Luxemburg legalizează creșterea și consumul de canabis

Luxemburg este prima țară din Europa care legalizează creșterea canabisului în locuințe și grădini, dar și consumul, relatează The Guardian. Anunțul a fost făcut, vineri, de guvernul luxemburghez care spune că face schimbări fundamentale la abordarea țării în ce privește utilizarea recreațională și cultivarea canabisului, după ce prohibiția a eșuat în a opri consumul.

Conform noii legislații, persoanele de peste 18 ani vor putea să cultive până la patru plante de canabis per gospodărie pentru uz personal. Comercializarea semințelor va fi, de asemenea, permisă, fără limite în ce privește cantitatea și nivelul de THC (principala substanță psihoactivă din canabis – n. red.).

Conform guvernului luxemburghez, semințele vor putea fi cumpărate în magazine, vor putea fi importate sau cumpărate online.

Luxemburgul intenționează, de asemenea, să producă canabis pentru uz comercial intern, însă planurile pentru a stabili un lanț de producție național și un lanț de distribuție reglementat au fost întârziate de pandemia de coronavirus.

Pentru cetățenii care vor dori să cultive planta, ei o vor putea face doar la locuința lor, fie că e vorba de casă, apartament, balcon, terasă sau grădină.

Interdicția în ce privește consumul și transportul de canabis sau de produse pe bază de canabis în public, dar și comerțul sau schimburile cu canabis și produse pe bază de canabis, altele decât semințele, se păstrează.

Luxemburgul se alătură, astfel, Canadei, Uruguay și 11 state americane în relaxarea legislației în ce privește utilizarea recreațională a canabisului. Uruguay a fost prima țară care a creat o piață de desfacere legală a canabisului, urmată apoi de Canada, în 2018.

În Olanda, țara europeană cea mai asociată cu atitudinile relaxate față de canabis, consumul, posesia și comerțul sunt ilegale, oficial, însă sunt tolerate.

sursa

Veste bună pentru moldoveni! Se ieftinește lumina! Noile tarife, aprobate de ANRE

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a votat micșorarea tarifului la energia electrică livrată de „Premier Energy”. Astfel, consumatorii casnici din raioanele de Sud și Centru vor achita 2,34 lei/kWh, ceea ce constituie o scădere cu 5 bani, scrie deschide.md.

De menționat că, anterior, reprezentanții „Premier Energy” au solicitat majorarea tarifului până la 2,77 lei/kWh.

O situația similară este și în cazul SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord”. Furnizorul a cerut pentru consumatorii casnici un tarif de 3,01 lei/kWh, comparativ cu 2,88 lei/kWh în prezent. Totuși, ANRE a decis micșorarea tarifului până la 2,84 lei/kWh.

Ultima dată, prețul la lumină a fost modificat în noiembrie 2023.

Precizăm că, tot astăzi, ANRE a aprobat micșorarea tarifului la energia termică.

Un angajat al Ambasadei ruse la Chișinău, declarat persoană indezirabilă pe teritoriul R.Moldova și urmează să părăsească țara

Un angajat al Ambasadei Ruse la Chișinău a fost declarat persona non grata pe teritoriul R. Moldova și urmează să părăsească țara noastră. Anunțul a fost făcut de Ministerul de Externe, după ce ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la sediul instituției pentru a-l informa despre decizia în cauză, scrie moldova1.md.

Potrivit MAE, măsura a fost luată drept răspuns la deschiderea de către Rusia a șase secții de votare în regiunea transnistreană.

Ambasadorului i-a fost exprimat protestul în legătură cu organizarea alegerilor prezidențiale din Federația Rusă pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova contrar poziției autorităților moldovenești. În acest context, ambasadorului Federației Ruse i-a fost înmânată nota prin care un colaborator al Ambasadei a fost declarat persoană indezirabilă (non grata) pe teritoriul Republicii Moldova și urmează să părăsească țara”, se arată în nota informativă.

Amintim că ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat pe 12 martie la Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit instituției, diplomatului rus i-a comunicată poziția privind dezaprobarea deciziei referitoare la deschiderea secțiilor de votare ale Federației Ruse în regiunea transnistreană. La rândul său, Vasnețov, a declarat pentru presă că poziția Chișinăului este „nefondată” și că drepturile cetățenilor ruși din Republica Moldova trebuie respectate.

Menționăm că, în ultimii șase ani, nouă diplomați ruși au fost expulzați din Republica Moldova, urmate de acțiuni similare din partea Moscovei.

Cel mai recent caz a fost înregistrat în aprilie anul trecut, când un diplomat rus a fost expulzat de pe teritoriul Republicii Moldova pentru comportament necorespunzător.

Se ieftinește căldura în Chișinău și Bălți

Locuitorii municipiilor Chișinău și Bălți vor plăti mai puțin pentru agentul termic. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat astăzi micșorarea tarifelor la căldură, dând curs demersurilor depuse de către SA „Termoelectrica” și SA „CET-Nord”, scrie radiomoldova.md.

Potrivit proiectului aprobat de ANRE, în municipiul Chișinău consumatorii deserviți de „Termoelectrica” vor achita 2 138 de lei/Gcal (fără TVA), în comparație cu 2 774 de lei/Gcal în prezent.

Consumatorii din municipiul Bălți, deserviți de CET-Nord, vor achita 2 245 de lei/Gcal (fără TVA), comparativ cu 3 215 lei/Gcal.

Noile tarife vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

În Beijing, au fost descoperite câteva cazuri de Covid-19
Articolul anterior
Cinci copii au ajuns la spital, după ce au încercat să recreeze scene din serialul Squid Game
Articolul următor