Mai multe grădinițe din Capitală au fost conectate la agentul termic

Administratorii mai multe instituții educaționale din Capitală au solicitat livrarea agentului termic. Momentan însă, municipalitatea nu a semnat o dispoziție în acest sens întrucât temperaturile de afară încă sunt ridicate. Viceprimarul Capitalei, Ilie Ceban, spune însă că instituțiile care doresc conectarea, pot solicita individual acest lucru, scrie realitatea.md.

„Noi încă nu am semnat dispoziția cu privire la conectarea agentului termic pe oraș pentru că nu avem media de termperatură care este prevăzută pentru conectarea întregului oraș, de aceea am convenit ca în regim individual, fiecare instituție care consideră că necesită a fi conectată să facă solicitări și să fie conectat agentul temic”, a declarat viceprimarul Capitalei, Ilie Ceban.

Astăzi, mai multe grădinițe din Capitală sunt conectate deja la agentul termic.

„De pe data de 3 noiembrie avem conectate la agentul termic 59 de intituții de învățământ preșcolar. Ciocana – 18 din 18, Centru – 23 din 23, Buiucani – 18 din 24 și astăzi continuă conectarea la agentul termic 6 instituții din sectorul Buiucani, 19 din sectorul Botanica și 15 din sectorul Rîșcani. Înstituțiile de învățământ primar și secundar, care au și grupe de grădiniță, căldura va fi conectată concomitent cu conectarea instituțiilor de învățământ propriu-zise”, a declarat șefa adjunctă a Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, Viorica Negrei, la ședința săptămânală a serviciilor Primăriei Capitalei.

Potrivit responsabilei, pe parcursul zilei de astăzi, 6 noiembrie, vor fi conectate la agentul termic toate instituțiile de învățământ preșcolar care sunt conectate la Termoelectrica.

Totodată, Marina Buga, șefa-adjunctă a Direcției Asistență Socială și Sănătate din municipiul Chișinău a conchis că toate cele 54 de instituții medico-sociale din Capitală, aflate în subordinea Direcției Generale Asistență Medicală și Sociale, sunt pregătite pentru perioada rece a anului.

În prezent niciun spital nu este conectat la sistemul centralizat de încălzire, iar în unele instituții medicale sunt folosite surse alternative de căldură.

În Capitală va fi inițiată campania de salubrizare de primăvară

Primăria Municipiului Chișinău informează că peste două săptămâni, în capitală va fi inițiată campania de salubrizare de primăvară.

Astfel, în următoarea perioadă, serviciile municipale se vor pregăti activ pentru a intra în campania amplă de curățenie pe străzi, pe trotuare, în spații publice și curțile de blocuri.

Primarul General, Ion Ceban, a solicitat tuturor responsabililor să elaboreze planurile de intervenție.

„Rog colegii viceprimari să facă un demers la poliție să intervină acolo unde este necesar, pentru că pe aliniamentele stradale, pe trotuare sunt mașini parcate de mult timp. Proprietarii acestor vehicule trebuie să fie preîntâmpinați ca să-și ia mașinile, în caz contrar poliția va interveni ca acestea să fie ridicate ca să putem interveni. De asemenea, să fie făcute și demersurile necesare în cazul deteriorării elementelor de infrastructură pe străzi, acolo unde este cazul cu probele video. Iar obiectele deteriorate, cum s-a întâmplat pe strada 31 august 1989, să fie refăcute la loc. În termeni restrânși să fie înlocuiți pilonii și readusă situația la normalitate. Solicit ca pretorii și șefii direcțiilor de profil să fie responsabili de intervențiile pe străzi ca acestea fie spălate după iarnă, iar acolo unde este necesar să fie instalați bolarzi sau alte elemente pentru a nu permite parcarea pe gazon”, a declarat Ion Ceban.

Medalii de bronz pentru gimnastele din R. Moldova la un turneu internațional

Gimnastele din Republica Moldova și-au adjudecat două medalii de bronz la un turneu internațional de la Ploiești. Gloria Motricala și Polina Bulat au urcat pe podium, unde pe celelalte poziții s-au clasat sportivele din România, scrie tvrmoldova.md.

Gloria Motricala a reușit să impresioneze în probele cu mingea și panglica, la senioare. Ea a ocupat a treia poziție în clasamentul final, fiind depășită doar de două reprezentante ale României, Cristina Drăgan și Sabina Enache.

Şi Polina Bulat s-a făcut remarcată în concursul cu panglica, doar că la categoria de junioare. Sportiva din Republica Moldova a împărțit podiumul de premiere cu româncele Amalia Lică și Lisa Garac, vicecampioane mondiale. La cea de-a 23 ediţie a Cupei Irinei Deleanu, o competiția internațională de gimnastică ritmică, au concurat șase sportive din Republica Moldova. Ele au participat în patru probe, care au inclus cercul, mingea, măciucile și panglica. La turneul de la Ploiești au participat gimnaste din 11 țări.

Festivalul Internaţional „Mărţişor” revine pe 1 martie cu peste 60 de concerte care vor fi organizate în toată țara

Festivalul Internaţional „Mărţişor” revine, din 1 martie cu peste şaizeci de concerte, organizate în toată Republica Moldova. Timp de 10 zile, publicul poate merge la spectacole cu muzică diversă, de la clasică la jazz. Autorităţile au alocat un buget de aproape cinci milioane de lei, scrie tvrmoldova.md.

Cea de 58-a ediţie a festivalului cu genericul „Mărțișor în toată țara” va debuta cu un spectacol la Palatul Naţional Nicolae Sulac din Chişinău. Organizatorii şi-au propus să îmbine și tradiţionalul cu inovaţia cu un spectacol, in premieră, de muzică electronica, la Arena Chișinău.

SERGIU PRODAN ministrul Culturii al Republicii Moldova: „De-a lungul întregii luni martie, în fiecare zi, cu sprijinul Guvernului și al Ministerului Culturii, se vor ține 43 de concerte în 43 de sate și orașe, inclusiv la Bălți, Cahul și Șoldănești. Astfel, „Mărțișor 2024” va acoperi toată Republica Moldova”.

În program sunt concerte de muzică clasică, modernă, cor, operă, balet sau dans popular. In premieră, Festivalul „Mărțișor” va trece graniţele şi va ajunge și în Diaspora. Proiectul „Mărțișor în toată lumea” este organizat in parteneriat cu Teatrului Național „Mihai Eminescu” și va prezenta spectacolele în Portugalia, Germania, Spania, Italia, Marea Britanie și Belgia.

SERGIU PRODAN ministrul Culturii al Republicii Moldova: „Mărţişor în toată lumea este o idee care va face ca noţiunea de mărţişor şi Festivalul Mărţişor să devină renumit în toată lumea, nu doar în sânul diasporei noastre”.

Festivalul Internaţioal „Mărţişor” va avea loc între 1 şi 10 martie și vor fi peste 60 de spectacole de diferite genuri muzicale. Programul Festivalului poate fi consultat pe pagina Ministerului Culturii, dar și pe paginile web ale instituțiilor partenere.

Închisoare pe viață pentru un bărbat din Ungheni acuzat de omor și violență în familie. A înjunghiat de 50 de ori o femeie
Articolul anterior
Soprana Valentina Nafornița și fiul ei, externați din maternitate
Articolul următor