11 tinere din Moldova, trei dintre care erau minore, au fost exploatate sexual în Grecia. Tinerele erau impuse să deservească între 25 și 80 de clienți pe zi, câte zece minute fiecare, în case de toleranță clandestine din orașul Atena.
Capul grupării criminale internaționale era un albanez de 36 de ani, iar ceilalți membri, 14 cetățeni din diferite țări, inclusiv un bărbat și trei femei din Moldova, cu vârste cuprinse între 18 și 31 de ani, aveau rolul de a recrutori.
Totul a ieșit la iveală în luna august curent, când la Centrul Internaţional „La Strada” a apelat tatăl unei victime, care a anunțat că fiica sa este ținută într-un local din orașul Atena, Grecia. Fiica acestuia ar fi reușit să ia legătura cu el, iar astfel a fost declanșată o operațiune internațională pentru destructurarea grupării criminale care a recrutat-o, scrie realitatea.md.
Potrivit oamenilor legii, victimele făceau parte din familii social-vulnerabile, din localități rurale, fapt cunoscut de recrutorul moldovean care le promitea un loc de muncă stabil, fie de vânzător într-un magazin de haine, fie în alt domeniu, cu salarii de 1.000 de euro lunar.
În realitate însă, cele 11 victime din Moldova, trei dintre care la momentul recrutării erau minore, obținând procură de la părinți pentru a putea traversa hotarul, erau ținute în zece case de toleranță și impuse să muncească în două schimburi. Pentru serviciile sexuale de zece minute clienții achitau câte 20 de euro, în timp ce victima primea doar 15 euro pentru un schimb, respectiv 30 de euro pentru o zi. Restul resurselor financiare erau distribuite între membrii grupului.
La un moment dat, una dintre victime a avut nevoie de o intervenție chirugicală la organele reproductive, iar după primirea tratamentului, în scurt timp a fost determinată să continue prestarea în continuare a serviciilor sexuale. La fel, victimelor li se administrau pastile hormonale pentru a micșora perioada de ciclu menstrual și a prelungi perioada exploatării sexuale.
Potrivit șefului interimar al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al INI, Artur Degteariov, pentru a camufla aflarea ilegală a victimelor pe teritoriul Greciei, membrii grupului criminal a organizat confecționarea actelor de identitate false românești și realiza căsătorii fictive ale victimelor cu cetățeni greci, astfel, asigurând prezența victimelor o perioadă îndelungată pe teritoriul Greciei pentru exploatare.
Procurora PCCOCS, Nadejda Barbălat, a menționat că au fost deschise două cauze penale care au fost conexate într-o singură procedură. La fel, au fost desfășurate 11 percheziții în Atena, trei la domiciliile traficanților și opt în casele de toleranță, precum și o percheziție în sudul Moldovei, la domiciliul recrutorului moldovean, unde au fost găsite două arme deținute ilegal și muniții.
La această etapă moldoveanul care era membru al grupării din anul 2015 este reținut și are statut de bănuit. Acesta nu-și recunoaște vina și a refuzat să facă careva declarații.
„La domiciliile traficanților și în casele de toleranță clandestine au fost depistate și ridicate suma de bani ce depășește 70 de mii de euro, totodată, fiind depistate și ridicate alte bunuri obținute pe cale ilegală – autovehicule, motociclete, cantități neînsemnate de substanțe narcotice, permise de ședere cu semne de falsificare, precum și două cărți de identitate românești falsificate. În rezultatul acestor percheziții pe teritoriul Greciei, au fost reținuți de către colegii din republica elenă, 15 persoane. Șase sunt în arest preventiv, iar în privința la nouă persoane a fost aleasă obligația de a nu părăsi localitatea”, a declarat procurorul Nadejda Barbălat.
Din cele 11 persoane identificate, cu suportul OIM, trei victime, inclusiv una care este minoră, au fost repartriate. Celelalte vitctime beneficiază de asistența psihologică necesară pe teritoriul statului elen, urmând a fi repatriate mai târziu.
Urmărirea penală se desfășoară în continuare, iar după obținerea rezultatelor finale, statul elen va decide în privința membrilor grupării criminale dacă îi va judeca în Grecia sau vor fi extrădați în statele de origine. Pe unul dintre capete, traficanții riscă chiar și detențiune pe viață.