Mai mulți bani pentru profesorii tineri! Aceștia vor primi indemnizații anuale timp de cinci ani

Mai mulți bani pentru tinerii profesori. Ministerul Educației vrea ca dascălii începători să ridice indemnizații de la stat cinci ani și nu trei cum se întâmplă acum. Asta înseamnă că în cinci ani cadrele didactice vor ridica suplimentar, pe lângă salariu, 200 de mii de lei, în loc de 120 de mii care sunt alocate acum în primii trei ani de activitate, scrie tv8.md.

Precizăm că acum tinerii profesori beneficiază anual de o indemnizație de 40 de mii de lei. Autoritățile au decis să rămână la aceeași alocație, dar să lungească perioada cu doi ani.

Dascălii care aleg să se angajeze în școlile din spațiul rural beneficiază suplimentar de compensații pentru chirie și servicii comunale, oferite de autoritățile locale. 

Cei care decid să se concedieze, mai devreme de termenul de trei ani sunt obligați să restituie banii oferiți ca și indemnizație.

Shakira, desemnată Femeia Latină a Anului

Shakira a fost desemnată prima femeie latină a anului de către Billboard, scrie alephnews.ro. Billboard a anunțat luni că o va premia pe cântăreață ca fiind Femeia Latină a Anului în cadrul primei ediții a evenimentului Latin Women In Music, care va fi difuzat pe 7 mai anul acesta.

Emisiunea specială de două ore, prezentată de Ivy Queen și Jacqueline Bracamontes, va marca prima gală prezentată de Billboard care celebrează vedetele feminine din muzica latină. Evenimentul a fost programat pentru data de 6 mai la Watsco Center din Miami, iar înregistrarea a fost programată să fie difuzată pe Telemundo a doua zi.

Shakira este femeia supremă în muzică. Mulțumită ei, femeile latino din întreaga lume au fost împuternicite să scrie și să interpreteze muzică profund personală”, a declarat într-un comunicat Leila Cobo, director de conținut pentru Latin/Español al Billboard. Ea a creat o mișcare de una singură și continuă să fie mai relevantă ca niciodată astăzi, cu grație, cu un talent enorm. Ea este definiția unei femei în muzică”.

Președintele departamentului de divertisment și strategie de conținut pentru Telemundo, Ronald Day, a adăugat în propria declarație: Shakira a fost esențială în conturarea peisajului vibrant și divers al muzicii latino și al muzicii în general de-a lungul carierei sale. Pasiunea, talentul și creativitatea ei au spart bariere și au împuternicit generații să ne îmbrățișăm identitatea prin muzică, iar noi suntem incredibil de mândri să o recunoaștem ca Femeia Anului în industrie.”

Ana Gabriel, Emilia, Evaluna, Goyo și Thalia au fost, de asemenea, anunțați ca invitați de onoare la eveniment. Ana a fost anunțată că va primi premiul Living Legend Award, Emilia va primi premiul Rising Star Award, Evaluna va primi premiul Tradition and Future Award, Goyo va primi premiul Agent of Change Award, iar Thalia va primi premiul Global Powerhouse Award.

Nu ai poftă de mâncare dimineața? Iată cauzele!

Micul dejun este cea mai importantă masa a zilei, pentru că ne asigură starea de bine și energia de care avem nevoie pentru a începe ziua. Totuși, există momente în care pur și simplu nu îți este foame de dimineață. Iată de ce se întâmplă acest lucru!

Ai mâncat o cină copioasă sau ai abuzat de gustări înainte de culcare

O cină copioasă sau abuzul de gustări nocturne, precum chipsuri, biscuiți, sărățele, pufuleți și ciocolată pot ,,să-ți taie” pofta de mâncare. Mai mult decât atât, dacă la cină consumi multe grăsimi și proteine, golirea stomacului poate fi încetinită, motiv pentru care a doua zi, de dimneață te vei simți sătul. Încearcă pentru cină, alimente ușoare precum salate, supe sau pește. De altfel, dacă ai probleme cu somnul și vrei totuși o gustare nocturnă nu apela la sancksuri bogate în grăsimi, ci consumă lapte cald sau o banană. Banana conține vitamina B6 și triptofan, un aminoacid esențial, care te ajută să adormi, scrie clicksanatate.ro.

Nu te odihnești suficient pe parcursul nopții

Dacă pierzi nopțile stând treaz sau nu ai parte de un somn calitativ, este posibil să nu-ți fie foame a doua zi la micul dejun. Acest aspect este cauzat de faptul că privarea de somn poate duce la modificări importante ale hormonilor care reglează apetitul, cum ar fi leptina și grelina. Somnul insuficient poate fi cauza mai multor neplăceri, inclusiv a lipsei senzației de foame de la micul dejun. De aceea, organizează-ți un program de somn, în care ar fi ideal să adormi seara la aceeași oră și să te trezești dimineața la o oră fixă. Ai grijă să nu dormi mai puțin de 7 ore pe noapte.

Nivelul ridicat de adrenalină poate scădea apetitul de dimineață

Specialiștii spun că nivelurile de hormoni fluctuează pe parcursul nopții, iar acest aspect poate avea consecințe asupra apetitului. Cercetările arată că nivelurile de epinefrină, cunoscută și sub numele de adrenalină, sunt mai ridicate dimineața. Se crede că adrenalina poate suprima pofta de mâncare prin încetinirea ratei de golire a stomacului și prin creșterea defalcării carbohidraților stocați în ficat și mușchi pentru a alimenta organismul.

