Maia Sandu: ,,Cetățenii din UTA Găgăuzia se bucură de o autonomie cum nu există nicăieri în Europa şi Rusia”

Găgăuzii se bucură de o autonomie cum nu există nicăieri în Europa şi Rusia. Este declarația președintelui Maia Sandu, care a mers astăzi în sudul Republicii Moldova, la Comrat. La Universitatea de Stat din Comrat, şeful statului a ţinut un discurs cu accente pe securitatea din regiune, menţinerea păcii şi politica naţională. Vizita are loc la o zi după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că atât în autonomia găgăuză, cât şi în regiunea transnistreană, nu s-ar respecta interesele populaţiei rusofone din Republica Moldova.

May be an image of 1 person and standing

La Comrat, Maia Sandu a avut o întrevedere cu preşedintele Adunării Populare a Unităţii Teritorial-Administrativ găgăuze, Dmitri Konstantinov, şi cu aleşii locali. Presa locală scrie că başcanul Irina Vlah nu a fost invitată la întrevederi, aşa că s-a întâlnit cu Maia Sandu în stradă. Serviciul de presă al Președinției a dezminţit însă această informaţie.

„Sper că astăzi vom avea o întrevedere bună. Regret că serviciul dumneavoastră de protocol, intenționat sau nu știu, nu m-a anunțat.”

La Universitatea de Stat din Comrat, preşedintele Maia Sandu a vorbit despre faptul că autonomia găgăuză este funcţională şi se bucură de multe competenţe şi privilegii.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Nici o autonomie din Uniunea Europeană nu are puteri atât de largi ca unitatea teritorial-autonomă Gagauz-Yeri din Republica Moldova. În Uniunea Europeană sunt multe entități autonome. Subiecții Federației Ruse, fie că este vorba de republică, teritoriu, regiune autonomă sau raion, nu au aceleași împuterniciri ca Gagauz-Yeri.”

Maia Sandu a făcut un apel la pace şi solidaritate, mai ales, în contextul războiului la hotar.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Păstrarea păcii este obiectivul primordial pentru noi toți. Și vom face tot ce ne stă în puteri pentru a realiza acest lucru. Pentru toți cetățenii Republicii Moldova este important să prevină încercările de a semăna haos în Republica Moldova, de a diviza cetățenii pe criterii naționale, etnice sau teritoriale. Nu ar trebui să permitem nimănui să ne insufle suspiciune și neîncredere unii față de alții.”

Cu un mesaj similar a venit astăzi şi Partidul Unității Naționale, care a făcut apel la toți cetățenii să nu se lase provocați, deoarece acest lucru ar putea duce la destabilizarea situației în regiune. La Comrat, Sandu a vorbit şi despre posibilitatea localnicilor de a învăța limba română, mai ales că, din anul 2023, în autonomia găgăuză va fi lansat un program național de studiere a limbii române.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Este importantă și studierea limbii române. Acesta este, de asemenea, unul dintre fundamentele coeziunii sociale, includerea UTA Găgăuzia în viața culturală, socială și politică a țării. Știu că există cerere pentru a învăța limba română. Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a dat un exemplu demn de urmat, declarând și demonstrând că vorbește limba română.”

Pe final, preşedintele a declarat că dialogul între Chișinău și Comrat va continua în interesul tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Aproape 2.500 de protestatari contra mobilizării lui Putin, arestați în Rusia

Numărul celor arestați în Rusia pentru că au protestat împotriva mobilizării militare parțiale a ajuns la aproape 2.500, iar manifestațiile de protest s-au răspândit în 35 de orașe ale țării, într-un moment când chiar și voci pro-Kremlin au pus sub semnul întrebării modul cum se aplică ordinul de mobilizare, scrie moldova.europalibera.org.

Până pe 25 septembrie fuseseră arestați 2.353 de oameni, și cel puțin alți 141 pe 26 septembrie, potrivit organizației carmonitorizează arestările politice din Rusia OVD-Info. Serviciul Realități Caucaziene al Europei Libere a relatat că poliția din republica federativă rusă Daghestan a dispersat duminică un grup de oameni care-și explimau la Mahaickala nemulțumirea față de decretul de mobilizare.

Protestele au izbucnit în întreaga Rusia la câteva ore după ce Vladimir Putin a anunțat pe 21 septembrie că a semnat decretul de mobilizare parțială pentru a întări trupele rusești din Ucraina, în urma înfrângerilor suferite după contra-ofensiva declanșată de armata ucraineană pe 6 septembrie în estul și sudul Ucrainei.

Autoritățile ruse spun că mobilizarea parțială va chema la arme aproximativ 300.000 de rezerviști, oameni cu experiență militară relevantă.

