Maia Sandu a efectuat o inspecție la SA CET-NORD din Bălți

Și-a pus casca și a mers să inspecteze SA „CET-NORD” din Bălți. Astfel, Maia Sandu a vrut să facă cunoștință cu rezultatele investițiilor europene pentru întreprindere și să se convingă de faptul că locuitorii din municipiu vor primi neîntârziat și fără probleme agentul termic.

Maia Sandu și-a pus casca și a mers să inspecteze SA CET-NORD din BălțiFoto: nordnews.md

Șefa statului a rămas impresionată de procesul de modernizare, care, spune ea, trebuie să continue pentru că „investițiile în domeniul energetic sunt importante”, transmite nordnews.md.

„Am văzut care au fost investițiile recente, am discutat cu domnul director despre faptul că încălzirea centralizată, în pofida multor discuții, este cea mai eficientă, dacă se fac investiții. Este bine să avem aceste discuții cu cetățenii pentru ca ei să înțeleagă că este bine să ne conectăm la încălzirea centralizată”, spune Maia Sandu.

Directorul SA „CET-NORD” a declarat că pregătirile pentru sezonul rece sunt în toi și că depun efort pentru ca locuitorii din Bălți să achite cât mai puțin pentru căldură.

„Suntem în proces de pregătire pentru sezonul rece. Lucrările de pregătire sunt gata în proporție de 65%. Facem tot posibilul pentru ca încălzirea centralizată să devină un privilegiu, dar nu o povară pentru cetățeni”, susține Marian Brînza, directorul SA „CET-NORD”.

În ultimii ani, societatea pe acțiuni a valorificat un împrumut BERD de 10,7 milioane de euro. O parte din bani au fost investiți în instalarea unei centrale noi de cogenerare și 169 de puncte termice individuale.Publicitate

Recent, BERD a acordat întreprinderii un nou împrumut în valoare de 15 milioane de euro, care presupune noi investiții în următorii trei ani în sistemul termoenergetic din Bălți. Din acești bani, „CET-NORD” și-a achitat deja datoria istorică rămasă de 77 de milioane de lei furnizorului MoldovaGaz.

Bălțenii speră că vizita Maiei Sandu în municipiu va aduce rezultate în viitorul apropiat.

„Ea, totuși, e președintă, ea trebuie să facă tot ce e bun, nu doar pentru țară, dar și pentru diferite orașe, ca Bălțiul, de exemplu. Ea, iată, ne-a vizitat, poate a revizuit unele decizii.”

„Dacă e să ne referim la municipiu, totuși, ar fi partea financiară. Adică, taxele, care sunt achitate să rămână în mare parte aici, pe loc. Adică, să nu plece tot la centru. Asta ar fi cred că de bază.”

„Să fie ceva renovări și să se gândească la popor și să aibă grijă mai mult de noi.”

„Desigur, mi-aș dori ceva bun, căci se întâmplă foarte multe rele. Mi-aș dori liniște, mi-aș dori să am de lucru”, spun oamenii.

Tot ieri, șefa statului a vizitat o uzină din cadrul Zonei Economice Libere Bălți.

ATENȚIE! Limitați plimbările în aer liber! Ce a acoperit Moldova peste noapte? Agenția Mediului vine cu explicații

Agenția de Mediu informează că, condițiile meteorologice atestate ca precipitații atmosferice, au favorizat dispersarea particulelor de praf în atmosferă și ca rezultat nu au contribuit la acumularea lor în stratul atmosferic. Particulele de praf s-au amestecat cu picăturile de ploaie, astfel, conform observațiilor efectuate de Agenția de Mediu nu s-au înregistrat depășiri ale valorile concentrațiilor PM10 și PM 2,5 la stațiile automate din mun. Chișinău și s. Mateuți, r Rezina.

      Picăturile de ploaie cu praf nu prezinta în aer un pericol semnificativ pentru sănătate, cu excepția persoanele cu afecțiuni respiratorii preexistente, cum ar fi astmul sau bronșita. Particulele de praf vor influența cumulativ clădirile, monumentele istorice, precum și calitatea apelor de suprafață și a vegetației.

      Pe data de 24 aprilie, pe teritoriul țării, în atmosfera inferioară și mijlocie, conform observațiilor Serviciului Hidrometeorologic de Stat al R. Moldova vor predomina masele de aer care se vor deplasa din sectorul de sud-vest. Lipsa precipitațiilor pot crea premise spre majorarea nesemnificativă a concentrațiilor PM10 și PM 2,5 în aer. Însă în data de 25 aprilie influența frontului atmosferic și ploile prognozate vor contribui la dispersia poluanților din aer.

