Mai multe școli și grădinițe din țară au fost închise din cauza vremii

Zeci de școli și grădinițe din țară au fost închise, joi, ca urmare a ninsorilor abundente din cursul nopții.

separator

Cursurile au fost sistate în 47 de şcoli și 10 grădinițe. Potrivit autorităţilor, 914 elevii nu au putut fi transportaţi la instituţiile respective.

La fel, din cauza ninsorilor în 10 grădiniţe din ţară a fost sistat procesul de transportare a copiilor.

Cursurile vor trebui recuperate, acolo unde au fost suspendate.

Guvernul a creat trei celule de criză, la Nord, în Centru şi în Sud, unde se va monitoriza situaţia de pe drumuri, anunță publika.md.

Percheziții la Vulcănești: Polițiștii au ridicat mai multe arme și muniții

Ofițerii Direcției investigații „Sud” a INI au efectuat  percheziții domiciliare în raionul Vulcănești la două persoane cu vârstele de 45 și 48 de ani, suspectate că ar deține ilegal arme, precum și alte obiecte folosite la acțiuni de braconaj în zona de sud a țării.

În urma acțiunilor întreprinse la domiciliile celor doi bărbați, polițiștii au depistat și ridicat o armă lungă cu țeava lisă de model necunoscut, o armă lungă cu țeava lisă de model TOZ BM calibrul 16×70 mm, o armă lungă cu țeavă lisă de model Fabarm XLR HP de calibrul 12×76 mm, o armă lungă cu țeava lisă de model CIFSAN CSP-555 calibrul 12×76 mm, o armă lungă pneumatică de model GAMO și cartușe de calibrul 12 mm, unele dintre ele fără acte de provenință și cu  încălcări la deținere  și păstrare.

Preliminar, munițiile erau adaptate și folosite de către suspecți pentru vânătoarea animalelor sălbatice, în lipsa autorizației corespunzătoare și în perioada interzisă.

Bunurile au fost transmise pentru efectuarea expertizei balistice și traseologice, pentru stabilirea faptului dacă acestea au fost folosite și în comiterea altor infracțiuni.

Bunurile au fost ridicate, iar polițiștii continuă cercetările sub toate aspectele legale, pentru  stabilirea  circumstanțelor  în care armele  au fost dobândite, inclusiv acțiuni procesuale de stabilire a scopului păstrării acestora și a altor persoane implicate.

Conform legislației în vigoare, persoanele vinovate riscă închisoare de la 2 la 7 ani, cu privarea de dreptul de deținere sau port şi folosire a armei.

Doi bărbați din Căușeni, reținuți după ce ar fi pretins în Germania de la doi muncitori moldoveni suma de 5.000 de euro

Polițiștii anunță reținerea a doi bărbați din Căușeni, după ce ar fi pretins în Germania de la doi muncitori din Moldova suma de 5.000 de euro.

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate și cei de  urmărire penală a INI, de comun cu procurorii  PCCOCS,  anunță reținerea a doi bărbați din Căușeni, după ce ar fi pretins în Germania de la doi muncitori din Moldova suma de 5.000 euro.

Mai mult, aceștia i-au amenințat cu moartea și cu un adaos de a câte 1.000 euro lunar pentru eventuale întârzieri. Iar ca să devină mai convingători, i-au vândut BMW-ul uneia din victime la o stație de dezmembrare a automobilelor, în contul datoriei inventate, după ce și l-au însușit fără știrea lor, din curtea unei rude unde era parcat.

Motivul șantajului ține de refuzul celor doi tineri muncitori din Căușeni cu vârste de 21 și 23 de ani, pe care bănuiții i-au invitat în Germania – în calitate de curieri pentru diverse mărfuri – să devină implicați în trafic de droguri. Mai exact, sosiți la Berlin, chiar în prima zi, cei doi tineri au observat că pachetul pe care li l-au adus spre transportare doi cetățeni ai Albaniei conține de fapt droguri de diferite tipuri.

