Maia Sandu cere Guvernului să ia în considerare nevoile sistemului medical și ale mediului de afaceri

Preşedintele ales Maia Sandu a îndemnat Guvernul să ia în considerare nevoile domeniului medical şi mediului de afaceri, atunci când formează bugetul pentru anul 2021.

separator

Potrivit agenţiei Infotag, ea a anunţat acest lucru miercuri, într-un briefing la oficiul Partidului „Acţiune şi Solidaritate” (PAS), pe care îl conduce.

Ea a menţionat că „situaţia pandemică din Moldova a devenit una critică – sistemul de sănătate funcţionează la maximum, spitalele sunt suprapline, au lipsă de medicamente şi echipamente de protecţie, cetăţenii, atât cu COVID-19, cât şi cu alte boli nu pot accesa serviciile medicale”.

„Îndemn Guvernul, atunci când formează bugetele pentru anul viitor, să ofere tot ce este necesar sistemului de îngrijire a sănătăţii, atât pentru tratamentul pacienţilor cu COVID-19, cât şi al altor boli, să ofere finanţare adecvată pentru a motiva personalul medical”, a spus ea.

Sandu a îndemnat, de asemenea, autorităţile „să asigure cu tratament gratuit pacienţii cu COVID-19 care se tratează la domiciliu”, precum şi „să folosească, cât mai curând posibil, cele 240 de paturi din spitalul Vorniceni”.

Lidera PAS a îndemnat ca în bugetul de stat pentru anul viitor să fie adăugată „asistenţă reală pentru agenţii economici”.

„Pentru aceasta, colegii mei din Parlament vor propune o serie de măsuri. Acestea includ posibilitatea de a restructura plăţile către stat fără a calcula penalităţi, scutirea pe parcursul unui an de impozite pe salarii pentru angajarea celor care au rămas fără muncă din cauza crizei şi o rată zero pentru reinvestirea profiturilor. Vom propune, de asemenea, crearea unui fond care să garanteze împrumuturi şi compensaţii pentru salarii”, a spus Sandu.

De asemenea, ea a îndemnat autorităţile să „simplifice mecanismele de acordare a asistenţei, astfel încât aceasta să nu rămână doar pe hârtie”.

„În acelaşi timp, în bugetul pentru anul viitor ar trebui incluse despăgubiri pentru daunele suferite de agricultură. Cel mai important lucru este să oferim asistenţă cetăţenilor care şi-au pierdut veniturile din cauza crizei şi nu au economii”, a spus Sandu.

1.570 cazuri noi de Covid-19, confirmate în ultimele 24 de ore
Articolul anterior
Moldova: Coronavirusul a ucis încă 21 de persoane. Cel mai tânăr pacient avea 36 de ani
Articolul următor
Alte articole interesante