Mai multe partide au ascuns cheltuieli de peste 20 de milioane de lei

Cheltuieli politice ascunse – discrepanțe de ordinul milioanelor de lei. Promo-LEX a estimat peste 20 mil. de lei drept cheltuieli neraportate de 25 de formațiuni politice – ceea ce a constituit 36% din totalul cheltuielilor raportate la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru anul 2023, informează unica.md cu referire la un comunicat al PROMOLEX.

”Acest lucru, potrivit experților Promo-LEX, subliniază necesitatea sporirii eforturilor CEC pentru supravegherea și controlul eficient al finanțării politice și electorale. Datele se conțin în Raportul „Finanțarea partidelor politice în Republica Moldova. Retrospectiva anului 2023”, care a fost prezentat de către Asociația Promo-LEX.


Ce cheltuieli au raportat partidele politice?
Pentru anul 2023, din 61 de partide politice înregistrate, 23 au raportat cheltuieli de „zero” lei, în timp ce 33 de partide au raportat cheltuieli de aproape 57 mil. de lei. Cele mai mari cheltuieli au fost înregistrate pentru programe dedicate tinerilor și femeilor (24%) – cheltuieli impuse de cadrul legal în cazul formațiunilor politice care beneficiază de alocațiile de la bugetul de stat. Au urmat ca pondere cheltuielile pentru campanii electorale (21%), retribuirea muncii (19%) și locațiunea și întreținerea sediilor (13%).
Din totalul cheltuielilor raportate, 87% au fost acoperite din alocațiile de la bugetul de stat, în timp ce restul de 13% au provenit din alte surse (link la articolul cu sursele de venit). Cele mai mari cheltuieli au fost raportate de PAS (39%), urmat de PSRM (20%), PSDE (10%), PN (8%) și PPPDA (7%).


Cheltuielile neraportate estimate de Promo-LEX
Promo-LEX a estimat cheltuielile neraportate ale partidelor politice pentru anul 2023 pe baza monitorizării activităților politice și comparării acestora cu cheltuielile declarate la CEC. Diferențele dintre estimările Promo-LEX și informațiile prezentate la organul electoral sunt semnificative.


O bună parte din cheltuielile neraportate și estimate de către Promo-LEX se referă la costurile operaționale. Pentru 2023, Promo-LEX a estimat cheltuieli neraportate de minimum 3.631.102 lei, cele mai mari fiind atribuite ex-PPȘ/Echipa Ilan Șor (1.443.893 lei), PSRM (614.098 lei) și PAS (441.713lei) pentru locațiunea și întreținerea sediilor. La acest aspect, Promo-LEX a constatat că unele partide au raportat cheltuieli pentru locațiune sau întreținere a sediilor, însă nu au raportat și deținerea unor sedii. În alte situații, deși unele partide au raportat că dețin sedii, nu au raportat și cheltuieli pentru locațiune și/sau întreținerea acestora.


La capitolul retribuirea muncii, partidele politice au raportat cheltuieli de personal, fără a raporta și personalul implicat și invers, au raportat personalul, însă nu și cheltuielile destinate angajaților. Cheltuielile neraportate estimate pentru retribuirea muncii personalului au fost de minimum 1.260.000 lei, majoritatea fiind atribuite ex-PPȘ/Echipa Ilan Șor (860.000 lei).

Pentru deplasările peste hotare au fost estimate cheltuieli neraportate de minimum 121.287 de lei, cele mai multe fiind pentru PSRM (61.970 lei), urmat de PVE (35.280 lei) și PAS (19.837 lei).
Cheltuielile neraportate pentru combustibili și transport au fost estimate la minimum 1.740.201 lei, cele mai mari fiind pentru ex-PPȘ/Echipa Ilan Șor (1.521.980 lei).


Promovare de milioane de lei neraportate
Evenimentele publice organizate de către partidele politice au avut costuri de milioane de lei. În total, Promo-LEX a estimat cheltuieli neraportate de minimum 9.360.762 lei, cele mai mari fiind pentru ex-PPȘ/Echipa Ilan Șor (8.619.541 lei).


Aceeași situație se regăsește și în cazul unor cheltuieli ale formațiunilor politice pentru presă și materiale promoționale. Aici sumele neraportate ajung la 4 mil. de lei și, la fel, cele mai mari fiind atribuite pentru ex-PPȘ/Echipa Ilan Șor (2.489.280 lei), PSRM (1.239.775 de lei) și PR (146.686 de lei).
În cazul producției și difuzării spoturilor publicitare, cheltuielile neraportate au fost de minimum 253.512 lei, cele mai mari fiind pentru PSRM (64.738 lei).

În total, Promo-LEX a estimat cheltuieli neraportate de minimum 20.374.484 lei pentru anul 2023, cele mai mari fiind atribuite ex-PPȘ/Echipa Ilan Șor. Din punct de vedere al destinației, cele mai multe cheltuieli neraportate au fost pentru organizarea evenimentelor de promovare politică, urmate de presă și materiale promoționale și locațiunea/întreținerea sediilor .

Raportul privind „Finanțarea partidelor politice în Republica Moldova. Retrospectiva anului 2023” poate fi accesat aici.

