Maia Sandu: ,,Guvernul discută cu mai multe companii. Sperăm ca în următoarele săptămâni să reușim să creștem numărul de zboruri”

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, declară că în prezent Guvernul discută cu mai multe companii aeriene pentru creșterea „în următoarele trei-patru săptămâni” a numărului de zboruri în și din R. Moldova.

Maia Sandu: ,,Îmbunătăţirea calităţii asistenţei medicale acordate  cetăţenilor ţării rămâne una dintre priorităţile autorităţilor" | Unica.md

Declarația a fost făcută în contextul în care operatorul aerian Air Moldova a anulat mai multe zboruri pe parcursul ultimelor luni, iar din 2 mai și-a sistat cursele, transmite zdg.md.

În cadrul emisiunii „Bună Seara” de la Moldova 1, președinta Maia Sandu a menționat că administrația anterioară a aeroportului nu a fost interesată de crearea condițiilor pentru ca alte companii aeriene să vină în țara noastră.

„O problemă a fost faptul că până acum Aeroportul a fost în mâinile grupării Șor, care nu a fost interesată să creeze condiții pentru ca alte companii să vină în R. Moldova. Acum administrarea aeroportului a revenit în mâinile statului și s-au început negocierile cu potențiale companii. (…) Guvernul discută cu mai multe companii și sperăm că în următoarele trei-patru săptămâni să reușim să creștem numărul de zboruri”, a declarat președinta Maia Sandu în cadrul emisiunii Bună Seara de la Moldova 1.

Începând cu luna februarie, Air Moldova a anulat o serie de zboruri. Reprezentanții companiei aeriene au declarat anterior că se confruntă cu „dificultăți operaționale, motivul fiind deficiența de flotă”. Ulterior, în urma efectuării unui control de stat inopinat, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a constatat că „operatorul aerian Air Moldova a admis mai multe încălcări privind rambursarea mijloacelor bănești în contextul zborurilor anulate” și a sancționat compania.

Din 14 martie 2023 operatorul aerian Wizz Air și-a suspendat toate zborurile pe/de pe Aeroportul Internațional Chișinău, „ca urmare a evoluțiilor recente din R. Moldova și a riscului ridicat, dar nu iminent, din spațiul aerian al țării”.

Vladimir Zelenski acuză Rusia că ascunde trupurile după ruperea barajului Kahovka

Rusia a format grupuri speciale pentru a colecta şi ascunde cadavrele persoanelor ucise în urma ruperii barajului Kahovka din sudul Ucrainei, a declarat joi preşedintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

Putin nüvə təhdidinə davam etsə... – Zelenski - GlobalInfo.az

„Răul rus a format grupuri speciale acolo pentru a îndepărta şi, evident, a ascunde cadavrele victimelor”, a declarat Zelenski în discursul său video de joi seara, transmite news.ro.

El a descris situaţia din părţile ocupate de Rusia din regiune ca fiind „catastrofală, ca să nu spunem altfel”.

Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că se află în spatele breşei.

Distrugerea barajului a făcut ca apele mari să curgă în cascadă în părţi din sudul Ucrainei în aval de baraj, în special în regiunea Herson, ocupată parţial de trupele ruseşti.

Mulţi oameni au fost nevoiţi să se urce pe acoperişuri pentru a aştepta să fie salvaţi, iar Ucraina a acuzat forţele de ocupaţie ruseşti de inacţiune în ceea ce priveşte ajutorarea celor afectaţi. Locuitorii au rămas fără canalizare şi apă potabilă.

Oficialii ucraineni au stabilit un bilanţ oficial de 21 de morţi, inclusiv cinci persoane care au murit din cauza a ceea ce au descris ca fiind bombardamente ruseşti în timpul operaţiunilor de evacuare. Oficialii ruşi au comunicat un bilanţ de 46 de morţi.

