Mai multe regiuni din Germania impun din nou restricţii

Abia relaxată, carantina se întoarce în mai multe localităţi din Germania. Landul Renania de Nord-Westfalia este primul care apelază la planul de urgenţă şi anunţă că în anumite oraşe va menţine restricţiile după ce cel puțin 150 de muncitori dintr-un abator au fost depistaţi cu coroanvirus.

separator

Bolnavii se simt bine şi sunt trataţi la domiciliu. Însă, ca măsură de precauţie, autorităţile locale au anunţat că, în localitatea în care se află abatorul şi în cele limitrofe, magazinele, restaurantele şi obiectivelor turistice vor rămâne închise şi după 11 mai.

Aceleaşi probelme şi în landul Turingia, din centrul ţării, unde numărul de noi infectări a depăşit 80 la 100.000 de locuitori, aşa că autorităţile locale au pus pe pauză relaxarea în localităţile afectate.

Germania a început să relaxeze măsurile de carantină încă de pe 20 aprilie, iar de luni se pot redeschide restaurante, magazinele mari şi alte locuri de petrecerea a timpului liber.

Fiecare land are însă ultima decizie în ce priveşte măsurile pe care le implementează, iar în cazul în care numărul îmbolnăvirilor este mai mare de 50 la suta de mii de locuitori pe o perioadă de 7 zile, trebuie să reintroduce restricţiile în respectiva regiune.

Nu scapă de măsuri de carantină nici locuitorii din capitala Coreei de Sud. În Seul, sunt închise din nou barurile şi cluburile de noapte după ce au fost confirmate 40 de cazuri de coronavirus. Statul asiatic a reuşit până acum să ţină sub control epidemia, în principal prin testare masivă.

sursa: www.mediafax.ro

S-a scumpit gazul! Cu cât vom plăti mai mult din 1 decembrie

Agenția Națională de Reglementare în Energetică a aprobat majorarea tarifului la gazele naturale până la 15,5 lei pentru un metru cub, cu 3,4 lei mai mult decât în prezent. Cu TVA, prețul ajunge la 16,74 lei. Prețurile ajustate vor intra în vigoare la data de 1 decembrie, transmite IPN.

Potrivit reprezentanților ANRE, decizia a fost adoptată ca urmare a creșterii semnificative a prețurilor de achiziție a gazelor naturale pe piețele internaționale.

Prețurile reglementate de ANRE, fără TVA, aplicabile în funcție de punctele de livrare sunt următoarele:

– intrare în rețelele de transport al gazelor naturale – 11 011 lei/1000 m3;
– ieșire din rețelele de transport al gazelor naturale – 11 101 lei/1000 m3;
– ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de înaltă presiune – 11 220 lei/1000 m3;
– ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de medie presiune – 12 267 lei/1000 m3;
– ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de joasă presiune – 15 502 lei/1000 m3.

Amânarea majorării prețurilor ar duce la pierderi financiare majore pentru furnizor, iar în lunile critice de iarnă, acest risc poate compromite securitatea aprovizionării cu gaze naturale, susțin responsabilii ANRE.

Moldovenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță

Forma electronică a mandatului avocatului și a avocatului stagiar va fi reglementată în legislație, iar cetățenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță, potrivit unui proiect de lege votat de Parlament în prima lectură, scrie jurnal.md.

Proiectul elaborat de Ministerul Justiției, la propunerea Uniunii Avocaților, prevede modificări la Legea privind avocatura, precum și actualizarea Codului de procedură penală, a Codului de procedură civilă, a Codului de executare, a Codului administrativ și a Codului fiscal, pentru a integra complet utilizarea formei electronice a mandatului avocatului.

Astfel, se va oferi posibilitatea de a certifica împuternicirile avocatului prin mandat în formă electronică și copia certificată a acestuia pe suport de hârtie.

Mandatul avocatului va trebui semnat cu semnătură electronică calificată. Acest lucru va permite avocaților să încheie contracte de asistență juridică la distanță, iar de acest lucru vor beneficia inclusiv cetățenii din diasporă, care au nevoie de asistență juridică pentru soluționarea litigiilor care apar pe teritoriul Republicii Moldova.

Reglementarea formei electronice a mandatului avocatului va asigura și implementarea soluției E-dosar judiciar din cadrul Sistemului informațional judiciar, care presupune automatizarea procesului de depunere a cererii în instanța de judecată în format electronic și distribuirea materialelor din dosar în formă electronică.

Respectiv, avocații și avocații stagiari vor putea depune cererile în instanța de judecată prin intermediul Sistemului Informațional Judiciar.

Autorii documentului au mai propus o prevedere care stipulează că Ziua avocatului va fi marcată anual la data de 9 septembrie. Potrivit lor, acest lucru va contribui la promovarea imaginii avocatului în societate.

Proiectul de lege privind forma electronică a mandatului avocatului va fi propus spre examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului.

Un deputat din Găgăuzia, condamnat pentru trafic de influență cu amendă și confiscare de peste 400.000 lei

La 26 noiembrie 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința de condamnare, în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, de acuzare a unui actual deputat în UTA Găgăuzia, de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență pretinsă asupra unui judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău (art. 326, alin. (2), lit. c) din Codul penal).

Urmărirea penală a fost pornită în martie 2023, de către Centrul Național Anticorupție, în baza unui denunț, cauza penală fiind sub conducerea Procuraturii Anticorupție.

Potrivit probatoriului administrat, inculpatul, în perioada octombrie 2019-august 2021, a pretins și a primit, în trei tranșe, de la denunțător, care avea un interes direct în obținerea unei hotărâri judecătorești favorabile în cadrul unei cauzei civile, mijloace bănești în sumă totală de 12.000 Euro (240.910 MDL), susținând că, prin intermediul altor persoane, are influență asupra unui judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, care examina cauza civilă în care denunțătorul avea calitatea procesuală de pârât. În rezultat, cauza civilă nu a fost soluționată în favoarea denunțătorului. 

După cum a fost a anunțat anterior, Procuratura Anticorupție a transmis cauza penală pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în noiembrie 2023.

Urmărirea penală a durat aproximativ nouă luni, iar procesul de judecată a durat un an. 

Astfel, prin sentința din 26 noiembrie 2024, instanța de judecată a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea traficului de influență, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de amendă de 175.000 MDL. În același timp, instanța a dispus confiscarea specială de la inculpat a sumei de 240.910 MDL, (echivalentul  a 12.000 Euro), în folosul statului, ca și bunuri rezultate din săvârșirea infracțiunii.

Sentinţa poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chişinău, în termen de 15 zile.

Accident cumplit în raionul Strășeni: un tânăr de 24 de ani și un copil de 3 ani au murit
Articolul anterior
Doi preoți de la o biserică din Bălți, infectați cu noul coronavirus
Articolul următor