a fost trimis primul SMS, un mesaj test care conţinea urarea: „Crăciun fericit!” şi care a fost recepţionat pe un telefon mobil care cântărea două kilograme şi 100 de grame, scrie BBC.

Primul SMS

SMS-ul a fost trimis de pe un computer de angajatul britanic al unei firme de telefonie către şeful său, posesorul unui dispozitiv mobil de tip Orbitel 901, care se afla la o petrecere de Crăciun şi care nu a răspuns.

Mesajul, însă, devenit faimos între timp, a fost vândut, anul trecut, la licitaţie, sub forma unui token nefungibil (NFT) cu suma de 132.680 de euro.

SMS

Tehnologia SMS a început să fie dezvoltată încă din anii ’80, însă primul mesaj a fost trimis pe 3 decembrie 1992.

Obiceiul de a trimite mesaje scrise, de pe telefon, în locul apelurilor vocale, a prins, îşi aminteşte Nigel Linge, profesor de telecomunicaţii la Universitatea din Salford, chiar dacă tastaturile de tip „qwerty”, pe telefoane, erau rare.

„Telefoanele mobile erau proiectate pentru apeluri vocale şi pentru primirea mesajelor, nu pentru scrierea lor”, spune acesta.

Oamenii s-au obişnuit însă repede cu sistemul de scriere de pe o tastatură numerică, care presupunea apăsarea în mod repetat a unei taste pentru a ajunge la o literă anume.

„Obiceiul s-a răspândit iute ca focul şi în scurt timp oamenii scriau pe tastatura numerică la fel de repede ca pe o o tastatură clasică”, îşi aminteşte Ben Wood, analist şef la o firmă de consultanţă în tehnologie.

„În prezent, oamenii petrec mai mult timp uitându-se la telefon decât vorbind la ele. SMS-ul a dus la această tranziţie”, a adăugat acesta.

sursa

Băiatul născut cu două fețe din cauza unei afecțiuni extrem de rare a împlinit 18 ani, în ciuda avertizărilor medicilor că nu va putea supraviețui
Articolul anterior
Drama „celui mai frumos băiat din lume”. Blestemul care s-a abătut asupra destinului său
Articolul următor