Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează astazi, 12 ianuarie, o vizita oficiala la Kiev, la invitația omologului său ucrainean Volodimir Zelenski. În cadrul discuțiilor oficiale, cei doi șefi de state au promis că relațiile bilaterale între Moldova și Ucraina se vor îmbunătăți.
Printre subiectele discutate în cadrul întrevederii se numără accelerarea acordului ce ar permite cetățenilor ambelor state să traverseze frontiera doar în baza buletinului de identitate; necesitatea de a diversifica sursele de energie; aprovizionarea cu apă a localităților de pe ambele maluri ale râului Nistru ca prioritate comună; dezvoltarea infrastructurii rutiere pe traseul Chișinău-Soroca-Yampil-Kyiv, care să asigure cea mai rapidă rută între capitalele celor două state.
Mai jos, discursul Președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski:
„Mult stimata doamna presedinte, in primul rand vreau din suflet sa felicit cetatenii Ucrainei si Moldovei cu ocazia anului nou, Craciun Fericit.
Cred ca 2021 va aduce tarilor noastre succes si prosperitate, multa sanatate tutor cetatenilor nostri. Imi este deosebit de placut sa salut astazi la Kiev presedintele RM, doamna Maia Sandu, precum si pe membrii delegatiei Moldovei. Imi face dubla placere faptul ca prima sa vizita in afara tarii, doamna presedinte o efectueaza anume in Ucraina. Astfel, sunt convins ca 2021 va consolida si relatiile noastre de prietenie si parteneriat, avand in vedere ca tarile noastre nu au doar frontiere comune si trecut comun, dar si o viziune privind viitorul tarilor noasre in calitate de membri cu drepturi depline in cadrul Uniunii Europene. Acesta este unul din aspectele cele mai importante stabilite in cadrul negocierilor”.
,,Nu mai putin important au fost subiectele privind valorile europene si securitatea nationala. Republica Moldova sprijina suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, nu ii este frica sa numeasca Crimeea ucraineana. Am informat in detalii privind situatia din Donbas si solutionarea pasnica. Aceasta este un proces nu simplu si indelungat. Ieri, am avut o pierdere de lupta, un soldat, exprim sincere condoleante familiei. Astazi, noi, de asemenea am discutat privind situatia din Transnistria, din Moldova si am avut un schimb de opinii cu privire la Transnistria, in special avand in vedere rolul de mediator a Ucrainei in formatul 5+2. De asemenea, vreau sa subliniez ca pozitia Ucrainei privind solutionarea transnistreana este neschimbata.
Sprijinim ferm suveranitatea si integritatea Republicii Moldova in cadrul frontierelor recunoscute international. In afara de aceasta, impreuna cu doamna Sandu si echipa dumneaei, am discutat o gama larga de intrebari, in special cu privire la dialogul la cel mai inalt nivel si de a-l face efectiv. Ne-am inteles de a institutiona un Consiliu prezidential, in cadrul caruia vom forma strategia si coordona actiunile pentru a solutiona subiectele relatiilor bilaterale.
Am ajuns de acord cu privire la cooperarea din domeniul energetic, infrastructura, transport si tranzit. Avem o idee ambitioasa cu privire la construirea unei magistrale care va conecta Kiev-ul si Chisinaul. Am discutat posibilitatea constructiei unui pod peste Nistru, aceasta va scurta timpul calatoriei dintre capitalele noastre.De asemenea, am discutat cu privire la comert, simplificarea tranzitului si imbunatatirea contactelor interumane. Este important, de asemenea, lupta comuna impotriva contrabandei pe segmentul dintre Ucraina si Moldova.
De asemenea, importanta este coperarea pentru integrarea comuna pe piata europeana. Am discutat despre cooperarea in domeniul energetic, despre marirea volumului de stocare a gazului Moldovei, tranzitarea energiei electrice din Ucraina in Romania, care va trece prin Moldova. Un aspect important al dialogului interstatal vor fi cetatenii statelor noastre. Am subliniat importanta de a introduce procedura de trecere a frontierei, folosindu-ne de cardurile de identitate pentru cetateni. Nu am ocolit si aspectele problematice care pentru multi ani au fost pe pauza. Ne-am inteles despre activizarea grupurilor de experti pentru a ajunge la un consens intre statele noastre. Trebuie sa eliminam toate aceste intrebari de pe agenda bilaterala a relatiilor de buna vecinatate. Am vorbit si despre integrarea Ucrainei si Republicii Moldova in Uniunea Europeana. Statului de membru in UE este un oboectiv strategic, abordarile noastre sunt comune. Am discutat despre obtinerea vaccinului, consideram ca statele parteneriatului estic trebuie sa acorde o atentie ridicata privind procedura de aprovizionare a vaccinului. La final, exprim inca o data multumiri doamnei Sandu pentru vizita la Kiev si in special pentru deschiderea si disponibitatea pentru cooparere. Inca o data va invit sa vizitati Ucraina cu ocazia celor 30-a aniversare a independentei, care va avea loc pe data de 24 august. Inca o data, multumesc.”