Decizia Kremlinului de a mobiliza noi forțe pentru războiul neprovocat pe care l-a declanșat în Ucraina – și care a ucis cam 80.000 de ruși până acum – a stârnit mânia unei părți a populației ruse.

Pe 24 septembrie, Putin a promulgat legea aprobată de Duma de stat care înăsprește pedepsele pentru capitulare voluntară, distrugerea armamentului din dotare, dezertare sau insubordonare, dacă aceste infracțiuni sunt comise în timp de mobilizare militară, sau situaţii de luptă.

Mobilizarea i-a făcut pe mii de ruși să încerce să-și părăsească țara, și a provocat critici după ce au apărut relatări privind mobilizarea forțată a unor bărbați cu vârste care depășesc limita prevăzută pentru recrutare, sau sunt inapți medical pentru serviciul militar .

Într-o postare pe Telegram pe 25 septembrie, președinta Consiliului Federației (camera superioară a Parlamentului de la Moscova), Valentina Matvienko a spus că aceste excese sunt inacceptabile și că e absolut normal ca ele să declanșeze reacții contrare în societate.

Iar luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, a recunoscut că au existat erori la chemarea sub arme, spunând că ele vor fi corectate de guvernatorii regionali și de ministerul Apărării.

Spînu explică ce se poate întâmpla dacă Rusia ne va sista livrarea gazelor: „Indiferent de scenariu, în luna octombrie suntem asigurați”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că gigantul rus Gazprom încă nu a confirmat livrarea de gaze naturale pentru R. Moldova pentru luna octombrie 2022. Potrivit ministrului, discuțiile continuă, iar în următoarele zile vom afla dacă țara noastră va primi sau nu gaz din Rusia. Totuși, Andrei Spînu spune că dacă din 1 octombrie Gazprom sistează livrarea de gaze naturale, R. Moldova are „rezerve de aproximativ 35 de milioane de metri cubi” care „ar putea fi suficiente pentru luna octombrie”. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la ProTV, scrie zdg.md.

„Menținem comunicarea (cu Gazprom n. red.) și vom vedea în zilele următoare dacă vor livra sau nu (gaze naturale după 1 octombrie n. red.).

(…) Guvernul face tot posibilul ca să avem în continuare gaz. Avem rezerve de aproximativ 35 de milioane de metri cubi. Din 1 octombrie, dacă nu vom primi gaz de la Gazprom, acest gaz (din rezervă n. red.) va fi utilizat și livrat cetățenilor. (…) Indiferent de scenariu, pentru luna octombrie noi suntem asigurați, acelea rezerve, plus trecerea Termoelectrica pe păcură și mai sunt alte întreprinderi care pot trece pe păcură. Această cantitate pe care o avem în rezerve ar putea fi suficientă pentru luna octombrie”, explică Andrei Spînu.

Prețul de achiziție a gazelor naturale importate de R. Moldova în luna septembrie este de circa 1 882 de dolari pentru o mie de metri cubi, adică cu peste 424 de dolari mai mult decât în luna august.

În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021. De atunci, prețul pentru gazele naturale a fost majorat de câteva ori, mai scrie sursa citată.

În Italia, un avion a fost distrus de fulger. Piloții au fost nevoiți să efectueze o aterizare de urgență

Un avion al companiei aeriene EasyJet a fost lovit de fulger în timpul unui zbor efectuat duminică, 25 septembrie 2022, provocând panică în rândul celor 90 de pasageri prezenți la bord.

Este prima dată în ultimii 15 ani când un avion este lovit de fulger în zbor, în Italia, relatează ziarul italian Corriere del Mezzogiorno.

Conform sursei citate, aeronava companiei EasyJet a decolat ieri de la Milano și se îndrepta spre Napoli, dar o furtună care s-a abătut asupra regiunii Campania a împiedicat-o să mai ajungă la destinație.

Un fulger, care a lovit o aripă a avionului în timpul zborului, i-a constrâns astfel pe piloți să devieze de la traseu și să efectueze o aterizare de urgență pe aeroportul Karol Wojtyla din Bari, în regiunea Puglia.

Din fericire, nici cei 90 de pasageri, și nici personalul de bord nu au fost răniți în timpul acestui incident, dar s-a creat panică mare în rândul acestora.

Pasagerii au fost transportați ulterior cu un autocar la Napoli, mai precizează sursa citată.

sursa

Garry Kasparov cere UE să nu mai acorde vize turistice ruşilor. ,,Nu poate fi turism în timp de război”
Articolul anterior
Video șocant! Momentul în care un bărbat abuzează sexual un copil în scara unui bloc din capitală
Articolul următor