Maia Sandu, la Adunarea Euronest de la Chișinău: ”Vrem să fim parte a Uniunii Europene, vrem să fim parte a lumii libere”

Republica Moldova este hotărâtă să muncească din greu și să meargă înainte pe calea integrării europene. Declarația a fost făcută de Maia Sandu la inaugurarea celei de-a 10-a sesiuni a Adunării Parlamentare Euronest care se desfășoară la Chișinău.

Moldova belongs in the European Union” says President Maia Sandu |  Aktuelles | Europäisches Parlament

„Vrem să fim parte a Uniunii Europene, vrem să fim parte a lumii libere, vrem să supraviețuim ca democrație, vrem să trăim în pace. Împărtășim aceleași valori esențiale, respectul față de drepturile omului, libertate, democrație și statul de drept, solidaritate și ajutor reciproc. Angajamentul nostru comun de a apăra și de a menține pacea sunt valori europene pe care le împărtășim”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a menționat că războiul dus de către Federația Rusă împotriva Ucrainei a aruncat continentul nostru în mijlocul unui cutremur geopolitic, iar comunitatea internațională trebuie să facă tot ce-i stă în putință pentru a ajuta Ucraina să reușească să învingă.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola a adresat un mesaj video în cadrul celei de-a 10-a sesiune a Adunării Parlamentare Euronest ((AP Euronest), care are loc în premieră la Chișinău. Metsola dă asigurări că Parlamentul European este gata să sprijine Republica Moldova în îndeplinirea aspirațiilor în raport cu Uniunea Europeană.

Amintim, în jur de 100 de oficiali din ţările Parteneriatul Estic şi membri ai Parlamentului European au venit la Chişinău pentru a participa la cea de-a 10-a sesiune a Adunării Parlamentare Euronest. La eveniment a participat şefa statului, Maia Sandu şi preşedintele Parlamentului, Igor Grosu. Misiunea Adunării Parlamentare Euronest este de a promova condiţiile necesare accelerării asocierii politice şi integrării economice între UE şi partenerii est-europeni, de a consolida cooperarea în regiunea.

Chișinăuienii vizitează strada 31 August 1989 pentru a face poze cu caldarâmul istoric al Capitalei

O bogăție istorică a ieșit la suprafață în urma demarării lucrărilor la strada 31 August 1989 din centrul municipiului Chișinău. Un caldarâm vechi de peste 100 de ani ne transpune în misterul senzațional al vremurilor istorice, cu o deosebită admirație pentru trecut. Autorităților le-a venit ideea să păstreze o porțiune din această comoară pe care au pășit înaintașii noștri. Între timp, chișinăuienii încântați merg la fața locului pentru a face poze și a surprinde o fărâmă din istoricul prețios.

Ar putea fi o imagine cu stradă
foto: Eugen Urușciuc

În timp ce unii locuitori ai Capitalei susțin intenția de păstrare a pavajului, alții sunt de părere că acesta nu trebuie păstrat deoarece ar crea incomodități pentru lumea modernă a urbei.

,,Zic: ia dă să ating și eu caldarâmul istoric al Chișinăului 🙂”, a menționat pe facebook Eugen Urușciuc, autorul imaginii de mai sus. Alți internauți au comentat:

,,Foarte frumos 👏

,,Ar fi ideal să fie transformată în alee pietonală”

,,Cât e de frumos”

,,Eu cred ca îs unicul care nu înțelege de ce îi așa de multă agitație cu caldarâmul acesta. Orașul trebuie să fie în primul rând comod pentru oameni și în al doilea rând frumos.

,,Acest pavaj are o mulțime de dezavantaje: el nu este nici comod și nici nu ii tare frumos. Pe el este foarte dificil de deplasat cu cărucioare cu copii, cu biciclete/trotinete, chiar și pentru pietoni îi incomod. Unicul lui plus este faptul că-i foarte vechi, dar pentru o simplă „nostalgie” să creezi atâta disconfort în centrul capitalei, un absurd”, a mai scris un tătic.

MAEIE salută concluziile Consiliului European care reafirmă sprijinul continuu al Uniunii Europene pentru Republica Moldova

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene salută concluziile Consiliului European care reafirmă sprijinul continuu al Uniunii Europene pentru Republica Moldova în procesul de aderare la marea familie europeană.

MAEIE salută concluziile Consiliului European care reafirmă sprijinul continuu al UE

Uniunea Europeană a anunțat că va continua să ofere Republicii Moldova tot sprijinul relevant, inclusiv pentru consolidarea rezilienței, securității, stabilității, economiei și aprovizionării cu energie a țării în fața acțiunilor destabilizatoare ale actorilor externi. De asemenea, va acorda sprijin în procesul de aderare la UE. În acest context, Consiliul European a invitat Comisia Europeană să prezinte un pachet de sprijin înainte de următoarea sa reuniune, transmite IPN.

„Suntem recunoscători pentru angajamentul UE de a consolida rezistența, securitatea, stabilitatea, economia și securitatea energetică a Republicii Moldova, în special în contextul încercărilor unor actori externi de a destabiliza țara noastră”, menționează Ministerul de Externe într-un comunicat de presă.

Potrivit MAEIE, Republica Moldova este pe deplin angajată în calea sa de aderare la Uniunea Europeană și apreciază sprijinul UE în acest sens.

Meteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de +20 grade celsius

Temperaturi record în luna martie. Meteorologii anunță pentru astăzi, 24 martie, temperaturi de +20 grade celsius.

Prognoza-meteo-marți-7-aprilie-2020.-În-ce-zone-din-țară-se-vor-înregistra-cele-mai-ridicate-temperaturi.-Anunțul-meteorologilor-2  | Unica.md

Temperatura maxima a zilei se va încadra între +15..+20ºC. Temperaturile minime ale nopții următoare se vor situa între +1..+6°C.

Precipitațiile continuă să lipsească. Vântul va sufla slab spre moderat.

Japonia acordă 5,5 miliarde de dolari Ucrainei la împlinirea unui an de la invazia rusă și îl invită pe Vladimir Zelenski la summitul G7
Articolul anterior
ANSA, despre cerințele de etichetare a produselor vitivinicole și producției alcoolice: Ce trebuie să cunoască comercianții și consumatorii
Articolul următor