Mai multe tinere din Moldova, inclusiv minore, traficate sexual în Grecia. Aveau câte 25-80 de clienți pe zi

11 tinere din Moldova, trei dintre care erau minore, au fost exploatate sexual în Grecia. Tinerele erau impuse să deservească între 25 și 80 de clienți pe zi, câte zece minute fiecare, în case de toleranță clandestine din orașul Atena.

separator

Capul grupării criminale internaționale era un albanez de 36 de ani, iar ceilalți membri, 14 cetățeni din diferite țări, inclusiv un bărbat și trei femei din Moldova, cu vârste cuprinse între 18 și 31 de ani, aveau rolul de a recrutori.

Totul a ieșit la iveală în luna august curent, când la Centrul Internaţional „La Strada” a apelat tatăl unei victime, care a anunțat că fiica sa este ținută într-un local din orașul Atena, Grecia. Fiica acestuia ar fi reușit să ia legătura cu el, iar astfel a fost declanșată o operațiune internațională pentru destructurarea grupării criminale care a recrutat-o, scrie realitatea.md.

Potrivit oamenilor legii, victimele făceau parte din familii social-vulnerabile, din localități rurale, fapt cunoscut de recrutorul moldovean care le promitea un loc de muncă stabil, fie de vânzător într-un magazin de haine, fie în alt domeniu, cu salarii de 1.000 de euro lunar.

În realitate însă, cele 11 victime din Moldova, trei dintre care la momentul recrutării erau minore, obținând procură de la părinți pentru a putea traversa hotarul, erau ținute în zece case de toleranță și impuse să muncească în două schimburi. Pentru serviciile sexuale de zece minute clienții achitau câte 20 de euro, în timp ce victima primea doar 15 euro pentru un schimb, respectiv 30 de euro pentru o zi. Restul resurselor financiare erau distribuite între membrii grupului.

La un moment dat, una dintre victime a avut nevoie de o intervenție chirugicală la organele reproductive, iar după primirea tratamentului, în scurt timp a fost determinată să continue prestarea în continuare a serviciilor sexuale. La fel, victimelor li se administrau pastile hormonale pentru a micșora perioada de ciclu menstrual și a prelungi perioada exploatării sexuale.

Potrivit șefului interimar al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al INI, Artur Degteariov, pentru a camufla aflarea ilegală a victimelor pe teritoriul Greciei, membrii grupului criminal a organizat confecționarea actelor de identitate false românești și realiza căsătorii fictive ale victimelor cu cetățeni greci, astfel, asigurând prezența victimelor o perioadă îndelungată pe teritoriul Greciei pentru exploatare.

Procurora PCCOCS, Nadejda Barbălat, a menționat că au fost deschise două cauze penale care au fost conexate într-o singură procedură. La fel, au fost desfășurate 11 percheziții în Atena, trei la domiciliile traficanților și opt în casele de toleranță, precum și o percheziție în sudul Moldovei, la domiciliul recrutorului moldovean, unde au fost găsite două arme deținute ilegal și muniții.

La această etapă moldoveanul care era membru al grupării din anul 2015 este reținut și are statut de bănuit. Acesta nu-și recunoaște vina și a refuzat să facă careva declarații.

„La domiciliile traficanților și în casele de toleranță clandestine au fost depistate și ridicate suma de bani ce depășește 70 de mii de euro, totodată, fiind depistate și ridicate alte bunuri obținute pe cale ilegală – autovehicule, motociclete, cantități neînsemnate de substanțe narcotice, permise de ședere cu semne de falsificare, precum și două cărți de identitate românești falsificate. În rezultatul acestor percheziții pe teritoriul Greciei, au fost reținuți de către colegii din republica elenă, 15 persoane. Șase sunt în arest preventiv, iar în privința la nouă persoane a fost aleasă obligația de a nu părăsi localitatea”, a declarat procurorul Nadejda Barbălat.

