jkhgfds

Pasagerii unei companii aeriene vor fi cântăriți la intrarea în avion. Cum se justifică procedura

Autoritatea Civilă de Aviație din Noua Zeelandă a cerut companiei aviatice de stat din această țară, Air New Zealand, să cântărească pasagerii la intrarea în avion, scrie digi24.ro, conform CNN.

Măsura se va aplica pentru o singură zi – pe 2 iulie – și are ca scop crearea unei baze de date legate de greutatea medie a pasagerilor.

„Noi cântărim tot ce intră într-un avion, de la mărfuri, la mesele care vor fi servite la bord și până la bagajele din cală. Pentru pasageri, echipaj și bagajele de mână folosim estimări pe care le vom afla în urma acestui studiu”, a declarat Alastair James, reprezentant al companiei de stat.

Air New Zealand a dat însă asigurări că datele adunate vor fi anonimizate. Pasagerii se vor urca pe un cântar digital, la intrarea în avion, însă greutatea nu va fi afișată pe ecran, în schimb, valoarea măsurării va fi trimisă direct într-o bază de date.

Bagajele de mână for fi puse pe un cântar separat.

„Știm că a păși pe un cântar poate fi intimidant. Dăm asigurări pasagerilor că nu este niciun ecran pe care să fie afișată greutatea. Nimeni nu va vedea ce greutate aveți, nici măcar noi”, a declarat Alastair James.

Nu este prima dată când pasagerii din Noua Zeelandă sunt urcați pe cântar, la intrarea în avion. Un studiu similar a avut loc în 2021, însă doar pentru cursele interne.

O cântărire a pasagerilor pentru cursele internaționale a fost amânată, la vremea respectivă, din cauza pandemiei.

Urmează o ieftinire a gazelor? ANRE va putea revizui tarifele în procedură accelerată. Decizia luată de CSE

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va putea revizui tarifele la gazele naturale în procedură accelerată. Decizia a fost luată astăzi de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE). Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Victor Parlicov, după ședința Comisiei, transmite MOLDPRES.

„Astăzi ne-am întrunit la CSE pentru a discuta subiecte legate de piața gazelor. A fost nevoie de intervenția noastră pentru a aduce elemente de echitate pe piața gazelor. Am aprobat ca ANRE, în procedură accelerată, în regim rapid, să poată revizui tarifele, să nu ia atât de mult timp ca procedura clasică. Sperăm ca ANRE să intervină în timp proxim și consumatorii să beneficieze de alte tarife”, a afirmat Victor Parlicov.

„S-a lucrat asiduu astfel încât în următoarele câteva zile sau săptămâni să putem reduce tarifele la gaz”, a declarat premierul Dorin Recean la începutul ședinței Guvernului. 

În prezent, consumatorii casnici achită un tarif de 29 de lei și 26 de bani pentru un metru cub de gaze. În perioada rece a anului, autoritățile au oferit compensații la achitarea facturilor la gazele naturale și energia electrică.

La începutul lunii mai, premierul Dorin Recean a afirmat că autoritățile lucrează pentru ca în maximum câteva luni să fie posibilă micșorarea tarifelor la gazele naturale, astfel încât „în noul sezon să intrăm cu tarife mai mici”. 

După majorare, salariul unui ministru va fi de 50.000 de lei. ,,Este necesar pentru a menține oamenii profesioniști în funcții publice”

Rectificarea bugetului de stat pentru anul 2023 vine cu majorări considerabile de lefuri pentru reprezentanții administrației publice centrale. După majorare, salariul unui ministru va fi de 50.000 de lei.

Premierul Dorin Recean a prezentat noii miniștri echipelor de la ministere  - Știri din regiunea Ungheni

O spune ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu, potrivit căreia majorarea este necesară pentru a menține oamenii profesioniști în funcții publice. Mai mult, șefa de la Finanțe spune că majorarea lefurilor pentru celelalte categorii de bugetari va avea loc doar dacă va exista creștere economică, transmite IPN.

Potrivit proiectului rectificării bugetului de stat, de la 1 iunie 2023, valoarea de referință la calcularea salariului vicepremierilor, miniștrilor, secretarului general al Guvernului, agentului guvernamental este de 3.600. Ceea ce înseamnă că, în cazul miniștrilor, lefurile vor atinge suma de 50.000 de lei. Ministra Finanțelor spune că astfel se încearcă menținerea oamenilor profesioniști în sistem, care din cauza salariilor mici aleg să muncească în mediul privat.

„Dacă vorbim de banii statului, care sunt colectați din impozite și taxe, gestionarii acestor milioane trebuie să fie oameni motivați să-și facă lucrul și să nu renunțe la ceea ce fac. Un medic sau un profesor nu gestionează așa resurse și nu este expus acelorași riscuri, nu se confruntă cu expunerea publică cu care se confruntă un secretar de stat sau un ministru. Majorarea de la începutul anului a vizat, într-adevăr, salariile miniștrilor. Acum nu vorbim doar de salariile miniștrilor. Ele au făcut parte dintr-un complex mai larg. De fapt, noi vrem să formăm la nivel de ministere echipe concurențiale. E vorba de tot aparatul ministerului, de la specialiști până la ministru. Acum noi fortificăm partea de politici”, a spus Veronica Sirețeanu în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Potrivit ministrei Finanțelor, pentru majorarea lefurilor a 1.300 de reprezentanți ai administrației publice centrale, din bugetul de stat sunt alocați, la prima etapă, 100 de milioane de lei. Mai mult, șefa de la Finanțe spune că Guvernul planifică majorări de lefuri și pentru alte categorii de bugetari, însă doar dacă va exista creștere economică.

„Dacă economia se dezvoltă și generează mai multe resurse în sensul impozitelor și taxelor achitate de mediul de afaceri, sigur că acești bani vor fi repartizați cât mai devreme la cât mai multă lume. Dar vom vedea cum evoluează lucrurile. Dacă economia intră în faza de stagnare, așa cum se întâmplă la nivel global, sau dacă nu va avea loc generarea plusvalorii în economie, noi nu vom împrumuta bani pentru a da salarii. Mecanismul de a împrumuta bani pentru a da salarii nu funcționează”, a mai spus ministra Finanțelor.

Aceasta este a doua majorare a salariilor miniștrilor din acest an. De la 1 ianuarie 2023, lefurile membrilor Cabinetului de miniștri au crescut cu 8.000 de lei.