Maestrul Gleb Sainciuc ar fi împlinit astăzi 98 de ani!

Renumitul pictor și autor de măști, portretist, Artist Plastic al Poporului, Glebus Sainiuc, s-a distins printr-un talent inconfundabil și o măestrie remarcabilă. Creația autorului a încântat publicul moldovean de-a lungul timpului prin originalitatea stilului, umorul subtil și simțul artistic incontestabil.

separator
glebus-sainciuc

Artisticul plastic, un fenomen unic în cultura şi în spiritualitatea Basarabiei, a devenit cunoscut mai ales pentru colecția sa de măști, pe care le prezenta el însuși.16030

În perioada 1957-1997 maestrul a creat peste 300 de măşti, care au reprezentat elita vieţii culturale româneşti: Valentina Rusu-Ciobanu, Mihai Grecu, Aureliu Busuioc, Nicolae Sulac, Ion Druţă, Grigore Vieru, Ion Ungureanu, Mihai Cimpoi, Anastasia Lazariuc, Sofia Rotaru, Eugeniu Coşeriu, Liviu Ciulei, Ana Blandiana, Adrian Păunescu şi încă mulţi alţii, sau din alte spaţii spiritual-geografice: Marcel Marceau, Jean-Paul Sartre din Franţa; Arkadi Raikin, David Oistrah, Bulat Okudjava, Aleksandr Soljeniţîn, Alla Pugaciova, Andrei Voznesenski, Luciano Pavarotti, Anne Veski, poetul Imantis Ziedonis, Laima Vaikule, poetul Ghevork Emin din Armenia, prozatorul Cinghiz Aitmatov din Kirghizia.10

Artist plastic de o apreciabilă originalitate, Glebus Sainciuc a format un cuplu cu pictoriţa Valentina Rusu-Ciobanu, împreună crescându-l pe fiul lor, Lică Sainciuc, pictor de seamă şi un excelent specialist în studiul artelor.

Glebus Sainciuc s-a născut la 19 iulie 1919, la Chişinău, într-o casă de lîngă biserica Sf. Vineri, pe malul Bîcului. Face studii la faimosul, pe atunci, Liceu „B.-P. Hasdeu”, avînd un excelent îndrumător şi susţinător în pasiunea sa pentru artă: profesorul de desen A. Niculescu. În anul 1942 susţine bacalaureatul, după care studiază, pînă în 1944, la Facultatea de Arhitectură a Politehnicii din Bucureşti. După război, absolveşte Şcoala de Arte Plastice „Ilia Repin” din Chişinău (1947), în acelaşi an fiind primit în Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova.

20110516untitled-LD2_4318 237-sainciuc

Debuturile sale în pictură sunt marcate de căutările specifice anilor ’30-’40 din artele plastice române şi vest-europene.

Glebus Sainciuc a realizat cu multă dăruire o galerie de portrete ale contemporanilor, cu precădere oameni de arte, de litere, savanţi: actrița Nina Vodă (1966), prozatorul Vasile Vasilache (1968), Nana; scriitorii Lida Istrati, Petru Cărare (1970), Leonida Lari (1972), Vladimir Beşleagă (1973), traducătorul Igor Creţu (1973), muzicianul Vasile Goia (1976), scriitorul Andrei Burac (1987), poeţii Valeria Grosu (1992), Iulian Filip (1993), interpretul Radu Dolgan (1996) și mulți alții.

Un alt capitol în creaţia lui Gleb Sainciuc îl constituie caricaturile, reprezentînd chipurile a numeroşi actori, artişti plastici, scriitori, muzicieni, interpreţi, oameni de ştiinţă, jurnalişti, profesori, bibliotecari, precum şi tineri studioşi, ţărani, muncitori – peste 500 de asemenea lucrări au fost publicate în ziarele şi revistele din țară.

Maestrul a participat la mai multe expoziţii organizate în muzeele din Chişinău, Sofia, Baku, Kiev, Odesa, Lvov, Havana, Montreal, Moscova, Petersburg, Paris, Grenoble ş.a. Creaţiile autorului se află în zeci de muzee și în sute de colecţii particulare.

Renumitul pictor Glebus Sainciuc s-a stins din viață pe 16 octombrie 2012, la vârsta de 93 de ani.

Maia Sandu, nominalizată de cititorii unui ziar britanic ”Femeia Anului”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost nominalizată de cititorii ziarului britanic ”Financial Times” la categoria „Femeia anului 2022”, transmite realitatea.md.

„Există foarte puțini politicieni din lume care se confruntă cu provocări atât de mari precum le are Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, și tara sa: influx major de refugiați, lupta cu oligarhi corupți legați de Rusia, o criză energetică majoră care aruncă în întuneric țara de fiecare dată când Rusia bombardează Ucraina, forțând-o să facă eforturi supraumane pentru găsi livrări alternative de energie și a se apăra de amenințări de securitate, printre altele…”, se arată în descrierea nominalizării.

Precizăm că, șefa statului a primit la începutul acestei săptămâni premiul pentru democrație ”Madeleine K. Albright”, oferit de către Institutul Național pentru Democrației din Statele Unite.

Centenarul URSS va fi marcat în tăcere

Kremlinul consideră URSS drept o parte importantă a istoriei Federației Ruse. Cu toate acestea, Moscova nu planifică să sărbătorească centenarul formării Uniunii Sovietice. Despre acest lucru a anunțat joi purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, scrie Interfax citat de disinfo.md.

Potrivit lui Peskov, Kremlinul nu are informații despre evenimentul pe care Partidul Comunist din Rusia vrea să-l organizeze în Sala Coloanelor din Moscova, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la fondarea URSS.

„Am aflat despre acest eveniment de la voi. Nu pot să spun nimic”, i-a răspuns oficialul unui jurnalist.

Tratatul pentru crearea Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste a fost semnat la 30 decembrie 1922 și reprezintă documentul care a oficializat crearea federației mai multor republici sovietice în forma URSS-ului. Statele care au stat la baza fondării Uniunii au fost Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă, Republica Sovietică Socialistă Ucraineană, Belarus și Transcaucazia.

URSS și-a încetat existența pe 26 decembrie 1991, iar cele douăsprezece republici au fost recunoscute drept state independente.

Statul va rambursa producătorilor agricoli TVA-ul

Statul va rambursa producătorilor agricoli Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) pentru acoperirea datoriilor la mai multe tipuri de impozite și taxe de stat. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptata astăzi în lectura a doua de Legislativ.

Documentul a fost elaborat în scopul diminuării impactului negativ asupra agenților economici din domeniul agriculturii și industriei alimentare, cauzat de calamitățile naturale, de creșterea prețurilor la inputuri, de ruperea lanțurilor logistice urmare a războiului Rusiei în Ucraina, de embargoul impus de către Federația Rusă asupra producției de origine vegetală din țara noastră.

Astfel, rambursarea TVA se va efectua pentru perioadele aprilie 2022 – iunie 2023 inclusiv. Se vor încadra în programul respectiv agenții economici care activează în domeniul agriculturii și care au suportat pierderi ale producției agricole de peste 50%, pe o suprafață de minim 50% din totalul terenurilor, ca urmare a calamităților naturale produse în anul 2022.

În viitorul apropiat, persoanele cu dizabilități din țară vor beneficia de locuințe
Articolul anterior
O fetiță de un an a murit după ce mama sa a lăsat-o câteva ore, într-o mașină aflată în soare
Articolul următor