Mai mult de jumătate dintre moldovenii din diaspora s-ar întoarce acasă pentru un salariu minim de 1.200 de euro

66% din participanții la un sondaj ar dori să se reîntoarcă în Republica Moldova, dacă ar apărea oportunități de angajare/investiții decente pentru un salariu minim de 1200 de euro.

Studiul privind atitudinile și percepțiile diasporei moldovenești  și a lucrătorilor migranți a fost efectuat recent de către Oficiul Coordonatorului Rezident al ONU și Organizația Internațională pentru Migrație.

Studiul a implicat 326 de migranți moldoveni cu vârsta mai mare de 15 ani care locuiau în diferite țări, cu scopul de a identifica provocările principale, riscurile și necesitățile persoanelor vulnerabile pentru a informa ONU Moldova și factorii decidenți despre prioritățile de cooperare cu Republica Moldova, precum și pentru a defini profilul socio-demografic al diasporei și al lucrătorilor migranți din Moldova.

Potrivit studiului, peste 65% din cetățenii moldoveni care locuiesc și lucrează peste hotare au spus că ei în general ar dori să facă investiții în Moldova în mare parte în turism și educație (39% fiecare).  

Majoritatea (88%) respondenților cred că bariera principală pentru contribuția diasporei la dezvoltarea națională a Republicii Moldova este nivelul înalt de corupție și lipsa încrederii în organizații care ar gestiona resursele. Cea de-a doua îngrijorare importantă se referă la lipsa de informații cu privire la modul de contribuire și lipsa de mecanisme și infrastructură specifice.Publicitate

Printre cele mai importante trei impedimente pentru dezvoltarea Moldovei și asigurarea bunăstării populației, respondenții au menționat: nivelul înalt al corupției și lipsa justiției (76%), lipsa locurilor de muncă bine plătite/oportunități de dezvoltare a afacerilor (44%) și inegalitățile mari/sărăcia în rândul grupurilor de populație (40%).

Aproximativ 56% din migranții moldoveni consideră că oamenii care trăiesc în sărăcie sunt cei mai marginalizați și discriminați, urmați de persoanele cu dizabilități (54%) și persoanele în etate (45%).

Studiul a fost realizat în perioada 9 august – 1 septembrie 2021. Respondenții sunt migranți stabiliți legal pe termen lung, care sunt angajați oficial. Această inițiativă s-a desfășurat în cadrul unui proces de consultații în baza Analizei Comune de Țară a ONU pentru Republica Moldova în 2021.

sursa: www.jurnal.md

Un echipaj de pompieri va supraveghea non stop Centrul Covid de la Moldexpo
Articolul anterior
Vaccinuri anti-rabice vor fi distribuite din avion în mai multe regiuni ale țării. Atenționarea ANSA către cetățeni
Articolul următor
Alte articole interesante