În perioada 26 iulie 2016 – 31 martie 2025, Asociația Promo-LEX implementează programul „Democrație, Transparență și Responsabilitate”, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). În cadrul acestui proiect, Asociația și-a propus monitorizarea finanțării partidelor politice, în speță, prin prisma observării și estimării costurilor activităților desfășurate de acestea, precum și a raportării finanțelor partidelor către organul mandatat – CEC.”, se arată în comunicatul PROMOLEX.

Maia Sandu, apariție elegantă la summitul Comunității Politice Europene. Cum a arătat președintele țării la întâlnirea cu liderii europeni

Președintele Maia Sandu, doamna emblemă a țării noastre, a avut o apariție rafinată și elegantă la summitul Comunității Politice Europene, informează unica.md.

Șefa statului a strălucit la această întâlnire. Într-o postare pe Facebook, Maia Sandu a publicat câteva fotografii în care apare într-o ținută rafinată în nunață ivory și pantofi clasici pe toc. S-a coafat simplu și a ales un machiaj subtil. De altfel, șefa statului întotdeauna alege ținute simple, dar care o pun în valoare.

”Astăzi mă alătur liderilor europeni la summitul Comunității Politice Europene, unde discutăm despre securitatea continentului european, dar și reziliența Moldovei. Îi mulțumesc gazdei noastre, Prim-ministrul britanic, Keir Starmer, pentru ospitalitate.”, a scris președintele în postarea sa.

Maia Sandu a avut ieri o întâlnire cu mai mulți lideri europeni importanți, reuniți la summitul Comunității Politice Europene. Este vorba despre conducătorii Marii Britanii, Franței, Germaniei, României, Poloniei și Consiliului European. Șefa statului a stat lângă Emmanuel Macron, președintele Franței și prim-ministrul britanic, Keir Starmer, și vis-a-vis de Klaus Iohannis, omologul român.

”La summitul Comunității Politice Europene, mai mulți prieteni ai țării noastre s-au reunit pentru a discuta despre cooperarea pentru o Moldova pașnică și stabilă…

Ne-am angajat să continuăm să muncim împreună pentru a face Moldova tot mai puternică, pentru a menține pacea și, în acest climat de siguranță, să dezvoltăm economia și să îmbunătățim condițiile de viață ale cetățenilor noștri.”, scrie Maia Sandu într-o postare pe Facebook.

Un bărbat din Orhei, reținut pentru comiterea mai multor furturi din locuințe

Un bărbat de 64 de ani, originar din raionul Orhei, a fost reținut de ofițerii de la Buiucani, fiind suspectat de comiterea mai multor furturi din locuințe, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției. 

Polițiștii au stabilit că suspectul ar fi comis cel puțin patru furturi în sectoarele Buiucani și Rîșcani ale capitalei. Acesta pătrundea în locuinţe pe timp de zi, prin forţarea geamurilor, când stăpânii nu erau acasă, de unde sustrăgea bani, bijuterii din aur şi alte lucruri de preţ. 

Prejudiciul cauzat victimelor constituie circa 73 000 de lei.

În urma măsurilor întreprinse suspectul a fost identificat și reținut. Acesta nu este la prima abatere de la lege, anterior fiind judecat pentru infracțiuni similare.

Polițiștii au mai stabilit că suspectul era anunțat în căutare de către Inspectoratul de poliție Anenii Noi, pentru comiterea infracțiunilor analogice.

Bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore și este cercetat penal pentru furt, iar conform legislației persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de până la 4 ani.

Maia Sandu, lângă Emmanuel Macron, la „masa rotundă” cu liderii Europei: „Ne-am angajat să continuăm să muncim împreună pentru a face Moldova mai puternică”

Președinte Maia Sandu a publicat o fotografie, în care apare alături de mai mulți lideri europeni importanți, reuniți la summitul Comunității Politice Europene. Este vorba despre conducătorii Marii Britanii, Franței, Germaniei, României, Poloniei și Consiliului European. Șefa statului a stat lângă Emmanuel Macron, președintele Franței, și vis-a-vis de Klaus Iohannis, omologul român, informează unica.md.

”La summitul Comunității Politice Europene, mai mulți prieteni ai țării noastre s-au reunit pentru a discuta despre cooperarea pentru o Moldova pașnică și stabilă.

Keir Starmer, Prim-ministrul britanic, care este și gazda evenimentului, Președintele Franței, Emmanuel Macron, Cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, Președintele României, Klaus Iohannis, Prim-ministrul polonez, Donald Tusk, și Președintele Consiliului European, Charles Michel, și-au reafirmat sprijinul pentru Republica Moldova și au apreciat reformele pe care le implementăm.

Ne-am angajat să continuăm să muncim împreună pentru a face Moldova tot mai puternică, pentru a menține pacea și, în acest climat de siguranță, să dezvoltăm economia și să îmbunătățim condițiile de viață ale cetățenilor noștri.”, scrie Maia Sandu într-o postare pe Facebook.

Maia Sandu s-a întâlnit cu locuitorii a două sate din raionul Florești
Articolul anterior
Vremea se schimbă! Meteorologii au emis Cod Galben de instabilitate atmosferică pentru această seară
Articolul următor