Mai puțină producție „made in China”. Apple, Google şi Microsoft îşi mută o parte din producție în alte ţări

Statele Unite şi China, primele două puteri ale lumii, se află într-un război economic de câţiva ani. În acest context geopolitic, Apple, Google şi Microsoft se numără printre firmele de tehnologie care doresc să îşi mute o parte din producţie în afara Chinei.

În această lună, Apple este aşteptat să lanseze iPhone 14. Există o schimbare majoră pe care majoritatea consumatorilor probabil nu o vor observa: Un număr mic, dar tot mai mare, din cele mai recente iPhone-uri vor fi fabricate în afara Chinei, relatează The Times. Aceasta este o schimbare importantă pentru Apple şi nu este singura.

După ani de zile de creştere a operaţiunilor lor din China, firmele de tehnologie din SUA încep să îşi relocheze producţia. Până acum, mutările au fost mici. China este cel mai dominant producător de electronice de consum din lume, dar există tot mai multe semne ale unei mari remodelări a lanţului de aprovizionare global. Ieri, China a declarat că activitatea fabricilor s-a contractat în august, informează The New York Times citat de mediafax.ro.

Tensiunile geopolitice au determinat ieşirea. Unele companii au început să caute opţiuni în afara Chinei în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, atunci când tarifele de tip “tit-for-tat” au creat riscuri de întrerupere a aprovizionării. Închiderile legate de Coronavirus – Chengdu este cea mai recentă – au ridicat noi îngrijorări. Şi tirul de sabie al Chinei după vizita din august a preşedintelui Nancy Pelosi în Taiwan a grăbit ritmul companiilor americane care caută să adauge capacităţi de producţie în afara Chinei.

Vietnam, marele câştigător din acest conflict

Apple a mutat o parte din producţia de AirPods în Vietnam în 2020, unde produce, de asemenea, ceasuri şi iPad-uri. Mai multe iPhone-uri se vor produce tot acolo.

Google va muta o parte din producţia ultimelor sale telefoane Pixel din China în Vietnam.

Dispozitivele Xbox de la Microsoft şi Fire TV de la Amazon, ambele fabricate exclusiv în China, sunt acum livrate din Vietnam şi, respectiv, din India.

Administraţia Biden a impus noi restricţii asupra producătorilor de cipuri Nvidia şi AMD care vând către China şi Rusia.

Totuşi, va fi greu pentru multe companii să părăsească complet China. Google, de exemplu, are în vedere un telefon pliabil care, cel mai probabil, va trebui să fie fabricat în China, deoarece necesită materiale avansate. În general, pe parcursul a două decenii, industria tehnologică şi-a construit în China un lanţ de aprovizionare formidabil şi cu costuri reduse (cel puţin înainte de pandemie).

“Mai avem un drum lung de parcurs pentru ca întregul lanţ de aprovizionare să fie diversificat în afara Chinei”, a declarat Mehdi Hosseini, analist la Susquehanna International Group, care se concentrează pe lanţul de aprovizionare în domeniul tehnologic.

Ultima oră! Energocom va achiziționa 15 milioane de metri cubi de gaze naturale. Unde vor fi stocate

Compania Energocom va achiziționa 15 milioane de metri cubi de gaze naturale, și vor fi stocate în depozitele din România și Ucraina. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

Soluție de rezervă: Guvernul a aprobat crearea stocurilor de gaze naturale  pentru situații de urgență – NordNews

Potrivit CSE, decizia a fost luată în vederea sporirii securităţii energetice a Republicii Moldova.

Astfel, stocurile de gaze naturale vor fi procurate și livrate în baza unui contract-cadru de vânzare-cumpărare a gazelor naturale de tip EFET, încheiat între SA „Energocom” și SA „Moldovagaz”.

„La data adoptării prezentei dispoziţii SA „Energocom” va procura în baza contractului EFET semnat, iar SA „Moldovagaz” va asigura livrarea şi va vinde 10 mil. m3 de gaze naturale la condiţii standard, la preţul de achiziţie de 1882,78 USD/1000 m3 , care va fi confirmat prin actul de predare-primire semnat între SA „Moldovagaz” şi FJSC „Gazprom”, la care se adaugă tariful de intrare în sistemul de transport al SRL „Moldovatransgaz”, la condiţiile de livrare ale pieţei angro a Republicii Moldova. Livrarea se va efectua la data de 30 septembrie”, se arată în dispoziția CSE.

Totodată,  compania „Energocom” va procura și 5 milioane de metri cubi de gaze naturale la preţul preliminar de achiziţie al gazelor naturale de 1058,11 USD/1000 m3, estimat conform situației din 23 septembrie.