Din cele 11 persoane identificate, cu suportul OIM, trei victime, inclusiv una care este minoră, au fost repartriate. Celelalte vitctime beneficiază de asistența psihologică necesară pe teritoriul statului elen, urmând a fi repatriate mai târziu.

Urmărirea penală se desfășoară în continuare, iar după obținerea rezultatelor finale, statul elen va decide în privința membrilor grupării criminale dacă îi va judeca în Grecia sau vor fi extrădați în statele de origine. Pe unul dintre capete, traficanții riscă chiar și detențiune pe viață.

O jurnalistă de la TVR, jefuită în plină stradă, în timp ce-și ducea copilul la grădiniță

Polițiștii Batalionului de Patrulare și Reacționare Operativă al Direcției de Poliție Chișinău au reținut un bărbat de 27 de ani, suspectat de comiterea unui jaf pe strada Bogdan Voievod din sectorul Rîșcani al Capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Victima, o femeie de 36 de ani, a declarat că, în timp ce se deplasa pe stradă împreună cu copilul, un individ s-a apropiat și i-a smuls geanta, în care se aflau acte de identitate, bani și telefonul, după care a fugit într-o direcție necunoscută.

Datorită reacției prompte a polițiștilor și măsurilor operative întreprinse, suspectul a fost identificat și reținut în scurt timp.

Acesta a fost reținut pentru 72 de ore și s-a constatat că acesta nu este la prima abatere, având antecedente penale pentru infracțiuni similare.

Dacă va fi găsit vinovat, riscă pedeapsă cu închisoarea de la 5 la 7 ani.

TVR Moldova a scris astăzi că este vorba de o jurnalistă din cadrul instituției sale, împreună cu copilul său, care au scăpat doar cu o sperietură, întrucât polițiștii au intervenit prompt și au prins făptașul.

Anunțul Celulei de criză de la Guvern: Consumul de energie electrică continuă să fie asigurat pe deplin

Consumul de energie electrică în Republica Moldova, pentru data de 1 ianuarie 2025, a fost acoperit pe deplin, fără a fi necesară activarea contractelor de avarie și/sau fluxuri neintenționate. Potrivit informațiilor Celulei de Criză de la Guvern, consumul va fi asigurat în totalitate și pentru ziua de astăzi, 2 ianuarie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Începând cu 1 ianuarie 2025, MGRES/Centrala de la Cuciurgan nu mai furnizează energie electrică malului drept și a livrat doar un volum nesemnificativ de energie electrică pe 1 ianuarie, între orele 00:00-01:00. Astfel, consumul este acoperit din surse interne – precum centralele electrice cu termoficare din Chișinău și Bălți, centrala hidroelectrică Costești, sursele regenerabile, importul pe contracte bilaterale din România și achiziția de pe bursa de energie electrică din România, administrată de către SA „OPCOM”.

Pentru ziua de 1 ianuarie, consumul a fost asigurat din următoarele surse: 

  • Import al energiei electrice (RO) – 49,27%
  • SA „Termoelectrica” – 30,37%
  • Energie regenerabilă – 12,42%
  • SA „CET-Nord”– 5,61%
  • Întreprinderea de Stat „NHE Costești” – 1,46%
  • MGRES/Centrala de la Cuciurgan – 0,5%
  • Centralele electrice de cogenerare ale fabricilor de zahăr – 0,37%

Atât în sectorul gazelor naturale, cât și în cel al energiei termice, pe parcursul zilei de 1 ianuarie 2025 nu au fost înregistrate avarii sau incidente. La moment, presiunile în toate segmentele sistemului de transport gestionat de SRL „Vestmoldtransgaz” sunt în limitele parametrilor funcționali. La SA „CET-Nord” și SA „Termoelectrica” instalațiile de generare funcționează în regim normal, conform graficului planificat.