Neplăcut surprinși, aceștia au părăsit la parcare mașina primită pentru curierat, cu marfa în ea, și-au luat pașapoartele din apartamentul în care au fost cazați și au revenit în Moldova. A urmat o avalanșă de amenințări din partea celor doi bănuiți, care însă au fost denunțați autorităților de tinerii invitați la muncă.

Drept reacție, odată cu revenirea în Moldova a bănuiților, la sfârșitul lui martie 2024, oamenii legii au descins cu percheziții la domiciliile acestora, sub conducerea procurorilor PCCOCS și cu sprijinul angajaților „Fulger.” De la fața locului au fost ridicate telefoane mobile, suporturi cu informații care prezintă interes cauzei penale, substanțe cu miros specific, asemănătoare  cu droguri, precum și un număr de înmatriculare a automobilului vândut, care aparținea unuia din tinerii invitați la muncă.

Prin urmare, cei doi bănuiți cu vârste de 23 și 31 de ani au fost reținuți, iar procurorii PCCOCS examinează probele în vederea solicitării aplicării arestului preventiv pentru 30 de zile. Menționăm, anterior unul din ei a fost în vizorul oamenilor legii pentru alte infracțiuni. Investigațiile în dosarul anunțat acum continuă, timp în care ambii beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

3,5 milioane de euro vor fi investite la Universitatea de Stat din Moldova

3,5 milioane de euro vor fi investite la Universitatea de Stat din Moldova pentru modernizarea procesului didactic şi îmbunătăţirea abilităţilor practice ale studenţilor. Astăzi au fost lansate cele şase subproiecte, finanţate cu aceşti bani, care fac parte din Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova și finanțat de Banca Mondială, scrie tvrmoldova.md.

ANGELA LIS, manager proiect: Deci, titlul acestui subproiect este: Crearea unui Cluster educaţional-ştiinţific pentru suportul biotehnologiilor moderne în economia naţională. Bugetul pentru acest proiect este 249 mii de euro şi vizează domeniul ingineriei şi activităţi inginereşti.

VITALIE SOCHIRCĂ, manager proiect: Modernizarea procesului didactic în domeniul ştiinţelor biologice, fizice şi ale mediului în contextul rigorilor pieţei muncii. De ce? Deoarece conexiunea cu piaţa muncii este încă insuficientă. Din resursele financiare alocate acestor proiecte se vor cumpăra echipamente de laborator, echipamente tehnice, mobilier şi servicii.

IGOR ŞAROV, rector, Universitatea de Stat din Moldova: Ritmul cu care se implementează activităţile din runda a doua ne permite să afirmăm cu certitudine că cele 6 sub proiecte vor fi implementate în termeni stabiliţi, până la data de 15 septembrie, anul 2025. Unele dintre aceste proiecte vor fi finalizate înainte de termen.

DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei şi Cercetării din Moldova: Alături de colegii de la Banca Mondială noi mizăm pe faptul că o să reuşim să extindem proiectul existent cu încă 30 de milioane de euro, bani care ar trebui să fie disponibili în anul 2025, o parte care la fel vor merge în instituţiile de învăţământ superior şi inclusiv spre USM. Învăţământul superior din RM merită investiţiile acestea şi este nevoie de suport adiţional.

ION GONŢA, reprezentant, Oficiul Băncii Mondiale în Republica Moldova: Banca Mondială va continua să sprijine sectorul învăţământului superior din Moldova şi este important ca prin acest tip de investiţii şi intervenţii să contribuim la creşterea calităţii capitalului uman în ţară, dar şi creşterea economică.

Universitatea de Stat din Moldova este una din cele cinci instituții care au primit granturi în cadrul proiectului „Învățământul Superior din Moldova”. Valoarea totală a investițiilor va depăşi 10 milioane de euro.

O ambulanță cu un copilaș de 3 luni a ajuns într-un șanț de pe marginea drumului
Articolul anterior
Video. E sărbătoare acasă, la maestrul Gheorghe Urschi
Articolul următor