Armata ucraineană a declarat joi că situaţia epidemiologică din zonele afectate s-a înrăutăţit brusc, în special în ceea ce priveşte răspândirea hepatitei A. Ministrul ucrainean al Mediului, Ruslan Strileţ, a estimat la peste 1,5 miliarde de dolari costul de până acum al pagubelor provocate de catastrofă.

Un minor de 17 ani, condamnat după ce a furat bunuri de sute de mii de lei

Un minor de 17 ani a fost condamnat la 8 ani de închisoare după ce a săvârșit 33 episoade furt. Potrivit sentinței, condamnatul urmează să-și ispășească pedeapsa într-un penitenciar pentru minori și tineri.

Testul care poate identifica riscul de depresie la adolescenţi | adevarul.ro

Conform materialelor cauzei, în perioada 2021-2022, minorul a furat bunuri din mai multe oficii, clinici, magazine, cafenele și automobile. Suma totală a prejudiciilor cauzate victimelor se estimează la 475.348 lei.

De asemenea, în noaptea de 22 august 2021, minorul a furat de pe strada Andrei Doga din Capitală o mașină de model BMW E36. La scurt timp, acesta a fost oprit în sectorul Centru din municipiul Chișinău de inspectorii de patrulare. 

Atunci, minorul a fost reținut, iar automobilul transportat la parcarea specializată.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.

Teodor Cârnaț a fost exclus din concursul de la Curtea Constituțională. Explicația juristului: ,,Am așteptat mai mult de doi ani”

Teodor Cârnaț, unul dintre candidații care aspirau la funcția de judecător al Curții Constituționale (CC), din partea CSM, susține că știe de ce concursul a fost anulat deja pentru a doua oară.

teodor cirnat, curtea constitutuinala, judecatori moldova, judecatori cc, demisia curtea constitutionala, teo cirnat avere, judecatori corupti, coruptie curtea constitutionala

Declarația a fost făcută într-un video publicat pe pagina de Facebook, transmite Realitatea.

„Am așteptat mai mult de doi ani de zile concursul la funcția de judecător la Curtea Constituțională. Și astăzi la ședință s-au prezentat doar șapte candidați din 12 și am făcut un demers ca să se amâne concursul, fiindcă judecătorul care va fi selectat nu are legitimitate constituțională de a fi membru al Curții Constituționale. Membrii CSM au refuzat. La fel, am spus că toți membrii CSM sunt în conflict de interese cu Tatiana Răducanu, fiindcă ea a fost membră a Comisiei Pre-Vetting, și toți au primit undă verde de la doamna Răducanu. Și cum toți trebuie să o voteze pe doamna Răducanu la funcția de judecător al CC… Și în scop de protest, de a nu participa la această mascaradă politică, pentru că demult puterea, PAS și președinta au selectat candidatul la CC, eu am boicotat acest concurs. Speram că vremurile bune vor fi altele”, a spus Cârnaț.

Joi, 22 iunie, plenul Consiliului Superior al Magistratului (CSM) a anunțat că a eșuat concursul pentru suplinirea funcției de judecător la Curtea Constituțională (CC). Nici unul dintre cei 11 candidați nu a acumulat numărul necesar de voturi pentru a fi desemnat în calitate de judecător la Înalta Curte, din partea CSM.

Concursul de la CC a eșuat pentru a doua oară. 11 candidați au depus cereri de participare, printre care: Teodor Cârnaț, profesor universitar și jurist, care anterior a mai candidat pentru aceeași funcție, Nina Cernat, președinta interimară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Tatiana Răducanu, fost judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ), dar și judecătorul Gheorghe Balan, fost șef al Inspectoratului General de Poliție (IGP).

Un bărbat de 33 de ani a căzut de la etajul cinci al unui bloc din Chișinău
Articolul anterior
Irina Vlah s-a intâlnit în Rusia cu Rustam Minnihanov, liderul republicii Tatarstan căruia nu i s-a permis să intre în Republica Moldova
Articolul următor