Aferent malului stâng, acoperirea consumului urmează a fi efectuată de către Centrala de la Cuciurgan, care a început funcționarea pe cărbune. Din datele disponibile public, Centrala dispune de stocuri de cărbune care ar putea acoperi întregul consum de energie electrică al regiunii transnistrene pentru o perioadă între 30 și 50 zile. Volumul disponibil de cărbune este estimat la circa 69,3 mii de tone, dar calitatea acestuia nu se cunoaște.

Ieri, 1 ianuarie 2025, întreprinderile de profil din regiunea transnistreană au sistat furnizarea gazelor naturale, încălzirii centralizate și a apei calde către mai multe localități (cazangerii, case la sol, blocuri multietajate cu încălzire autonomă), fiind deconectați și consumatorii casnici din localitățile controlate de autoritățile constituționale Varnița, Cocieri, Corjova, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea, Vasilievca, Copanca, Hagimus și Fârlădeni. 

Anterior, compania „Tiraspoltransgaz” a deconectat de la rețeaua de gaze naturale mai multe instituții publice din localitățile controlate de autoritățile constituționale, inclusiv școli, spitale și instituții culturale. De asemenea, agentul termic a fost sistat pentru penitenciarele nr. 8 și nr. 12, subdiviziunile teritoriale de poliție și de procuratură ale Republicii Moldova situate în orașul Bender. 

În regiunea transnistreană sunt deconectate de la sistemul de alimentare cu căldură 131 școli, 147 grădinițe și 130 clădiri „administrative”, iar conform declarațiilor factorilor de la Tiraspol, rezervele existente vor fi suficiente pentru a alimenta cu gaze naturale instalațiile nedebranșate până la 10 ianuarie curent în partea de nord a regiunii și până la 20 ianuarie curent în partea de sud a regiunii.

Autoritățile de la Chișinău sunt în căutare de soluții pentru conectarea instituțiilor gestionate de autoritățile publice naționale la resurse energetice alternative, inclusiv prin instalarea centralelor termice pe bază de biomasă. Poliția, serviciile medicale, serviciile de urgență sunt în alertă și gata să ofere sprijin oamenilor care vor avea nevoie de ajutor. Autoritățile centrale țin legătura constantă cu primarii localităților vizate de deconectări pentru schimb de informații despre situația din regiune.

Compania rusă „Gazprom” a suspendat livrarea gazelor naturale către „Moldovagaz” începând cu data de 1 ianuarie 2025. În legătură cu potențiala criză umanitară în regiunea transnistreană din cauza nerespectării de către Federația Rusă a contractului livrărilor de gaze naturale consumatorilor din stânga Nistrului, Republica Moldova se află în stare de urgență începând cu 16 decembrie 2024.

„Moldovagaz” se arată dispusă să ajute regiunea transnistreană să cumpere gaz din UE

Compania „Moldovagaz” a anunțat, astăzi, că, împreună cu „Energocom”, este dispusă să ofere întreprinderii „Tiraspoltransgaz” asistența necesară pentru achiziția de gaze naturale pe orice platformă europeană, în baza condițiilor de piață, pentru a asigura locuitorii din stânga Nistrului cu resurse energetice, scrie veridica.md.

Potrivit unui comunicat al „Moldovagaz”, președintele interimar al consiliului de administrare a companiei, Vadim Ceban, a adresat o scrisoare în acest sens conducerii „Tiraspoltransgaz”

Vadim Ceban a precizat că gazele naturale pot fi livrate prin diverse rute alternative de transport până la hotarul Republicii Moldova.

Administrația separatistă de la Tiraspol nu a comentat deocamdată oferta „Moldovagaz”.

Președinta Maia Sandu a declarat, anterior, că regimul de la Tiraspol a refuzat ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor de către Gazprom.

Cum să calmăm un bebeluș agitat
Articolul anterior
Cutremurător. 39 de cadavre au fost descoperite într-un camion pe teritoriul Marii Britanii. Victimele erau cetățeni chinezi
Articolul următor