      Agenția de Mediu recomandă persoanelor vulnerabile să limiteze plimbările în aer liber și lucrările fizice pe parcursul acestor zile.

ATENȚIE! Recenzorii trebuie să prezinte obligatoriu legitimația. Circa 4 mii de recenzori merg din casă în casă

În perioada 8 aprilie -7 iulie 2024 în Republica Moldova se desfășoară Recensământul populației și locuințelor (RPL). În această perioadă, circa 4 mii de recenzori merg din casă în casă pentru a colecta date despre populație și locuințe.

În legătură cu întrebările și îngrijorările expuse în cadrul apelurilor la Linia verde a RPL 0800 800 24, precum și în mediul online despre activitatea recenzorilor, Biroul Național de Statistică (BNS) vine cu următoarele concretizări.

Recenzorii sunt echipați cu chipiu, tricou și/sau vestă, rucsac și tabletă – toate cu logo-ul Recensământului. De asemenea, ei trebuie să prezinte obligatoriu legitimația de recenzor.

Orarul de lucru al recenzorilor nu este unul fix, ci unul flexibil, în dependență de specificul activității de bază al fiecăruia (student, angajat cu normă întreagă sau parțială, casnic etc.). Intervalul în care ar putea efectua recenzarea este între orele 08:00 și 21:00. Preponderent, recenzorii vizitează gospodăriile seara, în intervalul 17:00-21:00, și în zilele de odihnă (sâmbătă și duminică), în intervalul 10:00-21:00.

La finalul interviului, înainte ca recenzorul să transmită datele completate în aplicația de pe tabletă, acestea pot fi verificate de către respondent.

Reamintim că, dacă apar îngrijorări sau nelămuriri cu privire la identitatea recenzorului sau calitatea recenzării, populația poate apela la Linia verde a RPL 0 800 800 24 (apel gratuit), scrie la adresa de e-mail rpl2024@statistica.gov.md sau în chatul de pe pagina dedicată recensământului www.statistica.gov.md/RPL2024, pentru a informa despre abaterile în procesul de recenzare, de exemplu, dacă recenzorul:

  • nu a prezentat legitimația de recensământ;
  • nu a purtat nici o piesă de vestimentație cu însemnele recensământului;
  • nu a pus toate întrebările din chestionarele de recensământ;
  • a încercat să expună propriile viziuni, pentru a influența cumva alegerea răspunsurilor;
  • a selectat alte răspunsuri decât cele oferite de persoana recenzată și a refuzat să modifice răspunsurile la solicitarea acestuia;
  • a refuzat să explice persoanei recenzate unele întrebări din chestionar, la solicitare;
  • nu a completat datele colectate direct pe tabletă etc.

BNS informează că, fiecare adresare este analizată minuțios. În cazul constatării abaterilor de la procesul de recenzare stabilit de către BNS, personalul temporar de recensământ va fi sancționat, după caz, eliberat din poziția deținută.

BNS îndeamnă populația țării să fie deschisă și să ofere recenzorilor informația completă și corectă.

Mai multe răspunsuri la întrebările frecvente pot fi consultate pe site-ul oficial web al BNS, la pagina Întrebări frecvente.

Șeful Postului Vamal „Aeroportul Internațional Chișinău” a demisionat

Șeful Postului Vamal „Aeroportul Internațional Chișinău”, Alexandru Vacri, și-a dat demisia. Despre aceasta a declarat pentru unimedia.info, Tatiana Șompol, șefa Secției a Relații cu Publicul al Serviciului Vamal.

„Funcționarul vamal a depus cerere de demisie. La moment se examinează conform prevederilor legale în vigoare”, a declarat Tatiana Șompol, șefa Secției a Relații cu Publicul al Serviciului Vamal.

 Un scandal a avut loc la Aeroport. Mai multe persoane, care se întorceau de la Moscova, unde a fost format blocul politic „Victoria” au fost ținute ore în șir la Aeroport. Potrivit Poliției de Frontieră, pasagerilor li s-a solicitat la controlul vamal verificarea bagajelor, moment în care „aceștia au manifestat opoziție și au încercat agresiv să eludeze controlul, adresând cuvinte jignitoare și provocatoare în direcția funcționarilor vamali și a polițiștilor de frontieră”.

La Bălți au fost aduse Moaștele Sfintei Matrona de la Moscova
Articolul anterior
Energoatom denunță un atac cibernetic rus fără precedent
Articolul următor