„Preţul final al gazelor naturale va fi recalculat după stabilirea preţului de import al gazelor naturale pentru SA „Moldovagaz” în luna octombrie 2022. Livrarea se va efectua la solicitarea SA „Energocom”. Până la onorarea deplină a obligațiilor SA „Moldovagaz” față de SA „Energocom”, contravaloarea gazului va fi garantată prin gajarea către SA Energocom a creanțelor cu titlu executoriu SA „Moldovagaz” față de SA „Termoelectrica””, au decis membrii Comisiei.

sursa: www.realitatea.md

Cetățenii, ademeniți la protestele Partidului ”Șor” cu ”salarii” cuprinse între 400 lei și 100 euro pe zi. Formaţiunea politică ar lua bani de la o grupare infracţională

Între 400 de lei moldoveneşti şi 100 de dolari! Atât primesc unii participanţi la acţiunile de protest din faţa Parlamentului şi Preşedinţiei, organizate de partidul politic „Şor”, informează procurorii anticorupţie. În prezent, sunt cercetate sursele de finanţare a protestului în cadrul dosarului penal deschis pe baza suspiciunilor că această formaţiune politică ar lua bani de la o grupare infracţională, scrie TVR Moldova.

Fiecare participant la acţiunile de protest din centrul oraşului Chişinău ar avea roluri bine definite. În funcţie de sarcinile pe care le au de îndeplinit, aceştia ar primi între 400 şi 600 de lei, la o manifestatie de stradă. Mai mult ar încasa cei care acceptă să rămână peste noapte în corturi – între 60 şi 100 de dolari. Banii sunt achitaţi pentru fiecare zi de protest, ne-au declarat procurorii anticorupţie.

”Zilnic, Procuratura Anticorupție recepționează diferite sesizări şi informații cu privire la finanțarea din surse obscure a protestului organizat de Partidul Politic „Şor” în faţa sediului Parlamentului şi Președinției. Toate aceste sesizări sunt examinate şi verificate în conformitate cu legislația procesual penală. Potrivit informațiilor investigate, unii protestatari sunt plătiți cu sume de bani ce variază între 400 lei şi 100 dolari SUA” se menţionează în răspunsul oferit pentru TVR Moldova de Procuratura Anticorupţie.

Luni, preşedintele Maia Sandu a declarat, într-o conferinţă de presă, că protestele organizate de partidul politic „Şor” în faţa Parlamentului şi Preşedinţiei sunt finanţate cu bani furaţi. O poziţie similară a avut şi Anastasia Taburceanu, consilierul de comunicare al premierului. 

Partidul politic „Şor” este subiectul unei dosar penal instrumentat de Procuratura Anticorupţie privind finanțarea ilegală a formaţiunii şi a campaniei sale electorale pentru alegerile locale din 21 noiembrie, anul trecut. 

Reprezentanţii partidului ar fi falsificat rapoartele contabile pentru primul semestru al anului 2022, iar persoane din conducere ar fi acceptat finanțarea ilegală, din partea unui grup infracţional organizat. Cinci persoane au statut de învinuit, printre care şi deputatul Marina Tauber, care este în arest la domiciliu, iar altele două au statut de bănuit. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, toţi riscă până la cinci ani de închisoare.

Cauza oficială a morții a Reginei Elisabeta a II-a. Ce scrie în certificatul de deces

National Records of Scotland a dat publicității joi certificatul de deces al Reginei Elisabeta a II-a și, potrivit acestuia, ea a murit de bătrânețe.

Cauza oficială a morții a Reginei Elisabeta a II-a. Ce scrie în certificatul de deces

În certificat sunt precizate data morții – 8 septembrie – și locul – Castelul Balmoral din Scoția, potrivit BBC, citează digi24.ro.

Documentul a fost semnat de fiica ei, Prințesa Anne. Moartea Reginei a fost înregistrată în Aberdeenshire, pe 16 septembrie, de către grefierul șef al Scoției, Paul Lowe.

În certificatul de deces au fost menționate și numele părinților ei, regele George al VI-lea și Elizabeth Bowes-Lyon.

În seara de 8 septembrie, Palatul Buckingham a transmis un comunicat prin care anunța moartea Reginei Elisabeta a II-a, după 70 de ani de domnie: „Regina a murit în pace în această seară, la Balmoral”.

Un stol imens de cocostârci a fost observat de localnici deasupra Tiraspolului
Articolul anterior
Premieră muzicală de la Evelina Negru! Tânăra interpretă de la noi a lansat o piesă superbă
Articolul următor