Ești depresiv sau anxios

Atât depresia cât și anxietatea pot ,,tăia” pofta de mâncare. Printre cele mai întâlnite simptome ale depresiei: tristețe accentuată, pierderea interesului pentru activitățile preferate, oboseală inexplicabilă, tulburări de somn, se regăsește și lipsa sau accentuarea apetitului. ,,Pierderea poftei de mâncare poate fi un semn precoce al depresiei sau un avertisement al unei recidive a depresiei. Pe de altă parte, unii oameni nu se pot opri din mâncat atunci când sunt depresivi”, spune Gary Kennedy, director de psihiatrie geriatrică la Montefiore Medical.

Dacă simți o permanentă stare de tristețe, nu ai poftă de mâncare sau, din contră, apetit accentuat și ai tendințe de izolare, prezintă-te în fața unui specialist psiholog. Acesta nu te va judeca, ci te va ajuta să treci peste stările negative ale depresiei.

Sarcina, o altă cauză posibilă

Grețurile matinale afectează aproximativ 80% dintre femeile însărcinate, informează healthline.com. Stările de greață sunt mai frecvente dimineața decât în celelalte momente ale zilei, motiv pentru care gravida nu se mai poate gândi la micul dejun. De obicei, grețurile dispar sau se diminuează considerabil în al doilea trimestru de sarcină. Dacă suferi de grețuri matinale, încearcă să te menții hidratată, consumând apă în care poți să storci lămâie pentru a mai reduce din starea de greață. De asemenea, încearcă să te odihnești suficient și să menții casa aerisită pentru a împiedica eventualele mirosuri care îți pot provoca greață. În cazul în care stările de rău persistă și te împiedică să-ți desfășori activitățile zilnice, adresează-te de urgență medicului.

Alte motive pentru care nu îți este foame la micul dejun

Răceala sau gripa pot să-ți scadă apetitul și pot accentua starea de oboseală, motiv pentru care nu mai ai dispoziția necesară pentru a lua micul dejun. De altfel, unele medicamente ca antibioticele sau diureticele pot reduce apetitul.

Un alt factor ce poate să-ți scadă pofta de mâncare este înaintarea în vârstă. Apetitul scăzut este destul de comun în cazul vârstnicilor, acest lucru fiind explicat prin modificările hormonilor care oferă energie organismului, modificările gustului și ale mirosului. De asemenea în cazuri mai grave, în spatele lipsei apetitului pot sta afecțiuni precum hipotiroidismul, insuficiență cardiacă, anumite afecțiuni ale ficatului cât și ale rinichilor, HIV sau chiar cancer.

Cum să procedezi în caz de lipsa poftei de mâncare la micul dejun

În cazul în care nu îți este foame imediat ce te trezești, mai așteaptă câteva minute înainte de micul dejun, timp în care poți începe să te pregătești pentru ziua ce tocmai a început. Dacă, totuși, încă nu îți este foame, poți încerca să iei gustări mici și bogate în nutrienți, precum un ou fiert, cereale integrale, un fruct sau altele.

Ieși din zona de confort și încearcă noi alternative delicioase și sățioase pentru micul dejun, care să-ți stimuleze apetitul, precum omletă cu ciuperci, roșii, ardei gras și brânză; iaurt cu fructe de pădure și granola sau pâine prăjită cu avocado și cu ou deasupra.

America Days 2023 vine la Chișinău, Bălți și Cahul

În perioada 18-20 mai, la Chișinău, Bălți și Cahul se va desfășura ediția 2023 a Zilelor Americii în Republica Moldova. Ambasada SUA organizează și în acest an o serie de evenimente dedicate parteneriatului puternic dintre Republica Moldova și SUA.

În fiecare oraș, vizitatorii vor avea parte de un program bogat care va fi oferit de mai multe zone tematice atractive:

  • Zona Expo: unde multe dintre organizațiile sprijinite de SUA își vor prezenta produsele și serviciile.
  • Zona sport: unde antrenorii vor împărtăși oaspeților secretele baschetului și ale baseball.
  • Zona America Bus: unde copiii și adulții pot exersa limba engleză și pot câștiga chiar și premii.
  • Zona gastronomică: unde veți putea savura gustări clasice americane.
  • Zona pentru copii: unde cei mai mici oaspeți se pot juca și se pot distra.
  • Scena: unde grupul pop american Big Hands Rhythm & Blues Band din New York va încinge atmosfera cu o gamă largă de melodii pop cunoscute, dar si cu piese originale, iar seara se va transforma într-un cinematograf în aer liber. Vom urmări filmul Finch cu Tom Hanks în rolul titular. Filmul va fi prezentat în original, cu subtitrare în limba română.

Programul Caravanei America Days 2023:

  1. 18 mai la Chișinău pe strada pietonală Eugen Doga de la 16:00 la 22:00.
  2. 19 mai la Bălți pe Piața Independenței de la 16:00 la 22:00.
  3. 20 mai la Cahul pe Piața Independenței de la 15:00 la 21:00.

Ne puteți urmări pe Facebook.
Invitația video din partea Excelenței Sale Ambasadorul SUA Kent D. Logsdon:

Georgina Rodriguez, partenera lui Cristiano Ronaldo, a avut curajul să spună ceea ce fotbalistul a preferat să nu zică niciodată
Articolul anterior
Un preot din Cernăuți, reținut și scos cu forța din biserică, chiar în timpul unei slujbe
Articolul următor