Maia Sandu, după Adunarea Judecătorilor: „Cei care nu-și pot justifica averile și abuzurile au ținut lecții de moralitate”

Președinta Maia Sandu s-a arătat nemulțumită de Adunarea Generală a Judecătorilor, care a avut loc vineri, menționând că aceasta s-a desfășurat cu încălcarea legii. Mai mult, șefa statului a menționat că motivul invocat de judecători pentru întreruperea ședinței este unul „neserios”. Președinta a constatat că „justiția a fost sechestrată de interesul personal al unor judecători”, transmite tv8.md.

Maia Sandu: Moldova are nevoie de susţinerea partenerilor pentru  consolidarea independenţei energetice | adevarul.ro

„Adunarea s-a desfășurat cu încălcarea legii. Spre exemplu, legea nu prevede posibilitatea întreruperii ședinței. MAI mult decât atât, persoanele care au fost implicate în organizarea și conducerea acestei ședințe se aflau în conflict de interes. Unii dintre ei nu au fost reconfirmați în funcție, iar alții nu au fost admiși pentru a candida la CSM de către Comisia Pre-vetting. Tot ce au reușit să arate judecătorii deschis și în văzul lumii este că justiția a putrezit și nu își dorește sau nu poate să se trateze. Unii judecători au demonstrat că scopul lor nu este să facă justiție, dar să compromită justiția. De ce o parte din judecători nu au vrut să aibă parte de un CSM funcțional și în continuare nu vor asta? Anume această instituție este organul de autoguvernare din sistemul judecătoresc care propune candidaturile pentru judecătorii din toată țara. Dacă nu există CSM, nu pot fi numiți și promovați judecătorii și nici nu pot fi aplicate măsuri disciplinare”, a declarat Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă susținute supă ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Potrivit șefei statului, motivul invocat de judecători pentru întreruperea ședinței nu este unul valid.

„A fost invocată situația necesității examinării contestațiilor celor care nu au trecut pre-vettingul, dar trebuie să amintim că legea spune foarte clar că, contestațiile trebuiesc examinate în termen de zece zile. Termenul a expirat, deci această justificare este neserioasă. O parte din judecători au decis vineri să blocheze toate procesele din sistem și să pună piedici schimbărilor din justiție. Cei care nu-și pot justifica nici averile, nici abuzurile comise, nici protecția unor corupți, au ținut lecții de moralitate cetățenilor.

Constatăm că justiția a fost sechestrată de interesul personal al unor judecători, care au lăsat criminali în libertate, care au permis ca laundromatul, furtul miliardului să rămână nepedepsite sau au invalidat alegeri democratice. Din păcate, acești judecători refuză să participe tocmai la actul justiției. Acest lucru  nu ne împiedica să construim o justiție puternică și independentă. Independența judecătorilor nu înseamnă independența corupției. Respectul pentru puterea judecătorească se bazează pe respectul puterii judecătorești pentru lege. Una fără alta nu poate exista. Stimați judecători, vreau să fiți atenți la mesajul meu. Aveți de ales – continuați să fiți parte a problemei sau deveniți parte a soluției. Reforma justiției va fi dusă la bun sfârșit”, a mai spus președinta.

Amintim că la Chișinău are loc Adunarea Generală a Judecătorilor, la care urmează să fie aleși patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul celor cinci judecători, toți din prima instanță, care au promovat evaluarea în cadrul Comisiei Pre-Vetting. Ulterior, ședința a fost întreruptă.Chestiunea privind alegerea membrilor CSM, din rândul judecătorilor urmează să fie examinată pe 28 aprilie 2023, după ce CSJ se va pronunța pe marginea contestațiilor depuse de candidații care nu au promovat evaluarea în cadrul Comisiei Pre-Vetting.

Un nou incident șocant într-un troleibuz din Capitală. Căruciorul unei femei, în care se afla un copil, prins între uși

La mai mult de o lună de la teribilul accident cu implicarea transportului public în Capitală, în urma căruia a murit o fetiță de 12 ani, în spațiul public a fost denunțat un alt caz în care o persoană a avut de suferit. 

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane

E vorba despre o femeie care încerca să iasă din troleibuzul 21, împreună cu copilul său de 7 luni. Aceasta susține că șoferul nu s-ar fi asigurat și căruciorul ar fi fost prins între uși. Ulterior, conducătorul troleibuzului ar fi deschis ușile.

Potrivit mamei, totul s-a întâmplat pe 25 aprilie, în jurul orei 12:45, pe str. Alba-Iulia din Capitală.

Contactată de TV8, purtătoarea de cuvânt a Regiei Transport Electric Chișinău, Felicia Rusu, a precizat că RTEC s-a autosesizat pe acest caz.

„A fost luată legătura și direct cu doamna. Urmează să se întreprindă toate măsurile necesare”, a declarat aceasta.

O minoră a alertat poliția și declară că a fost violată, la Dondușeni

O copilă ar fi fost violată într-o localitate din raionul Dondușeni. Oamenii legii au declarat că cazul a fost înregistrat pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, fiind inițiat un proces penal.

O minoră de 13 ani, salvată de la viol de către un polițist de frontieră |  Mamaplus

„În cazurile în care sunt implicați minori, Poliția are responsabilitatea de a proteja drepturile recunoscute prin lege ale minorilor”, au menționat oamenii legii, conform Unimedia.

Președinta Maia Sandu a discutat cu mai mulți reprezentanți ai societății civile despre Adunarea „Moldova Europeană”, din 21 mai

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început discuțiile cu societatea civilă despre Adunarea „Moldova Europeană”, care va avea loc la 21 mai.

Șefa statului a vorbit cu experți și formatori de opinie, care au dat curs invitației, că este nevoie să transmitem comunității europene un mesaj puternic de unitate din partea cetățenilor noștri, care își doresc să fie parte a familiei europene.

,,Unindu-ne forțele vom reuși să ducem Moldova în Uniunea Europeană”.

O fetiță de 4 ani s-a pierdut. Carabinierii au găsit-o și au înapoiat-o mamei
Articolul anterior
Atenție, călători! Restricție de circulație a troleibuzelor pe o stradă din Capitală
Articolul următor