Maia Sandu, la un an de mandat: ,,Nu am venit să vă furăm”

Acum un an, pe 24 decembrie 2020, Maia Sandu a fost învestită în funcția de președinte al Republicii Moldova. Astăzi, Maia Sandu a venit cu un mesaj către cetățenii Republicii Moldova. Țara noastră afectată de sărăcie și subdezvoltare trece printr-o perioadă dificilă, cauzată de criza pandemică și economică la nivel global. Maia Sandu ne asigură că Republica Moldova va avea un viitor prosper.

,,Pe 24 decembrie 2020, datorită votului dumneavoastră, am fost învestită în funcția de Președinte al Republicii Moldova. Împreună, am reușit multe lucruri bune în acest an, dar am avut parte și de momente dificile.

Facturile și prețurile, majorate din cauza pandemiei și a crizei economice, afectează oamenii cu venituri modeste. Știu că e greu. Nu există soluții rapide pentru aceste greutăți. Trebuie doar să lucrăm mai mult, mai bine, în toate instituțiile.

Asta vom face – cu acest gând îmi încep fiecare zi. Avem de construit, în Moldova, un stat cu o economie viguroasă, cu infrastructură bună, cu școli și spitale moderne, o țară în care vrei să trăiești.

Primii pași au fost făcuți în acest an, iar în anii care vin, vom continua să ne mișcăm înainte, împreună cu colegii din Parlament și Guvern.

Nu am venit în politică să vă furăm – am venit să lucrăm pentru voi. După iarnă mereu vine primăvara. Cu eforturi comune, putem oferi țării noastre un prezent prosper și un viitor pe măsură.

Împreună putem schimba în bine țara noastră, Republica Moldova”.

Intoxicații cu alcool, medicamente și naștere în ambulanță! Topul solicitărilor de 1 Mai la 112

IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească informează că în perioada 29.04.2023 – 01.05.2023, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru 6275 cetățeni, inclusiv la 851 copii. După acordarea asistenței medicale urgente, 2348 pacienți, dintre care 504 copii au fost transportați la spital.

Pe parcursul la 72 de ore, cel mai frecvent a fost solicitată ambulanța pentru 1924 persoane cu urgențe cardiovasculare, inclusiv 20 pacienți cu sindrom coronarian acut; 916 pacienți cu patologii neurologice, inclusiv 105 de accidente vasculare cerebrale și 754 pacienți cu maladii respiratorii, inclusiv 376 cu infecții respiratorii virale acute (IRVA).

În perioada de referință, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru 638 persoane, inclusiv la 161 copii cu diverse traumatisme. Echipele AMU au intervenit la 18 accidente rutiere, în urma cărora au avut de suferit 25 persoane. După acordarea ajutorului medical, 22 pacienți, inclusiv 4 copii cu diferite traume au fost transportați la spital.

Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat 18 apeluri pentru acordarea asistenței medicale de urgență pe motivul urgențelor toxice. În acest sens, echipele AMU au acordat ajutor medical calificat la 8 persoane cu intoxicații de monoxid sau bioxid de carbon, 5 cu alcool și 3 cu medicamente.

Totodată, la data de 30.04.2023, echipa SAMU Dondușeni a asistat o naștere în condiții de prespital. În timpul deplasării la spital,  în ambulanță a survenit spontan nașterea. Femeia a adus pe lume o fetiță sănătoasă cu scorul Apgar – 8 puncte. Ulterior, lăuza și copilul au fost transportați la IMSP Spitalul Raional Edineț pentru îngrijiri medicale corespunzătoare.

Grațioase și talentate! Tinerele gimnaste din Moldova au strălucit în Franța

Echipele Naționale de gimnastică estetică în grup a Republicii Moldova au reprezentat cu onoare și demnitate Republica Moldova la competiția AFCGE CUP OPEN I în cadrul Campionatului WORLD Cup II & CHALLENGE Cup II.

Competiția s-a desfășurat în perioada 27 – 30 aprilie 2023 în orașul Miramas, Franța, transmite Știri.md.

Rezultatele aduse de tinerele gimnaste sunt următoarele: 

Echipa Gloria Pre Junior 12-14 ani short program – Locul 2  (c/s “AGG Gloria” or. Chișinău)

Echipa Gloria Miora 10-12 ani long program – Locul 3  (c/s “AGG Gloria” or. Chișinău)

Echipa Alexia Secret 10-12 ani long program – Locul 4   (c/s “AGG Alexia” or. Comrat)

„Felicitări! Sunteți viitorul și mândria țării noastre!”, a menționat într-un mesaj Federația de Gimnastică Estetică în Grup a Moldovei.

Incendiu la gunoiștea din Vatra! Fumul dens a împânzit orașul

În după amiaza zilei de 02 mai pompierii din capitală au intervenit pentru a lichida un incendiu, care a izbucnit la gunoiștea din orașul Vatra din municipiul Chișinău, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 14:08. La fața locului au fost îndreptate două echipaje de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au stabilit că o suprafață de circa 30 de ari de gunoi este cuprinsă de flăcări. Datorită intervenției operative a pompierilor, focul nu a obținut răspândire, fiind localizat către ora 14:39. La moment, echipajele lucrează la fața locului pentru lichidarea completă a flăcărilor. Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite.

Își testează soțiile cu poligraful la întoarcerea în țară, pentru a vedea dacă le-au fost fidele
Articolul anterior
Spitalul din Telenești are aparat radiologic modern, grație unui grant acordat de Japonia
Articolul următor