Președinta Maia Sandu s-a arătat nemulțumită de Adunarea Generală a Judecătorilor, care a avut loc vineri, menționând că aceasta s-a desfășurat cu încălcarea legii. Mai mult, șefa statului a menționat că motivul invocat de judecători pentru întreruperea ședinței este unul „neserios”. Președinta a constatat că „justiția a fost sechestrată de interesul personal al unor judecători”, transmite tv8.md.

„Adunarea s-a desfășurat cu încălcarea legii. Spre exemplu, legea nu prevede posibilitatea întreruperii ședinței. MAI mult decât atât, persoanele care au fost implicate în organizarea și conducerea acestei ședințe se aflau în conflict de interes. Unii dintre ei nu au fost reconfirmați în funcție, iar alții nu au fost admiși pentru a candida la CSM de către Comisia Pre-vetting. Tot ce au reușit să arate judecătorii deschis și în văzul lumii este că justiția a putrezit și nu își dorește sau nu poate să se trateze. Unii judecători au demonstrat că scopul lor nu este să facă justiție, dar să compromită justiția. De ce o parte din judecători nu au vrut să aibă parte de un CSM funcțional și în continuare nu vor asta? Anume această instituție este organul de autoguvernare din sistemul judecătoresc care propune candidaturile pentru judecătorii din toată țara. Dacă nu există CSM, nu pot fi numiți și promovați judecătorii și nici nu pot fi aplicate măsuri disciplinare”, a declarat Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă susținute supă ședința Consiliului Suprem de Securitate.
Potrivit șefei statului, motivul invocat de judecători pentru întreruperea ședinței nu este unul valid.
„A fost invocată situația necesității examinării contestațiilor celor care nu au trecut pre-vettingul, dar trebuie să amintim că legea spune foarte clar că, contestațiile trebuiesc examinate în termen de zece zile. Termenul a expirat, deci această justificare este neserioasă. O parte din judecători au decis vineri să blocheze toate procesele din sistem și să pună piedici schimbărilor din justiție. Cei care nu-și pot justifica nici averile, nici abuzurile comise, nici protecția unor corupți, au ținut lecții de moralitate cetățenilor.
Constatăm că justiția a fost sechestrată de interesul personal al unor judecători, care au lăsat criminali în libertate, care au permis ca laundromatul, furtul miliardului să rămână nepedepsite sau au invalidat alegeri democratice. Din păcate, acești judecători refuză să participe tocmai la actul justiției. Acest lucru nu ne împiedica să construim o justiție puternică și independentă. Independența judecătorilor nu înseamnă independența corupției. Respectul pentru puterea judecătorească se bazează pe respectul puterii judecătorești pentru lege. Una fără alta nu poate exista. Stimați judecători, vreau să fiți atenți la mesajul meu. Aveți de ales – continuați să fiți parte a problemei sau deveniți parte a soluției. Reforma justiției va fi dusă la bun sfârșit”, a mai spus președinta.
Amintim că la Chișinău are loc Adunarea Generală a Judecătorilor, la care urmează să fie aleși patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul celor cinci judecători, toți din prima instanță, care au promovat evaluarea în cadrul Comisiei Pre-Vetting. Ulterior, ședința a fost întreruptă.Chestiunea privind alegerea membrilor CSM, din rândul judecătorilor urmează să fie examinată pe 28 aprilie 2023, după ce CSJ se va pronunța pe marginea contestațiilor depuse de candidații care nu au promovat evaluarea în cadrul Comisiei Pre-Vetting.