Maia Sandu pleacă din nou la Paris! Șefa statului va participa la reuniunea Platformei de Sprijin pentru Moldova

În perioada 20-22 noiembrie, Maia Sandu va întreprinde o vizită de lucru la Paris, unde va avea o întrevedere cu președintele Franței, Emmanuel Macron. Tot atunci, se vor desfășura lucrările celei de-a treia reuniuni a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, transmite rfi.ro.

La evenimentul programat pentru luni, 20 noiembrie, vor participa majoritatea membrilor Guvernului Gavrilița, dar și miniștrii de externe ai Franței, Germaniei și României, țări care au lansat Platforma de Sprijin pentru Moldova.

Evenimentul se desfășoară pe fondul profundei crize energetice și politice cu care se confruntă țara noastră, în contextul în care au început unele remanieri în Guvernul condus de Natalia Gavrilița.

În timpul ultimei sale vizite la Paris, din luna mai, Maia Sandu, a discutat cu omologul său francez despre situația de securitate din regiune în contextul războiului din Ucraina, dialogul bilateral și agenda europeană a Republicii Moldova.

Republica Moldova a primit 70 de generatoare electrice din partea Germaniei. Cum vor fi distribuite

Inspectoratul General al Poliției a primit vineri, 9 decembrie, un lot de 70 de generatoare. Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), generatoarele au o putere de 5kVa și au fost achiziționate cu suportul financiar al Guvernului Germaniei, iar valoarea lor totală este de 67 de mii de euro.

„Provocările legate de criza regională impun necesitatea de adaptare a infrastructurii subdiviziunilor MAI la diverse situații imprevizibile, inclusiv deconectarea de la energia electrică”, se arată într-un comunicat al MAI.

Generatoarele urmează să fie repartizate în toate subdiviziunile teritoriale și în sectoarele de poliție de importanță strategică majoră.

Acestea vor fi utilizate pentru a asigura funcționalitatea sectoarelor de poliție, în caz de deconectare totală de la energia electrică. 

Judecătorii le cer deputaților să includă în bugetul de stat fonduri pentru a le fi majorate salariile așa cum a hotărât Curtea Constituțională

275 de judecători din instanțele din Republica Moldova, de la toate nivelele, au înaintat o adresare către Parlamentul Republicii Moldova prin care solicită ca la stabilirea valorii de referință prin Legea bugetului de stat să fie luată în considerație Hotărârea Curții Constituționale din 6 decembrie 2022, scrie www.bizlaw.md.

Judecător, reținut pentru acțiuni de corupție – Unghiul – Vezi lumea aşa  cum e ea!

Curtea a recunoscut constituționale articolele 12 alin. (15) și 29 alin. (2) din Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, în măsura în care ajustarea anuală a mărimii valorii de referință a coeficientului de salarizare a judecătorilor și a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este obligatorie și se bazează cel puțin pe rata inflației medii anuale la data adoptării Legii bugetului de stat pentru anul următor. De asemenea, Curtea a recunoscut constituționale articolul 12 alin. (16) și Anexa nr. 4 Tabelul 1 din Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, în partea care vizează modul de calculare a salariului de bază al judecătorilor și al membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Magistrații spun că în Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023 pentru calcularea, începând cu 1 ianuarie 2023, a salariilor angajaților din sectorul bugetar, în conformitate cu prevederile Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, se stabilește valoarea de referință în mărime de 1900 de lei. De asemenea, sunt stabilite valorile de referință:

  • 2.500 de lei pentru judecători (cu excepția judecătorilor din cadrul Curții Constituționale, al Consiliului Superior al Magistraturii și al Curții Supreme de Justiție), procurori, inspectori-judecători, inspectori din cadrul Inspecției procurorilor și directorul Institutului Național al Justiției;
  • 2.600 de lei pentru judecătorii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și al Curții Supreme de Justiție;
  • 3.000 de lei – pentru judecătorii din cadrul Curții Constituționale.

Judecătorii menționează că deși a fost instituită de Curtea Constituțională o obligație pentru Guvernul Republicii Moldova de a majora salariile judecătorilor conform ratei medii a inflației în proiectul prezentat Parlamentului nu este o prevedere în acest sens.

Tragedie la Cupa Mondială din Qatar. Renumitul jurnalist american Grant Wahl a murit după ce s-a prăbuşit în zona rezervată presei, în timpul meciului Argentina – Olanda

Tragedie la Cupa Mondială din Qatar. Renumitul jurnalist american Grant Wahl a murit după ce s-a prăbuşit în zona rezervată presei, în timp ce transmitea de la meciul de vineri Argentina – Olanda, a declarat un martor pentru CNN. Circumstanţele morţii sale nu sunt clare.

„Întreaga familie US Soccer are inima frântă să afle că l-am pierdut pe Grant Wahl. Grant a făcut din fotbal munca vieţii sale şi suntem devastaţi că el şi scrisul lui genial nu vor mai fi alături de noi”, a transmis US Soccer într-o declaraţie pe contul său oficial de Twitter.

US Soccer a lăudat pasiunea lui Wahl şi „credinţa în puterea jocului de a promova drepturile omului” şi a transmis condoleanţe soţiei lui Wahl, Celine Gounder, şi celor dragi.

Wahl a scris despre fotbal mai bine de două decenii, inclusiv de la 11 Cupe Mondiale, potrivit site-ului său. A scris pentru Sports Illustrated şi a fost autorul a două cărţi despre acest sport.

Toți bărbații întorc capul după ea pe stradă! Cine este frumoasa româncă și ce meserie are
Articolul anterior
Cetățenii care au comis erori la înregistrarea pe site-ul compensatii.gov.md pot solicita să facă modificări
Articolul următor